Spring naar bijdragen

Spongebob

Forumlid
  • Aantal bijdragen

    47
  • Geregistreerd

Alles door Spongebob geplaatst

  1. Dat je twijfelt aan mijn werkwijze dat mag mag je zeggen. Daar is het een forum voor. Maar hoe zou jij het aanpakken dan Henri? Want daar vraagt GTAKevin023 wel naar als TS.
  2. TS heeft het over een distributieronde door de binnenstad. Bijvoorbeeld een uurtje rijtijd + 8 uurtjes werken in de binnenstad en daarna terug naar de zaak. Dus het gaat om de aaneengesloten arbeidstijd. Dat zou je kunnen oplossen door ergens een kwartiertje te gaan pauzeren voordat je de binnenstad in gaat. En daarna nog een kwartiertje treuzelen bij een klant met een geschikt plekje. Dat eerste zou ik ook doen. Maar die tweede dat accepteer ik niet omdat ik denk dat de werkgever ervoor moet zorgen dat ik zonder overlast te veroorzaken en te sjoemelen pauze moet kunnen nemen. Oho wat asociaal van die teslameneer! Maar ik zou er gewoon op deze manier naast gaan staan zoals jij hebt gedaan. En mijn werk doen. Dat het verkeer vast loopt kan jij niks aan doen. Valt gewoon onder de noemer 'niet verwijtbare vertraging.' Maar ik zou er zeker een foto van maken voor een klacht bij de gemeente. En auto's die achter mij staan krijgen een visitekaartje van de zaak met het verzoek er een foto van te maken en te gaan klagen. Dan krijg ik op kantoor weer een mooi podium.
  3. Als ik hinder veroorzaak met het voertuig dan hoor ik dat wel. Geen bericht is goed bericht. De laatste keer dat zoiets voorkwam gaf ik een visitekaartje van de zaak aan de controleur. En toen heeft de gemeente afspraken gemaakt met de klant en mijn werkgever over pauze, vertrektijd afwachten en motor laten draaien. Als ik het probleem elke keer op mijn eigen manier ga oplossen, dan gaat elke collega dat doen. De werkgever zal de noodzaak van het probleem niet inzien. Gevolg daarvan is dat het probleem blijft voortbestaan. En de kans op overlast dus ook. Maar als ik niks doe dan komt het probleem vanzelf terecht bij degene die er dan iets mee moet gaan doen omdat het gewoon onderdeel is van zijn/haar werk, maar wat diegene anders gewoon vertikt. Op de planning is het maar een kleine moeite om een pauze tijd en een geschikte pauze locatie te plannen voor een dagelijks terugkomende distributierondje, waar men structureel tegen de pauze aan loopt en niet de kans krijgt om zonder sjoemelen pauze te houden. En ik vind het gewoon een kwalijke zaak dat dit niet gebeurt. Dus als de chauffeur dan in dit geval een asociale hork is dan is de werkgever ook een gigantische hork.
  4. Wanneer heb jij een parkeerboete op naam gehad? Tot nu toe heb ik ze in NL namelijk altijd op kenteken gehad. Boos worden? Nee hoor, het is niet mijn werk om boos te worden op een foutparkeerder. Dat hij fout parkeert waardoor ik er niet bij kan, is ook niet mijn schuld. Dat is gewoon een niet verwijtbare vertraging... "Onvoorziene' omstandigheden waar ik als chauffeur geen invloed op heb. Lekker voor de uren en vervelend voor de klant zal ik maar zeggen. Waarom zou ik me druk maken om een foutparkeerder? Laat de gemeente maar boos worden op die foutparkeerder.
  5. Ik werk tenminste voor een werkgever die mij NIET voor blok zet. Zoals GTAKevin023 dit schetst: 'rijd er maar heen en zoek maar uit, of je aan je pauze toekomt.' Ik krijg meestal de kans om mijn pauze tijd en locatie zelf uit te kiezen. En anders is er altijd een pauze plek en locatie afgesproken met de klant of die pauze is in mijn dienstregeling ingebouwd. Ik vind het daarom gewoon een hele kwalijke zaak dat een werkgever die elke dag een distributierondje rijdt, geen pauze plek en pauze tijd afspreekt voor zijn chauffeurs! En dan heb je aan mij gewoon een verkeerde.... Ohja en ik heb het problemen niet gecreëerd... Men bedenkt, in de gegeven situatie in dit topic, op de zaak een rit en vergeet gewoon de pauze van de chauffeur waarvoor GTAKevin023 de pauze niet kan genieten waar hij wel recht op heeft! Dus wie creëert het probleem eigenlijk?
  6. Dit is geen onzin. Dit mag gewoon. Waarom zou ik zelf die beslissing maken terwijl verplaatsen niet nodig is? De wagen staat lekker veilig op een laad/losplek. Dus gewoon pauze houden tot dat handhaving/politie mij komt vertellen dat ik weg moet gaan. Ik laat gewoon die ambtenaar z'n werk doen. De planner ging lappen toch? En dat is alleen maar leuk.
  7. Hoeft beide niet. In overleg is veel meer mogelijk dan alleen dat. De wet biedt best wel ruime mogelijkheden dus je ziet gewoon spoken op de weg. Als je een bekeuring krijgt vervalt het parkeerverbod niet, je mag daar nog steeds niet parkeren. Een bekeuring is geen parkeergeld dus je kan niet zeggen het is betaald en nou mag ik er wel staan. Maak dan niet de fout om 100 meter verder weer 'fout' te parkeren want dan is het weer een nieuwe overtreding, dan kan je hem beter laten staan tot de ambtenaar jou weg stuurt. Dan moet je gaan rijden pauze of niet. Wat je zou kunnen doen, wel heel gemeen: Eerst de planner mailen met de vraag of je daar mag parkeren voor je pauze en of ze instaan voor eventuele bekeuringen. Het antwoord daarop ontvang je per mail. Opslaan!! Dan zorgen dat je de bekeuring op kenteken krijgt. Dan maak je een print - out. Daarop laat je de ambtenaar een aantekening maken dat hij jou heeft opgedragen je voertuig te verplaatsen. Handtekening van de ambtenaar en rijden maar. Dan heb je een geldige reden om je pas 'kapot' te rijden en mag je daar niet voor vervolgd worden. Genoeg papieren om wat af te dwingen op de zaak toch?
  8. Dat is een koppijndossier voor de hogere legerleiding. Ze moeten zorgen dat jij je werk kan doen zonder dat je moet sjoemelen. Jij moet gewoon je pauze nemen. En als dat op een plek is waar dat eigenlijk niet mag en dat gebeurt structureel dan gaat dat goed tot dat er klachten of maatregelen komen. Tot die tijd zou ik me nergens druk om maken en gewoon je werk doen. Geen problemen bedenken die zich nog niet hebben voorgedaan. Je kan altijd nog naar een tankstation of truckparking rijden om je pauze te houden... Mag de baas niks van zeggen want anders moet hij gaan zorgen voor geschikte pauze gelegenheid en dat kan de planning best nog wat koppijn bezorgen... Voorbeeld uit 'mijn' praktijk: Als ik een groepje moet brengen naar Amsterdam centrum dan mag ik ze alleen afzetten op en verplichte touringcar of OV bushalte. En daarna moet ik weg. Voor mijn pauze/wachttijd in Amsterdam kan het volgende doen: Naar een bus parking rijden in het centrum en per uur tot soms wel € 12,- betalen. Een stukje het centrum uit rijden en dan op een industrieterreintje gaan staan (= gratis). De snelweg op en 20 kilometer rijden en dan bij de eerste pomp gaan staan (= gratis en een klein beetje diesel). Bijna 80 kilometer enkele reis naar de zaak, een boterham eten en weer terug rijden. In overleg is dus heel erg veel mogelijk. Je moet het op de zaak alleen heel goed afspreken. En ja, soms vinden ze je dan een azijnpisser.
  9. Horeca distributie is gewoon een hele specifieke tak van sport. Wat ik nog weet van de tijd dat ik het heb gedaan is dat we vaste pauze plekjes hadden 'afgesproken'. Een klant waar we wat minder in de weg stonden bleven we wat langer staan. Vaak kregen we ook koffie van die klant en mochten we onze boterham daar eten. Of een stukje rijden naar een plek buiten het centrum waar we pauzeplekjes hadden. Daarna reden we terug naar het centrum voor de volgende klant. Maar dat was soms enkele reis 20 minuten rijden voor een kwartiertje of een half uurtje pauze. Maar dat was goed voor de overuren. Als we het geluk hadden dat we met 2 chauffeurs op pad gingen i.p.v. een bijrijder dan reden we gewoon dubbel bemand. Dus beide pasjes erin en halverwege wisselen. Dus als je wat vaker de zelfde routes rijdt kan je vaste pauzeplekjes bedenken die passen binnen jouw schema. Of misschien weten je directe collega's wel een mooi plekje. Je bent niet verplicht om in het centrum te blijven en niemand kan jou verbieden je pauze te genieten. En die koelmotor is iets voor de klant en de gemeente... Ik zou met een gerust hart die koelmotor lekker laten brullen.
  10. Zonder E kom je uit bij koeriersdienstjes of eigenvervoerders. Dat zullen er maar een paar zijn en dan gaat het al snel om heel specifiek werk. Het 'echte' werk word vooral gedaan met combi's en opleggers. Dus als je de ambitie hebt om internationaal te rijden ontkom je er bijna niet aan om je E te halen. Vorig jaar moest ik er ook aan geloven en heb ik D+E gehaald.
  11. Met een camper kan je gebruik maken van de vrijstelling op de tachograafplicht. Alleen als je gebruik maakt van deze vrijstelling dan mag de tachograaf out of scope staan. Wanneer mag je gebruik maken van deze vrijstelling? Alleen als je kunt aantonen dat je nooit meer dan 12 zuivere rij-uren maakt per week en als je nooit beroepsmatig goederen vervoert. Nog steeds moet je dan een deugdelijke registratie van je rij en rusttijd bij te houden. Hoe dat doet mag je, in geval je gebruik maakt van deze vrijstelling zelf weten, maar de inspecteur moet dat dus kunnen controleren en ook geloven want anders is de registratie dus niet deugdelijk. Wat je bijvoorbeeld kunt doen: - Een reisschema, - een tabel/logboek met daarop: naam chauffeur, vertrekplaats aankomstplaats, kilometerstand (begin/eind) vertrek+aankomsttijd (werkelijk gereden tijden) + een krabbeltje. - printjes van de tachograaf (waar dan geen pas in zit omdat de tachograaf out of scope staat ). - track and trace of plot/log software waar je printjes van kan maken Ondanks de vrijstelling moet je nog steeds blijven voldoen aan de pauze regels van de Arbeidstijdenwet. Je kan dus niet op vrijdag avond in je camper stappen en 12 uur lang trappen zonder rust.
  12. CE+ADR betekent niet dat je volleerd beroepschauffeur bent. De examens die jij hebt afgelegd betekenen voor mij dat je aan hebt getoond dat je er als leerling chauffeur klaar voor bent om zelfstandig verder te werken aan je leerproces tot het worden van een echte beroepschauffeur. De situaties die jij beschrijft horen gewoon bij het leerproces de 1 is er na een half jaartje al over heen. De ander doet er 2 jaar over. En er zijn ongeschikte coureurs die leren het nooit. Als je zo veel stress ervaart door je medeweggebruikers, dan kan ik je adviseren om bijvoorbeeld wagenwasser of rangeerder te worden of bijvoorbeeld platformchauffeur op Schiphol. Dit zijn werkplekken waar je in een besloten omgeving rijdt waar alleen beroepschauffeurs en operators rondrijden. Geen fietsers, voetgangers, opa's, oma's etc. Maar vrouwen daar ontkom je niet meer aan ook daar rijden ze rond. Bovendien kan je in die omgeving ook je uitstekende parkeer- en manoeuvreervaardigheden showen aan iedereen. De weggebruikers die jij beschrijft die mogen gewoon rondrijden op de weg. Dat zijn normale omstandigheden waar elke weggebruiker, dus jij ook rekening mee moeten houden. Aan jou de taak om de vrachtwagen veilig en vlot door het verkeer te sturen. Het is dus jouw werk om op een goede manier om te gaan met alle 6 de situaties die je beschrijft. Als die opa's, oma's, kinderen, vrouwen, beginners, landbouwvoertuigen, rijdende werktuigen, voetgangers, fietsers en blablabla... - niet op de weg zouden mogen komen waar jij met je vrachtwagen mag rijden, dan was het wel heel makkelijk geweest om een zelfrijdende vrachtwagen jouw werk te laten doen. Dit is dus reden waarom jij voorlopig nog werk hebt als vrachtwagenchauffeur! Want de techniek is er al en de zelfrijdende voertuigen zijn er ook al! Als opa 30 rijdt, ga jij maar lekker 25 rijden. Ik zie het probleem niet? Inhalen gaat toch niet lukken en uitstappen om je irritaties bespreken gaat ook niet werken. Als je voorganger afslaat, en jij moet afremmen tot diezelfde snelheid dan zit je er gewoon te dicht op. Je mag gerust weten dat ik met een toerbus ongeveer 200 m volgafstand heb bij een snelheid van 70-75 km/h. En met een lijnbus zelfs 250 - 300 meter! Het enige wat ik hoef te doen is van het gas af en misschien 1 of 2 tandjes retarder. En dan slaat oma af, dus kan het gas weer open. Als er een flitspaal naast dat stoplicht staat dan duw ik het rempedaal ook op de vloer... Liever een schadeformulier dan een bonnetje in de brievenbus. Aan jou als "professionele" beroepschauffeur de taak om niet achterop te rijden... Precies dat zelfde ervaar ik ook met een touringcar. Bijvoorbeeld: een drempel waar ik met 70 overheen durf te stuiteren, daar kan je met een personenauto met maar 25 km/h overheen! Een ander voorbeeld: als ik met een lijnbus een rotonde neem dan beuk ik met de banden tegen alle stoepranden aan die ik tegenkom en rijdt ik zo hard voorbij, dat durf jij met een vrachtwagen niet! Het gaat dus om een stukje beleving van degene die achter het stuur zit. Aan jou als beroepschauffeur om je in te leven in je medeweggebruiker. En daarna jouw rijgedrag aan te passen aan jouw voorganger. Het verschil tussen een zelfrijdend voertuig en een voertuig bestuurd door een professionele beroepschauffeur... Tussen de 60 - 80 km/h op de snelweg is best acceptabel als er een inhaalverbod geldt. Je moet niet inhalen. Die beslissing maak jij. Je kan er ook achter blijven rijden. Als je wel mag inhalen en je bent geen asociale amateur dan maak je eerst de afweging: hoeveel haast heb ik en weegt dat op dat moment op tegen de hinder die andere weggebruikers ondervinden van mijn inhaalactie. Boeit het je niet, dan kan je met een gerust hart gaan inhalen. Niet iedereen kan rijden zo goed als jij dat kan. Een beetje overleggen met je medeweggebruiker en misschien een beetje helpen siert je als beroepschauffeur. Alhoewel, ik praat niet meer zo graag met medeweggebruikers, maar dat komt meer door de toon en het taalgebruik van sommige medeweggebruikers.
  13. Dat ligt eraan hoeveel lessen je nodig hebt. Maar voor € 4500,- heb je alleen je rijlessen, examen en code95. Daar zit waarschijnlijk de theorie en examens niet bij? Wat ik zeg is van helemaal niks totdat je zelfstandig als beroepschauffeur de weg op mag. Dan denk ik aan: - lesmateriaal, - theorie+examen, - lessen + praktijk examen C, - praktische en besloten terrein toetsen, - keuring bij de dokter + eigenverklaring die je op mijncbr.nl moet betalen, - aanvraag rijbewijs, - lessen + praktijkexamen CE - aanvraag bestuurderskaart, - CE laten bijschrijven op je rijbewijs. - je reiskosten van en naar de rijschool. - je eigen tijd die in het lessen gaat zitten ( tijd = namelijk geld tenzij je verlof hebt of onder werktijd mag lessen). Alles erop en eraan kom je toch al gauw over de € 5000,- heen voordat je achter het stuur zit. Wat ik van veel nieuwe collega's hoor is dat een rijschool niet alle kosten noemt die gemaakt moeten worden om chauffeur te kunnen worden. Er word een opleidingspakket afgesproken en we gaan lekker lessen. Met als gevolg dat leerlingen steeds werden verrast door kosten die voorafgaande aan de opleiding niet zijn verteld. Daarom heb ik een totaal overzicht proberen te geven van begin tot eind.
  14. Dat is juist de denkfout. Een slipcursus is geen cursus beter of harder leren rijden. Het is mijns inziens alleen maar een kort moment om te laten zien wat er gebeurt als je te zelfverzekerd rond rijdt. Als je, je vervolgens genoodzaakt ziet om het "geleerde" z.s.m. Daadwerkelijk in praktijk te brengen, dan ben je al een paar stations gepasseerd. Ofwel te ver gegaan.
  15. Ambulances worden ook zonder slipcursus relatief vaker in de prak gereden. Heeft gewoon te maken met het werk wat zij doen. En misschien zijn de heren/dames van de ambu iets te zelfverzekerd?
  16. Zou eigenlijk een verplicht onderdeel moeten zijn van het rijexamen bij het CBR. Slipoefeningen niet gehaald = geen rijbewijs.
  17. Bij uitzendbureaus is het doorgaans zo dat je de eerste 26 weken geen pensioen opbouwt. En daarna moet het uzb volgens het CAO waar ze onder vallen pensioen gaan betalen. Als je na 2 jaar werken door je opdrachtgever overgenomen word kan het zijn dat je ongeveer 1,5 jaar pensioenopbouw hebt en dat je nieuwe werkgever een ander pensioenfonds heeft. Dan kan het zijn dat je opbouw te laag is en je het pensioen moet laten afkopen of waardeoverdracht moet laten doen. In beide gevallen verlies je er op. Als het bedrag groot genoeg is kan je het op die pensioenfonds laten staan dan kost het niks.
  18. Het beste is om zelf naar een rijschool te gaan en je rijbewijs te halen op eigen kosten terwijl je nu nog werk hebt. En daarna zo dicht mogelijk bij huis een baantje vinden en dan leren vrachtwagen rijden. En na een jaar als je wat ervaring hebt een baantje zoeken nog dichter bij huis, die nog beter betaalt en waar je nog minder voor hoeft te doen. Maar dit is iets waar je zelf best wel hard voor moet werken het komt allemaal niet aanwaaien. Als je denkt, ik heb geen zin om mij druk te maken om rijlessen betalen en ik wil niet 10 sollicitaties in de week doen en 8 keer afgewezen worden en dat 2 maanden lang. Dan zou ik gewoon naar een uitzendbureau gaan of naar een bedrijfje die de opleiding aanbiedt met baangarantie. En gewoon de voorwaarden accepteren die ze bieden. Die partijen hebben vaak weinig ruimte tot onderhandelen. En je tekent vaak voor 1 tot 2 jaar. Je bent verplicht om te werken maar andersom ze zijn ook verplicht om jouw passend werk aan te bieden. Dus heeft voordelen. C Rijbewijs + code 95, ervan uitgaande dat je een boek met online training bestelt en thuis studeert. Kost dit inclusief 25 lessen, keuring, examen, rijbewijs en bestuurderspas aanvraag ongeveer: € 3700,- En CE 19 lessen incl. examen en opnieuw rijbewijs aanvragen ongeveer € 2150,-
  19. Niet tanken na binnenkomst. Of allen diesel tanken en adblue minder dan 1/2 tankje achterlaten. Niet wassen. Of na het wassen de spiegels niet goed afspoelen en spiegelverwarming niet aanzetten. Met de spiegels tegen verkeersborden of door de bosjes heen schuiven. Met de banden tegen de stoep of tegen bushaltes aan rijden. Met de naloopas over de stoeprand heen beuken. Bus starten, in de garage warmdraaien en dan koffiedrinken in de kantine. Beter zou zijn luchtdraaien en meteen naar buiten rijden. Bovendien 'warmdraaien' moet volgens de handleiding alleen onder winterse omstandigheden de fabrikant schrijft dan vaak 3 - 5 minuten voor. 20 Minuten warmdraaien met de stand kachel aan is dus nergens voor nodig. Altijd 100 willen rijden ondanks dat je voldoende rijtijd krijgt voor je rit. Te vaak en te veel retarder gebruiken. Onnodig stationair draaien. In de handleiding staat alleen dat dit nodig is als de motor noemenswaardige prestaties heeft moeten leveren. De fabrikant schrijft dan meestal tussen de 3 - 5 minuten voor. Airco op 18 graden zetten terwijl het buiten 37 graden is met als gevolg dat de airco na verloop van tijd warme lucht begint te blazen.
  20. Precies dat dus. een beetje in de spiegel kijken naar wat en hoeveel er achter je rijdt. En daar je rijstijl op aanpassen lijkt me. Gewoon een zo eerlijke afweging proberen te maken. Er zijn genoeg momenten op de dag en ook in de nacht waarop je wel rustig met 50 km/h naar een rotonde toe kunt kruipen.
  21. Als je het helemaal makkelijk wilt hebben: lijnbus rijden. Instapschaal van ruim € 14,00 + gigantische toeslagen. Instappen, jas ophangen, zitten en je rondjes rijden. Precies op tijd koffiepauze. En op de minuut nauwkeurig weten hoe laat je thuis bent.
  22. Ze rijden voor een groot deel met bakwagens. En rijden distributieritten voor horeca klanten. Doorgaans rijdt je met een bakwagen met 2 - 3 compartimenten. Met koeling. Ze rijden ochtend en middag ritten. Afhankelijk van de route kan het een kleine of grote bakwagen zijn, maar doorgaans geen vaste auto. Meestal 20 - 25 rolcontainers en rond de 15 - 18 klanten op een route. In de ochtend moet je zelf laden. Elke klant heeft bestellingen in aparte rolcontainers met daarop kratten. Dus het komt vaak voor dat je veel meer rolcontainers hebt dan er in je wagen passen. Dus het laden betekent vaak overstapelen. Dus vaak een halfuur tot een uur bezig met laden. Als je een leuke ploeg hebt helpen wachtende collega's mee met laden en duurt het minder lang. Bij de klanten zijn er een aantal mogelijkheden: - Rolcontainers neerzetten en retouremballage meenemen. - Alles tot in de keuken brengen en in de kasten en koeling zetten. Er mag geen retouremballage achterblijven.
  23. In eigen tijd vind ik het ook niks. Maar file rijden onder werktijd is een dikke prima! Weer een uurtje opschrijven, als je geluk hebt is het nog een toeslaguurtje ook! En als het lang genoeg duurt dan lekker even eten ergens, bonnetje meenemen voor de baas en dan is de file ook zo voorbij. Het allerleukste aan filerijden onder werktijd is als je dan weer rijtijd of diensttijd overschrijding krijgt... het liefst in een week tijd 3 keer achterelkaar op de zelfde rit. Dan heb je weer een mooie stok om de planning mee te slaan! Dus ik zie het probleem van filerijden niet zo.
  24. Op naaien? Nee dat liet ik doen toen ik op de vrachtwagen en later op de lijnbus reed. Maar daar ben ik van genezen en heb besloten op een toerbus te gaan rijden, die mogen 100. Maar 80% van de tijd rijd ik gewoon 85. Lekker zuinig en geen stress. De bus en de chauffeur worden toch per uur betaald. Dus ik kijk gewoon naar de vertrek en aankomsttijd en het verschil deel ik door de afstand. Ik reken gewoon uit hoe hard ik moet rijden om op tijd te komen en gebruik dan de maximale rijtijd om er te komen. Dus als ik Als ik er een uur over mag rijden dan ga ik niet proberen om het in 45 minuten te doen. Als ik te vroeg ga aan komen dan ga ik langzamer rijden of zelfs pauze maken. En anders houd ik het gas er gewoon op. 100 rijden hoeft niet meteen het zelfde te zijn als rally rijden. Dat bedoel ik ermee. Maar wat ik wel super vervelend vind en dat kan ik absoluut niet waarderen, dat zijn collega's die gewoon een halfuur of een uur te vroeg binnenkomen en datzelfde van mij gaan verwachten. En als die verwachting niet uitkomt is men gepikeerd... Op tijd is in ieder geval niet te vroeg. Te laat daar kan je niks aan doen.
  25. Haha, zelfs de koffie blijft staan op het dashboard. Scheelt dat iedereen in de gordels zit. Passagiers houden zich stevig vast als ze het eng vinden. Ruim 3 jaar geleden voor het laatst in een vrachtwagen gereden daarna nooit meer. Daarna een jaar lijnbus en nu eindelijk m'n draai gevonden op de touringcar.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden