Spring naar bijdragen

john41

Forumlid
  • Aantal bijdragen

    179
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door john41 geplaatst

  1. Met het onderkruipersverbod wordt bedoeld artikel 10 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Deze wet en de artikelen zijn van toepassing op ondernemers die arbeidskrachten ter beschikkingstellen aan derden, bijvoorbeeld uitzendbureaus die uitzendkrachten uitzenden. Dit artikel is niet van toepassing op bedrijven die eigen personeel inzetten op de afdelingen in de eigen onderneming waar gestaakt word. Als AH eigen oproepkrachten heeft ingezet tijdens de staking, dan is dat niet verboden. De inspectie SZW is bevoegd om een onderzoek in te stellen indien er een klacht is dat er in strijd met art. 10 Waadi wordt gehandeld. Het werk kan echter niet op grond van de Waadi worden stilgelegd en tevens is het in strijd handelen met artikel 10 Waadi géén overtreding. Artikel 10 Waadi is een tandeloze tijger.
  2. De onwenselijke constructies waar de FNV zich over beklaagt zijn ontstaan doordat de FNV tijdens de totstandkoming van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid de regering verzocht om in de wet de mogelijkheid op te nemen om ten nadele van de werknemer af te kunnen wijken van de wet. Vooraanstaande arbeidsrecht-juristen waarschuwden de FNV en de regering voor de negatieve gevolgen die dan dreigen te gaan ontstaan. De FNV zou zelf een begin kunnen maken door te kappen met het maken van collectieve afspraken in de cao´s waarin ten nadele van werknemers wordt afgeweken van de rechtsbescherming van werknemers. De atypische-contracten zijn vaak niet in lijn met de wet en meestal zelfs in strijd met de wet. Echter door de complexiteit van de nederlandse wetgeving én het gebrek aan competente mensen in de sociale rechtshulpvoorziening vallen veel rechtzoekenden buiten de boot. In het ontslagbesluit is het beginsel neergelegd dat werknemers niet ontslagen mogen worden om vervolgens te worden ingeruild door uitzendkrachten. Het bestaan van dit beginsel is helaas steeds vaker onbekend bij de vakbonden en sociale-rechtshulpverlening, met alle nadelige gevolgen van dien. Nieuwe richtlijnen aanmaken is nutteloos doordat de hoeveelheid regels daarmee vergroot word en de regelboel nog onoverzichtelijker zal gaan worden. Men kan beter de bestaande regelgeving goed bestuderen en zich eigen maken. Vakbonden beklagen zich regelmatig dat ze niet kunnen controleren of cao´s nageleefd worden in ondernemingen. Dat is niet helemaal waar: vakbonden kunnen op grond van artikel 10, Wet op het algemeen verbindend en onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomstem (Wet AVV) de arbeidsinspectie opdracht geven tot een onderzoek naar de naleving van algemeen verbindende bepalingen van cao´s in een onderneming. Het bestaan van deze wettelijke mogelijkheid is velen binnen de vakbondskringen onbekend. Ik kan niet anders concluderen dan dat de vakbonden de regering willen bewegen tot het wederom creëren van nieuwe arbeidsmarktinstrumenten zodat er in vakbondsland weer inkomsten gegenereerd kunnen worden. Regelgeving waar alleen vakbonden van mogen afwijken is een machtsmiddel dat veel geld oplevert voor vakbonden en waar ze - althans vanuit mijn visie - hun huidige bestaansrecht aan ontlenen.
  3. Bedankt voor de verduidelijking, jongens. En je weet: op het forum crash je beter dan met het vliegtuig
  4. Geachte forumbeheerders, Gisteren heb ik met succes een reactie geplaatst, maar nu staat het niet meer op het forum. Het is verdwenen. Na te zijn uitgelogd heb ik de door mij geplaatste reactie nog gelezen. Ik heb het geplaatst in het forum: http://www.chauffeursforum.nl/cao-en-alles-wat-er-bij-komt-kijken/42598-zelfs-de-mensen-die-onze-cao-hebben-opgesteld-weten-het-niet.html
  5. Afgelopen week sprak ik een aantal UTS-werknemers en zij vertelden mij dat verhuisbedrijf UTS haar werknemers verzoekt akkoord te gaan om 5% van het netto salaris in te gaan leveren, voor minimaal de duur van 1 jaar. Ondanks de uitgevoerde ontslagrondes in de afgelopen 2 jaar waarbij ongeveer 80 werknemers hun baan verloren, stelt UTS jaarlijks nog steeds circa €600.000 (onnodige) kosten te maken en blijkt men niet capabel om deze kosten tegen te gaan. Aan de werknemers is daarom verzocht om een financieële bijdrage te gaan leveren de komende ja(a)r(en). UTS is lid van TLN en vanwege haar lidmaatschap gebonden aan de naleving van de TLN-CAO; deze cao is tevens algemeen verbindend verklaard.
  6. @Nightrider, Randstad stelt zijn werknemers grotendeels te werk op basis van ´een uitzendovereenkomst voor de duur van de terbeschikkiingstelling´. Dit houdt in dat de uitzendovereenkomst eindigt indien de opdracht om wat voor reden ook, door de opdrachtgever word beëindigd. Indien een uitzendkracht onder deze voorwaarden werkzaam is en vervolgens ziek word, dan betekent dit vrijwel altijd het einde van de uitzendovereenkomst. Zodra een uitzendovereenkomst (is een arbeidsovereenkomst) is geëindigd, dan heeft de werkgever geen loondoorbetalingsplicht meer. De huidige Ziektewet is bedoeld om onder andere voor deze groep werknemers (zieke werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst is geëindigd) een loongerelateerde inkomensvoorziening te garanderen tijdens een periode van ziekte. In het geval van Porto is er iets anders aan de hand: de arbeidsovereenkomst van Porto is níet geëindigd tijdens de ziekte, maar is blijven voortbestaan. Het aantal overeengekomen arbeidsuren (urenomvang) is niet duidelijk vastgelegd. Doordat de urenomvang niet duidelijk is, stelt de werkgever van Porto zich op het standpunt dat er geen arbeidsverplichting is, juist wegens het ontbreken van een eenduidig overeengekomen arbeidsomvang. @Porto, nul-uren arbeidsovereenkomsten bestaan niet voor de Wet op de arbeidsovereenkomst. Zodra je een arbeidsovereenkomst sluit, kom je overeen dat je een aantal uur gaat werken. Een arbeidsovereenkomst waarin is afgesproken dat er nul-uur gewerkt dient te worden, is zinloos en bestaat niet voor de wet. Nieuwe wettelijke regelingen in het leven roepen om dit soort situaties op te vangen is zinloos wanneer werkgevers niet te goede trouw handelen.
  7. @kaastrucker, De TLN-CAO beroepsgoederenvervoer over de Weg 2010-2012 kent geen definitie van de term ´nachtrit(ten)´. Voor wat betreft de definitie van een begrip moet eerst worden gekeken naar artikel 3 TLN-CAO. Staat de door jou gezochte definitie hier niet tussen, dan geldt de definitie uit de Dikke Van Dale, of, de definitie uit de wet waar het betreffende artikel op gebaseerd is en naar verwijst. De dertiende druk van de Dikke Van Dale definieert ´nachtrit´ als: nachtelijke rit. ´Nachtelijk´ is (onder andere) gedefinieerd als zijnde: (van de tijd) tot de nacht behorend, binnen de nacht vallend. Artikel 37 TLN-CAO kent de werknemer een toeslag toe indien de werknemer een ééndaagse nachtrit uitvoert, waarvan de arbeidsuren gedeeltelijk of geheel liggen tussen 20:00 en 04:00 uur. Deze toeslag bedraagt per 01 januari 2011 €2,46 per uur en komt bovenop de verblijfskostenvergoeding van artikel 40 TLN-CAO. Stel, dat je dienst begint om 02:00 uur en eindigt om 12:00 uur, en je bent langer dan 4 uur afwezig van de standplaats: dan heb je recht op een verblijfskostenvergoeding á €5,60 én een toeslag ééndaagse nachtrit á €4,92 (art.40 á €0,56 x 10 uur, én, art.37 á €2,46 x 2 uur: totaal €10,52). - op de volgende link staat een schema voor het uitrekenen van de verblijfskostenvergoeding ex. artikel 40 TLN-CAO: http://www.fnvbondgenoten.nl/site/branches/vervoer/stichting_vnb/downloadblok_stichting_vnb/verblijfsk_tln_01-2011.pdf Zoals Marnix terecht aangeeft: van een ploegendienst is pas sprake zodra is voldaan aan de regel van artikel 36 TLN-CAO: het structureel verrichten van werkzaamheden in een rouleersysteem volgens een dienstrooster. Vervolgens voegt artikel 36 nog een aantal voorwaarden toe. Als jouw werkzaamheden op grond van het dienstrooster niet voldoet aan deze eisen, dan is er geen sprake van een ploegendienst. Je houdt dan recht op de toeslag ééndaagse nachtritten. Helaas ziet de Stichting VNB niet toe op de naleving van artikel 37 TLN-CAO. Maar wellicht kunnen zij je informatie geven: telefonisch bereikbaar op nummer (0800) 022 5 022 (gratis) op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur of via transport@bg.fnv.nl .
  8. De S.O.O.B.-CAO kan je onder andere downloaden op de website van S.O.O.B: http://www.soob-wegvervoer.nl/over-soob/soob-cao
  9. Het enige dat duidelijk is aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst, is dat er een einddatum is afgesproken. In een tijdelijk contract staat deze einddatum vermeld! Een werkgever is niet verplicht om met jou om de tafel te gaan zitten voor een verlenging. Jullie hebben samen al afgesproken dat het dienstverband tijdelijk zou zijn.
  10. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (MinSZW) stelt iedereen in de gelegenheid om zijn bedenkingen kenbaar te maken tegen het algemeen verbindend verklaren (avv) van de cao-bepalingen, en, om dispensatieverzoeken in te dienen. De termijn om dit te doen geld tot en met 20 januari 2011. Na deze datum behandelt het MinSZW alle ingediende bedenkingen en dispensatieverzoeken inhoudelijk. De verwachting is dat de cao-bepalingen de eerste week van februari ge-avvd worden. Een avv kan niet met terugwerkende kracht gebeuren. De term "bedenkingen" is gehanteerd omdat dit ruimer is dan de term "bezwaar". Je kan een bedenking hebben tegen 1 cao-bepaling, of meerdere. Dispensatie kan je aanvragen om onder de werking van de avv uit te komen, bijvoorbeeld doordat je nu een afwijkend pakket arbeidsvoorwaarden hebt en de voor avv voorgedragen cao-bepalingen een inbreuk dreigen te maken op je huidige pakket arbeidsvoorwaarden. Een bijkomstigheid van een ge-avvde cao-bepaling is, dat een ge-avvde cao-bepaling altijd uitgevoerd moet worden. Bij een eventueel toekomstig conflict dat beslecht gaat worden door een rechter, zal de rechter de ge-avvde cao-bepaling(en) moeten toepassen op je arbeidsovereenkomst. De oorspronkelijke afspraken die je hebt gemaakt met je werkgever worden door de ge-avvde cao-bepalingen opzij gezet. En dat kan weleens nadelig uitpakken. In ieder geval zal niet de gehele cao ge-avvd worden. Als je de oorspronkelijke tekst van de huidige cao vergelijkt met de tekst die voor avv is voorgedragen, dan zie je dat niet alle artikelen zijn voorgedragen voor avv. Hiervoor zijn diverse redenen: sommige afspraken mogen niet opgelegd worden aan iedereen, bijvoorbeeld een cao-bepaling dat bepaald dat je niet naar de rechter mag stappen.
  11. De tekst van de ter visie neergelegde cao-bepalingen is hier te downloaden: 174_2010_13_7596.pdf
  12. Donderdag 30 december jl. is in de Staatscourant het verzoek tot algemeen verbindend verklaring van cao-bepalingen Beroepsgoederenvervoer over de Weg, gepubliceerd. De publicatie is hier te downloaden: stcrt-2010-21577.pdf
  13. john41

    Boete van 2400 euro

    Op grond van de Arbeidstijdenwet en de Arbeidsomstandighedenwet is degene die een uitzendkracht heeft ingehuurt, werkgever van de uitzendkracht. Dat is in beide wetten zo bepaald.
  14. Dit bericht is al eerder op 13 december jl. gepubliceerd op de website BNdeStem.nl: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/7794124/'Werkgever-ook-schuldig-aan-fataal-ongeluk'.ece
  15. Helaas is de TLN-CAO tot op heden niet algemeen verbindend verklaard. Er is wel een verzoek gedaan aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Min.SZW). Tot op heden vandaag heeft het Min.SZW verzuimd om dit verzoek officieel te publiceren in de Staatscourant. Het besluit tot algemeen verbindend verklaring van de TLN-CAO zal voorlopig nog niet genomen kunnen worden. Indien er besloten is om de TLN-CAO algemeen verbindend te verklaren, dan geld de algemeen verbindend verklaring vanaf de datum van publicering van het besluit in de Staatscourant. Een algemeen verbindend verklaring (avv) geld niet met terugwerkende kracht. Een werknemer kan alleen maar rechten ontlenen aan een algemeen verbindend verklaarde cao indien de (onderneming van de) werkgever onder de werkingssfeer van het avv-besluit valt.
  16. Mirko en zijn werkgever zijn een arbeidsomvang van 32-uur overeengekomen. In principe houdt dit in dat er alleen over deze 32-uur vakantiedagen opgebouwd worden. De wet zegt hierover: De werknemer verwerft over ieder jaar waarin hij gedurende de volledige overeengekomen arbeidsduur recht op loon heeft gehad, aanspraak op vakantie van ten minste vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week...........() . Dit staat in artikel 635, lid 1 van Boek 7 Burgerlijk Wetboek. De wet spreekt dus over overeengekomen arbeidsduur. Meeruren die boven de overeengekomen 32-urige werkweek worden gewerkt tellen niet mee voor de toekenning van het aantal vakantiedagen. Althans: op grond van de wet. Een ruimere regeling biedt de TLN-CAO Beroepsgoederenvervoer over de Weg 2010-2011. Artikel 8 lid 3a TLN-CAO bepaalt dat deeltijdwerkers naar rato vakantieaanspraken opbouwen. Of Mirko rechten kan ontlenen aan de TLN-CAO is mij niet duidelijk. Mirko verwijst wel naar een bepaling in de cao, maar dit wil nog niet zeggen dat Mirko daadwerkelijk rechten aan de TLN-CAO kan ontlenen. Om rechten te kunnen ontlenen aan de TLN-CAO is vereist dat Mirko´s werkgever gebonden is aan de TLN-CAO. Bijvoorbeeld door lid te zijn van TLN. In ieder geval, door met werknemers een lagere arbeidsduur over een te komen terwijl er in werkelijkheid structureel meer gewerkt word, besparen werkgevers aanzienlijk op loonkosten en kunnen ondernemersrisico´s ontweken worden. Stel dat er minder werk is of dat er een periode van arbeidsongeschiktheid ontstaat, dan heeft de werkgever op grond van de wet alleen maar een loondoorbetalingsverplichting over de overeengekomen uren. Overuren zijn wettelijk niet geregeld. Indien een werknemer geen nadere afspraken maakt met de werkgever over meeruren, dan is de werkgever op basis van de wet niet verplicht om meeruren mee te nemen in de toekenning van vakantiedagen en loondoorbetaling bij ziekte. Een meeruur is ± 30% goedkoper ten opzichte van de kosten van een overeengekomen uur
  17. john41

    Boete van 2400 euro

    Een chauffeur die beboet word krijgt de boete volgens mij rechtstreeks opgelegd. Dus niet via de werkgever. Ook niet indien de boete is opgelegd tijdens een bedrijfsbezoek. De persoonlijke gegevens van de chauffeur zijn bekend bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). De Verklaring van Dienstbetrekking (werkgeversverklaring) die de chauffeur uitgereikt gekregen heeft bij de indiensttreding, bevat een kopie die aan de IVW gestuurd dient te worden. Keesstoop zal duidelijker zijn door te vertellen of de boete opgelegd is aan hem langs de weg, of dat de boete is opgelegd na een bedrijfsbezoek van de IVW. En is/zijn de overtreding(en) waarvoor de boete is opgelegd veroorzaakt door Keesstoop zelf, of door de werkgever? Keesstoop, ben jij in het bezit van een digitale tachograafpas (chauffeurskaart) en maak je kopieën van de tachograafschijven voor je eigen administartie?
  18. Vrijdag 17 december 2010 is het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzocht om het grootste gedeelte van de TLN-CAO Beroepsgoederenvervoer over de Weg 2010-2011 algemeen verbindend te verklaren. Maandag 20 december 2010 zal dit verzoek gepubliceerd worden in de Staatscourant; dit verzoek zal te lezen zijn op https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant Iemand die bedenkingen heeft tegen het algemeen verbindend verklaren van de cao heeft tot 10 februari 2011 de tijd om zich te verzetten tegen het verzoek.
  19. Voor wat betreft de regels omtrent het opzeggen van het contract: in principe eindigt een tijdelijke arbeidsovereenkomst op de overeengekomen einddatum, zonder dat daarvoor opzegging vereist. Maar in de cao kan zijn bepaald dat een tijdelijke arbeidsovereenkomst moet worden opgezegd. Ontplooi nu al sollicitatie-activiteiten om te voldoen aan de inspanningsverplichting die de Werkloosheidswet stelt.
  20. Aan werknemers tot 27 jaar mogen 4 tijdelijke arbeidsovereenkomsten aangeboden worden. Dit is een tijdelijke maatregel die genomen is in het kader van de financiële crisis. In de cao kan bepaald zijn dat er meer tijdelijke arbeidsovereenkomsten gesloten kunnen worden.
  21. In afwachting van de aflevering van je studiepakket kan je op internet al een start maken met instuderen: Onder andere de volgende wetten en regelingen zijn van belang: De Wegenverkeerswet 1994; Reglement Rijbewijzen; Voertuigreglement; Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990; Wet wegvervoer goederen; Arbeidstijdenbesluit Vervoer; AETR-Verdrag;
  22. Het standpunt van het bedrijf is al duidelijk: zij betalen geen loon door tijdens jou ziekte. Als het UWV beslist dat jou geen recht op uitkering op grond van de Ziektewet toekomt, dan zal jou werkgever door deze beslissing niet automatisch alsnog overgaan tot het gaan door betalen van je loon tijdens ziekte. Je staat dan met lege handen. Wat eventueel rest is een loonvordering instellen. Doorgaans heeft het UWV 6 weken nodig om tot een beslissing te komen. Dat is een lange tijd indien je geen verdere inkomsten hebt.
  23. Ik ga ervan uit dat Porto niet werkzaam is voor een uitzendbureau. Porto heeft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, van 02 september 2010 tot 31 mei 2011. Een exacte arbeidsomvang lijkt te ontbreken. Er is afgesproken dat er in de weekenden gewerkt zal gaan worden en incidenteel 1 dag doordeweeks. Maar hoe de dagindeling er qua uren-indeling uitziet, is niet vermeld. Is dit omdat de te werken uren per dag sterk verschillen? Of is dit volgens een vast terugkerend patroon? Indien bijvoorbeeld de tijdstippen waarop gewerkt dient te worden bij het afsluiten van de arbeidsovereenkomst bekend was, kan de werkgever verzuimd hebben om de arbeidsduur naar waarheid schriftelijk aan porto te bevestigen. Lid 1, sub i en l van artikel 655, Boek 7 Burgerlijk Wetboek (afgekort: art.7:655 BW) bepaald: 1. De werkgever is verplicht aan de werknemer een schriftelijke of elektronische opgave te verstrekken met ten minste de volgende gegevens:.... i. de gebruikelijke arbeidsduur per dag of per week;.... l. de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan;.... Overigens bepaald lid 2, art.7:655 BW dat indien de vermelding van de gebruikelijke arbeidsduur per dag of per week gedaan word in de schriftelijke loonstrook, de werkgever voldaan heeft aan zijn verplichting. Lid 3, art.7:655 BW bepaald dat deze loonstrook uiterlijk binnen 1 maand aan Porto dient te zijn verstrekt. Lid 5, art.7:655 BW bepaald: De werkgever die weigert de opgave te verstrekken of daarin onjuiste mededelingen opneemt, is jegens de werknemer aansprakelijk voor de daardoor veroorzaakte schade. Lid 10, art.7:655 BW bepaald dat iedere afwijking van deze verplichting niet geldig is. Uit het verhaal van Porto blijkt dat zijn werkgever geen schriftelijke opgave heeft verstrekt betreffende ´de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomst of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan´. Dit kan betekenen dat Porto in dienst is van een ongeorganiseerde werkgever (geen TLN-lid) en dat de TLN-CAO niet van toepassing is op de onderneming van de werkgever. In zodanig geval kan Porto geen rechten ontlenen aan de TLN-CAO. Indien de TLN-CAO binnenkort algemeen verbindend verklaard (avv) word, kunnen, indien de onderneming van Porto´s werkgever onder de werkingssfeer van het avv-besluit komt te vallen, de ge-avvde cao-bepalingen Porto´s arbeidsovereenkomst tijdelijk wijzigen gedurende de looptijd van de avv. Het recht op loondoorbetaling tijdens ziekte op grond van Porto´s arbeidsovereenkomst dient ten eerste beoordeeld te worden op de overeengekomen arbeidsduur. Nu dit niet duidelijk is, zal de arbeidsomvang aan de hand van de feitelijke omstandigheden bepaald dienen te worden. Is op voorhand duidelijk dat Porto iedere zaterdag en zondag verplicht is om arbeid te verrichten en verrichte Porto telkens dezelfde werkzaamheden en om die werkzaamheden te volbrengen is minimaal een x-aantal uur benodigd, dan zal de arbeidsomvang minimaal dat x-aantal uur bedragen. In zodanig geval rust er op Porto´s werkgever een loondoorbetalingsverplichting bij ziekte over dat minimaal x-aantal uur. Het Personeelshandboek kan duidelijkheid bijdragen; wellicht staat hierin iets omtrent de weekenddiensten beschreven, en/of omtrent de voorschriften omtrent de (hoogte) van de loondoorbetaling. Het UWV zal de kwestie vanuit een ander oogpunt beoordelen, te weten de Ziektewet. Juist het blijven voortbestaan van Porto´s arbeidsovereenkomst kan voor het UWV al beslissend zijn om geen uitkering te verstrekken op basis van de Ziektewet.
  24. Je kan maar onder de werkingssfeer van 1 arbeidstijdenregeling vallen: of het Arbeidstijdenbesluit Vervoer, of, de Arbeidstijdenwet. Beide regelingen gelijktijdig toepassen op 1 persoon kan niet. De toepassing van de ene regeling sluit de andere uit.
  25. Op mijn mobiele telefoon, Nokia E71, bekijk ik regelmatig het Chauffeursforum. Op mijn Nokia E71 staan 2 webbrowsers geinstalleerd, de eigen browser van Nokia, en de browser ´Opera Mini 4.2´. De browser Opera Mini 4.2 werkte altijd probleemloos. Het Chauffeursforum werd door deze browser geconverteerd naar een mobiele versie en functioneel weergegeven. Sinds enkele weken echter kan ik het Chauffeursforum niet meer openen met Opera Mini 4.2. Ook op telefoons van collega´s lukt dit niet meer. De browser loopt halverwege het laden van het Chauffeursforum ´vast´. Voorheen opende het Chauffeursforum probleemloos. De browser van Nokia zelf laadt en opent het Chauffeursforum wel, maar niet functioneel. Deze Nokia-browser vervormt en de letters lopen in elkaar over. Herkennen jullie dit probleem?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden