Spring naar bijdragen

Bestelbus

Forumlid
  • Aantal bijdragen

    9
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door Bestelbus geplaatst

  1. Het touringcar werk kent inderdaad veel verschillende soorten werk. Zo heb je festivals, treinstremmingen, transfers, dagtochten, pendels, schoolritten, meerdaagse reizen en dat zal vast niet alles zijn. In de praktijk wordt je op zo`n beetje al het soort werk ingezet. Bij festivals en schoolreisjes mag je vaak rekenen op een paar uur stilstaan in een omgeving waar niet veel te doen valt. Als je "geluk" hebt mag je van de planner tussendoor nog andere ritjes doen. De Flix- Oui- bus valt volgens mij onder een soort lijndienst en dat leek me ook wel wat voordat ik besloot in het openbaar vervoer te gaan. Maar bij dit werk maak je ook lange dagen waarbij er na afloop nog getankt en schoongemaakt dient te worden. Het grootste nadeel van touringcarwerk ben ik dan nog vergeten te vermelden en dat is natuurlijk de 5/6e regeling. Het OV kent inderdaad een roulatie van lijnen. Zo begin je bijvoorbeeld met lijn 28 en is je volgende dienst op lijn 32 gevolgd door lijn 35. Grootste nadeel vind ik hier dat er in je gehele dienst vaak 3 keer van bus geruild moet worden. En ik hecht er waarde aan om niet de schade die een vorige collega eventueel heeft gemaakt in mijn schoenen geschoven te krijgen. Daarom loop ik altijd een rondje om de bus maar soms heb je maar 2 minuten om een bus over te nemen dus eigenlijk is hier geen tijd voor. En je moet een beetje geluk hebben met de vestiging waarop je komt te werken. Zo rij ik af en toe op Schiphol en dat zijn zeker niet de meest boeiende lijnen.
  2. Ik werk zelf sinds januari in het openbaar vervoer als buschauffeur, hiervoor 3 jaar als touringcarchauffeur gewerkt. Het ene openbaar vervoerbedrijf kan meer of minder gebroken diensten hebben dat durf ik niet te zeggen. Waar ik werk heb ik maximaal 2 gebroken diensten per week. Zelf woon ik op 25 minuten reisafstand van het werk maar als je dichter in de buurt woont hoeven gebroken diensten helemaal geen probleem te zijn, je bent overdag een paar uurtjes vrij (bij ons minimaal 2 uur tot maximaal 4.5 uur) en je krijgt er nog een toeslag bij. Verder werk ik meestal 3 dagen achter elkaar en heb dan 1 rustdag. Die heb ik ook wel hard nodig want de werktijden zijn heel onregelmatig, meestal draai ik voor een rustdag vroege of late diensten en na een rustdag weer andersom. Dit is ook nog afgewisseld met nachtdiensten maar die zitten minder vaak in ons pakket. Zoals ik al schreef heb ik hiervoor als touringcarchauffeur gewerkt en heb daar veel ervaring opgedaan maar achteraf gezien ben ik heel blij dat ik de overstap heb gemaakt. Je weet nooit waar je aan toe bent een dag van tevoren kan je te horen krijgen wat je morgen moet doen. Heel veel verschillende opdrachten en natuurlijk zitten daar leuke en minder leuke bij. Maar als je 3 keer op een dag naar Schiphol moet om iedere keer rond de 60 koffers in te laden dan schaar ik zo`n opdracht onder de minder leukere. Vaak zijn groepen te laat waardoor parkeerbeheer je wegjaagt en dan moet je met je gevaarte dus maar rondjes gaan rijden. En als je dan na een lange dag eindelijk klaar bent mag je de touringcar nog aftanken en wassen. Dit verschilt wel bij touringcarbedrijven want dit hoef je niet altijd zelf te doen, helaas was dat bij ons wel aan de orde. Als je goed met mensen bent en echt een band met een groep op kunt bouwen dan kan touringcarwerk leuk zijn. Want er zitten meerdaagse reizen tussen en dan breng je dus voor lange tijd met dezelfde groep door. Je komt op de gekste plekken met een touringcar dus niet zoals in het openbaar vervoer steeds dezelfde rondjes. Vaak zijn de mensen aardig terwijl passagiers in het openbaar vervoer in kunnen stappen zonder de buschauffeur te groeten. Gelukkig rij ik op een lijn waar wel bijna iedereen aan groeten doet maar van bijvoorbeeld uitgaanspubliek kan je verwachten dat 9 van de 10 aso`s je zo voorbij lopen, dus hier moet je goed tegen kunnen. Kortom: je bent of een touringcarchauffeur of een ov buschauffeur want bijna altijd is het zo dat je het een niks vindt en het ander juist wel.
  3. Inderdaad ik moet op mezelf vertrouwen. Doe ik ook wel maar ik wil het liefst zoveel mogelijk van tevoren weten over bepaalde zaken. Sowieso was ik niet van plan om datgene wat ik schreef over strak tegen de lijnen en stoepen rijden uit te proberen in de praktijk. Met mijn bestelbus neem ik al zo min mogelijk risico`s (als voor mijn gevoel een fiets wat te dicht bij de stoep geparkeerd staat rij ik er al met een boog omheen, ook al betekent dat eerst wachten op een tegenliggende fietser) dus met de echte bus ben ik nog veel voorzichtiger. En het eerste wat ik zal vragen wanneer ik op de bus ga is hoe hoog dat ding is. Hoewel het me niks zal verbazen als ik daar ook hele domme antwoorden op ga krijgen want blijkbaar nemen sommige mensen dat niet zo serieus. Maar in dat geval kom ik er zelf wel achter, en dan bedoel ik niet door mijn dak eraf te rijden.
  4. AngeliqueBS en fleur bedankt voor jullie antwoorden en ik zal jullie (kerels) niet meer allemaal over één kam scheren. Deze vragen horen inderdaad misschien niet bij iemand die het rijbewijs al op zak heeft maar ik sta liever hier voor paal dan dat ik in de praktijk schade rij, dus ik had gehoopt op serieuze antwoorden. In de praktijk kan ik echt wel goed inschatten of iets kan of niet kan en als ik twijfel dan rij ik er met een grotere afstand omheen of ga ik inderdaad stilstaan. Maar ik wilde gewoon weten of er van die handige truukjes bestaan om met behulp van belijning en dergelijke 100% te kunnen weten of je veilig langs obstakels langs kunt rijden. Strak langs de stoep wil ik helemaal niet rijden maar soms lijkt het me niet anders te kunnen.
  5. Hallo kerels, Binnenkort ga ik voor het eerst de weg op met een bus. Tijdens mijn rijlessen heb ik natuurlijk veel geleerd maar helaas was mijn instructeur een type dat niet al te veel vanuit zichzelf vertelde dus met vragen van mijn kant kreeg ik wel duidelijkheid maar op sommige punten heb ik nog mijn twijfels. Aangezien je met zo`n groot voertuig je spiegels goed in de gaten moet houden omdat die vaak op een paar centimeters langs objecten suizen heb ik daar twee vragen over. En nog een extra vraag over de natuur. 1. Als ik het goed begrijp kom je nooit in aanraking met elkaars spiegeltje (of erger) als je binnen de lijnen blijft. Is dit ook zo als er maar één streep op het wegdek ligt en beide voertuigen rijden precies tegen de streep aan? Kan ik me niet voorstellen want volgens mij is zo`n lijn al ongeveer de breedte van een spiegel. En er zijn van die voertuigen (volgens mij voornamelijk kleinere bakwagens) waarbij de spiegels nog verder uitsteken, hoe zit het daarmee? 2. Alle objecten die op de stoep staan lijken zo dichtbij dat je ze wel moet raken als je strak met je wielen langs de stoep rijdt. Volgens mijn instructeur is dit echter niet zo want deze objecten moeten minimaal zo ver van de stoep afstaan juist zodat wij ze niet kunnen raken. Alleen grotere borden (van een omleiding bijvoorbeeld) en objecten die schuin staan moet je wel ontwijken. Klopt dit verhaal? 3. We moeten altijd rekening houden met de hoogte. Maar naast viaducten etc. schijn je ook gewoon tegen een dikke boom aan te kunnen knallen. In het centrum van Amsterdam hangt er zelfs een boom over het wegdek waar een bord voor staat. Linkje van google streetview voor de beeldvorming. https://maps.google.nl/maps?q=De+Clercqstraat,+Kinkerbuurt,+Amsterdam&hl=nl&ll=52.354407,4.900109&spn=0.000903,0.002626&sll=52.674552,4.911011&sspn=1.82196,5.377808&oq=clerqstraat&hnear=De+Clercqstraat,+Amsterdam,+Noord-Holland&t=m&z=19&layer=c&cbll=52.354346,4.899922&panoid=aGUcst_Qg4B5-UFdUnzM7w&cbp=13,69.76,,0,-0.74 Moeten we ook alle bomen die laag over de weg hangen gaan ontwijken of moet er altijd een waarschuwing bij staan? Bij deze vragen moet ik in de praktijk natuurlijk gewoon mijn gezond verstand gebruiken maar ik wil ook niet als een onzekere buschauffeur straks alle objecten ontwijken die ik weleens zou kunnen gaan raken.
  6. Een tijd geleden had ik uitgezocht of het verplicht was om belastingaangifte te doen, het antwoord was dat dit alleen zo was wanneer je bericht daarover kreeg. Nu heb ik een paar keer bericht gekregen van de belasting dat ik geld terug zou kunnen krijgen maar ben je in dat geval verplicht om aangifte te doen? Sowieso ben ik van plan om over de afgelopen jaren nog belastingaangifte te doen want ik wil geen geld mislopen. En als opeens blijkt dat ik iets moet betalen dan is het niet anders. Maar bedankt voor de tips ik ga dan de facturen die ik in 2012 heb ontvangen opgeven bij mijn belastingaangifte over dat jaar. Als iemand nog meer tips of informatie heeft over de belasting en hoe het nou precies zit met het wel of niet verplicht doen van aangifte mag ze hier neerzetten. Want chauffeurs zijn hartstikke slimme mensen natuurlijk.
  7. Hallo allemaal, In november vorig jaar ben ik begonnen met de theoriecurcus voor buschauffeur (niet afhaken want ik weet dat hier voornamelijk vrachtwagenchauffeurs zitten:p). In het begin van dit jaar ben ik begonnen met de rijlessen en nu wil ik graag belastingaangifte doen om een deel van alles terug te krijgen. Is het dan de bedoeling dat ik alleen de theoriecursus bij mijn belastingaangifte over 2012 opgeef en bij de belastingaangifte over 2013 al mijn praktijklessen plus de examens? Of mag ik die theoriecursus voor de belastingaangifte over 2013 bewaren omdat alles voor hetzelfde doel is? Voor zover ik weet is dit gunstiger omdat er nu nog een drempel is van 500 euro en in 2013 250 euro. Misschien een hele stomme vraag maar hopelijk heeft iemand toch een antwoord.
  8. Dat doe ik uiteraard al sinds de eerste dag dat ik daar werk. Bij ons is het zo dat er op elke schade een sticker wordt geplakt zodat het duidelijk is dat de schade bekend is en deze dus niet gemeld hoeft te worden. Helaas worden deze stickers heel vaak ook niet geplakt waardoor je jezelf telkens weer moet afvragen of je een bepaalde schade nou wel of niet hebt gemeld, aangezien we ook vaak in verschillende auto`s rijden. En het is dus zo dat als ik een schade meld de vorige chauffeur deze op zijn naam krijgt. Aangezien ik ook niet zomaar een schade op iemand af wil schuiven heb ik in het begin foute keuzes gemaakt door er van uit te gaan dat een bepaalde schade al bekend was. Maar het is een hele geruststelling dat het kennelijk dus niet zo is dat je eigen verzekering er niets mee te maken heeft. De reden dat ik deze vraag niet aan mijn eigen verzekering stel (liever ook niet aan een andere want volgens mij spelen ze allemaal onder één hoedje:p) is omdat ik bang ben dat ze dan inderdaad kunnen gaan neuzen in mijn schadeverleden, terwijl ik dat natuurlijk niet wil hebben als mijn werk niet meetelt.
  9. Hallo, Pas geleden had ik een discussie met mijn werkgever over schadegevallen. Daarbij kreeg ik ook te horen dat wanneer ik een schade op mijn naam krijg dit ook van invloed kan hebben op mijn eigen autoverzekering. Ik weet dat je bij het afsluiten van een autoverzekering aan moet geven of je in de afgelopen jaren schade hebt veroorzaakt, maar ik dacht altijd dat dit los stond van de schades die je gemaakt hebt als beroepschauffeur in een bedrijfsauto. In een jaar tijd heb ik namelijk al drie kleine schades op mijn naam gekregen, deze schades zaten allemaal op de bedrijfsauto. Voor het geval jullie denken dat ik een hele slechte chauffeur ben: deze schades heb ik allemaal niet gemaakt maar ik moest een schadeformulier invullen (op al deze formulieren heb ik wel duidelijk opgeschreven dat ik het niet heb veroorzaakt, maar dit maakt denk ik niks uit voor de schuldvraag) simpelweg omdat ik de laatste chauffeur was geweest toen de schade werd geconstateerd. Ik werk bij een groot en bekend bedrijf maar ik heb verschillende collega`s gesproken die al zomaar een schade op hun naam hebben gekregen, daarnaast werd me zelfs letterlijk verteld door een leidinggevende dat dit inderdaad kan gebeuren. Kortom: het is er een zooitje maar gelukkig heb ik al heel lang geen schade meer op mijn naam gekregen en dit laat ik zeker ook niet meer gebeuren (tenzij ik het echt zelf veroorzaak uiteraard). In ieder geval heb ik de volgende vragen over mijn eigen autoverzekering: -Moet ik bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering inderdaad de schades melden die ik via mijn werk op mijn naam heb gekregen? -Wanneer ik een lopende verzekering heb ben ik dan verplicht de schades te melden die ik op mijn werk heb gemaakt? Dit lijkt me sterk maar mijn leidinggevende vertelde dat de premie omhoog kan gaan en dat kan toch alleen wanneer de verzekering weet heeft van de nieuwe schades die ik heb gemaakt, lijkt mij.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden