Spring naar bijdragen

jdinverbazing

Forumlid
  • Aantal bijdragen

    632
  • Geregistreerd

  • Gewonnen dagen

    1

Alles door jdinverbazing geplaatst

  1. Dan stel ik de vraag anders: Hoeveel rusttijd zitten er tussen de diensten, al dan niet gebroken ? Onze 'normale werkweken' overschrijden die 37,5 met gemak en dat ook iedere week.
  2. waar die totaal geen zin had... Klopt ook. En geen enkele werkgever die mij in al die jaren de 'leuke kanten' vh werk wilde laten zien. En door mijn eigen bevindingen werd dat ook keer op keer bevestigd. Gaandeweg heb ik mijn eigen weg gevonden over hoe ik dan toch zelf plezier kon krijgen in dit werk. Dat lukt de laatste 3 jaar heel aardig kan ik zeggen.
  3. Dat mag. Zie mijn eerdere opmerking hoe mijn insteek door anderen benoemd kan worden. Eigenwijs kan daar ook best bij.
  4. Ja dat ben ik. Je moet mijn opmerking in de context zien van langjarige werkervaringen in vele andere functies. De transport was daar niet een van. En zoals altijd wil ik bij een volgende werkgever vd hoed en de rand weten. De ene noemt je dan een zeikerd, de ander een zeur, weer een ander noemt je een milimeterneuker. Ikzelf noem mezelf liever als belangstellend en leergierig (ik zit hier op dit forum tenslotte ook niet voor niks). En natuurlijk, je kunt en moet je vooraf goed laten informeren. Maar hoe ging dat ook alweer ? Informatie bijkomsten bezoeken die zijn georganiseerd door uitzendbureaus die je glanzende toekomst beloven bij goede en leuke werkgevers, je gaat rijden met goed onderhouden en nieuw materieel, de werkgevers zijn ontzettend ruimhartig in de uren die je wilt werken, parttime, fulltime , alles was mogelijk. En dan nog ga je een onbekend avontuur aan. Ik kan nu uit eigen ervaring spreken en met een gerust hart zeggen dat ik het paradijs nog niet gezien heb. In de verste, verre verte niet. Evengoed zit ik op dit moment wel op de goede plek. Het werk is uitstekend te doen, de meeste collega's zijn geweldig en de planners ach...
  5. Je mist nog steeds mijn punt Rob. Die 'regels' heb ik mij eigen moeten maken tijdens de theorielessen. Tijdens die lessen had je het aan je natte klompen kunnen zien en aanvoelen dat je als 'chauffeur' lange dagen ging maken. Er was en is tenslotte nauwsluitende wetgeving omheen gebreid. Dat 'breiwerk' roept nog altijd veel vragen op bij met name beginnende chauffeurs. Je moet je er dus echt in gaan verdiepen vooraleer je de materie en het jargon machtig bent. Ik heb het geloof ik al wel es eerder opgemerkt hier dat de chauffeurs opleiding welhaast het HBO niveau bereikt. Je zult als chauffeur regelgeving op nationaal en Europees niveau eigen moeten maken. En al die regels zijn niet altijd even begrijpelijk. Bij de een komt het begrip sneller dan bij de ander. De vele bijdragen en vragen op dit forum ondersteund mijn stelling met genoeg verve me dunkt. En wat anders gaan doen ? Ik ben 57 straks. Hoeveel chauffeurs heb jij succesvol door zien stromen naar beter betaalde banen ? Hoe realistisch ben je eigenlijk ?
  6. Met die eerste ben ik het (helaas) ook volstrekt niet eens. Ik ken veel collega's, mij incluis, die via omwegen chauffeur zijn geworden. Die zaten voorheen dus ook in 8-urige werkdagen en ook voor deze collega's golden flinke aanpassingen. Denk alleen al maar es aan de thuissituatie. En om nou te zeggen dat ze fysiek gesproken enorm opgeknapt zijn, nou nee. (Blij wel omdat ze weer een baan hadden, met het werkethos zat het wel goed). Voor de tweede opmerking geldt dat ik voor het chauffeurs al niet gewaarschuwd hoefde te worden. Ik kende vanuit mijn vroege jeugd al genoeg 'echte' chauffeurs die nooit thuis waren. Ook voor deze chauffeurs gold de fysieke afbraak. Voor zover ik mij nog kan herinneren zijn zij ook niet heel gezond oud geworden. Ik wil dan toch nog wel es heel erg graag uitgelegd krijgen hoe je niet een chauffeur wordt maar dat je dat bent ? Aan welke definities en voorwaarden herken je zo iemand dan ? (Ik kan er een aantal zelf bedenken maar flatterend zijn ze geen van allen).
  7. Prima, ik hou er over op. Het is mij duidelijk, Ik begrijp ook dat de beroepschauffeur (uitgezonderd zij die werken in het openbaar vervoer), uitgesloten zijn van 8 urige werkdagen. En dat de beroepschauffeurs dit in zijn algemeenheid accepteren. Ik werk dus van rit naar rit met een onderbreking (afgesproken met vakbonden en werkgevers en daarna in wet vastgelegd), van 3x 9 uren en 2x 11 rust. Ik leef nu dus om te werken. Men zal het mij niet euvel duiden als ik bij mijn overtuiging blijf dit volstrekt niet normaal te vinden. Maar zoals wel vaker opgemerkt, dit is nu eenmaal normaal in de wereld van transport. Wie dit niet wil moet maar wat anders zoeken.
  8. De vraag is of de reistijd tussen woonplaats en standplaats meetelt in de 'rusttijd'. Nu geldt de aanname dat wanneer de chauffeur zijn kaart uit de tachograaf trekt en zich via de boordcomputer afmeldt of uitlogt, per direct zijn 'rusttijd' in gaat. Hij zit dus nog steeds op de vrachtwagen zijn laatste handelingen te verrichten (tas pakken, auto opruimen en afsluiten, sleutels wegbrengen, het terrein dan uiteindelijk verlaten naar huis). Dan de rit naar huis zelf. Onder welk protocol vallen deze laatste handelingen nu ? Rusttijd of tijd die niet mag meetellen als rusttijd. Mijn aanname is namelijk dat als de heenreis naar de standplaats niet meetelt , de dienst begint namelijk pas wanneer de chauffeur zich achter het stuur van de vrachtwagen installeert via boordcomputer en bestuurderskaart, het dan ook niet zo kan zijn dat de terugreis (naar huis) niet mee mag tellen in de 'rusttijd'. Klopt deze aanname ? Ik hoor het graag. Dit was het antwoord (in goed wollig Nederlands taalgebruik) : De tijd die u vanaf uw huis naar de onderneming rijdt valt niet onder werkzaamheden en telt dus mee als rust. Als u uw bestuurderskaart uit de tachograaf haalt wil niet zeggen dat dan uw rust ingaat. De werkzaamheden die u beschrijft vallen onder "overige werkzaamheden" en zijn derhalve geen rust. De rit naar huis valt, net als de heenreis, niet onder werkingssfeer van de Europese verordening 561/2006. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met ons meld- en informatiecentrum. U vindt de contactgegevens hieronder.
  9. Ik heb de ilent.nl maar es gebeld en dame in kwestie twijfelde hevig. Of ik naar even de vraag op hun website wilde invullen. Krijg ik met minimaal 2 dagen antwoord op. Want het is onder welk kopje dan ook niet te vinden op die site.
  10. Ik mis (maar is natuurlijk een vd vele kleine details) het stukje dat gaat over het woon/werk verkeer. Valt dat onder 'rusttijd' ? Ik zal zelf ook nog even kijken.
  11. Awel, ik doe des middags voor het begin van mijn dienst een tukje op de bank van een uur. En dat iedere dag want nog maar es, ik bewaakt mijn grenzen erg goed. Ik spreek voor mijzelf. Velen doen dat niet, tukjes en zo. Er zijn altijd mensen die eigenwijzer willen zijn.
  12. Nee hoor. Ook bij mij zakt kennis na verloop van tijd weg en blijft in essentie mijn notie aanwezig mijn rij en rusttijden in de gaten te houden. Die 10 uurs-regel was voor mij nieuw en de collega die dit blèrde was dus ook niet volledig. En ik heb daarbij direct ook niet om nadere uitleg gevraagd. U kent het wel: je hoort iets maar bent druk en ach dat komt later wel. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat ik ook zelf mijzelve in de gaten moet houden en niet over mijn eigen grenzen heen wil gaan. Planners in het algemeen doen dat niet zo goed en plannen je het liefst zo kort en zo snel mogelijk weer in voor je volgende rit. Op tijd aangeven dat je aan je grenzen zit is zonder meer gewoon verstandig. Ik zal de eerste niet zijn die door oververmoeidheid zichzelf in de vangrail terugvind.
  13. In de drie jaar dat ik nu bij mijn huidige werkgever aan het werk ben, heb ik aantallen collega's weg zien vallen door hartaanvallen, overlijden, burn-out, overspannenheid en algemeen veel voorkomende vermoeidheid. Hoe vaak ik al niet aan het einde vd week doodvermoeide collega's heb gesproken en gezien, is door mij niet te tellen. Of zijn die collega's ook allemaal losers, zieken, zwakken en misselijken die het predikaat 'echte chauffeur' niet mogen dragen ?
  14. Je vermoedt dit dus fout. Ik stelde de vraag omdat een collega es een keer blij uitriep dat in de overgang naar een nachtrit aan zijn 10 uur kwam. Die collega vermeldde daarbij het onderscheid niet tussen arbeids en diensttijd. Ik was al net zo onwetend maar dankzij Europeaan en 'roadtrain' heb ik weer wat geleerd. En ik was het ook vergeten ( ook dat nog) maar goed, ik heb ook nooit beweerd perfect en alwetend te zijn zoals sommigen alhier pretenderen. Wat iemand dus niet weet in dit vakgebied ( en dat is het toch echt) , maakt hem in de ogen van diezelfde sommigen een zeikerd, loser en in het verlengde daarvan, totaal ongeschikt. En bedankt.
  15. Nachtdienst Rusttijd Nachtdienst eindigt na 2.00 uur Minimaal 14 uur rust. Hooguit 1 keer per week mag de rusttijd 8 uur duren. Maar alleen als het werk dat nodig maakt. Nachtdienst eindigt voor 2.00 uur Minimaal 11 uur rust Na een reeks van 3 nachtdiensten of meer achter elkaar Minimaal 46 uur rust Of bovenstaande nu specifiek geldt voor transport, dat waag ik te betwijfelen. Voor nachtdiensten in de transport ligt de werktijd tussen 00:00 en 06:00 uur. Aangezien ik 's middags al start, overlapt mijn arbeidstijd 00:00 uur en verder. Het verandert dus niks aan de uitkomst. Diensttijd blijft 15 uur.
  16. Huhh ? Het plaatje is zo gemakkelijk niet voor iedereen te ontrafelen . Zo zie je maar weer. Ik dacht dat het ging om 3x 9 uren rust en 2x 11 uren rust per week. Dus na 15 uren DIENSTTIJD moet je 9 uren rusttijd hebben. Dat maakt samen weer 24 uur. En alsof het al niet complex genoeg is: Du moment dat jij je kaart uit de tacho trekt c.q. je afmeld of uitlogt op de BC, gaat je 'rusttijd' in. Met name die laatste handeling kan jouw planner goed zien. Echter, begreep ik onlangs weer van een collega dat dát ook niet mag. Jouw reistijd van en naar huis mag niet onder 'rusttijd' vallen. Daar heeft de planner vaak schijt aan. Hij ziet dat jij op een bepaald moment uitgeklokt bent en telt daar 9 uren bij op. Ziezo en klaar.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden