Spring naar bijdragen

regelgeving oostenrijk


Recommended Posts

  • Forumlid

Oostenrijk

Voorrang

Bij een vermindering van het aantal rijstroken waar twee files zich in één enkele file moeten voegen, mag beurtelings een voertuig uit de ene file en een voertuig uit de andere file doorrijden (zogenaamde "ritssluitingsysteem").

Op kruispunten geregeld door verkeerslichten moeten de automobilisten voorrang verlenen aan de fietsers die afdraaien.

Een voertuig van de urgentiediensten (politie, brandweer, enz.) heeft altijd voorrang.

Inhalen

Het is verboden een schoolbus in te halen (voorzien van een gele plaat) wanneer hij stilstaat om kinderen te laten in- of uitstappen en hij zijn gele pinklichten laat werken.

Bij het inhalen van een stilstaande tram moet stapvoets gereden worden en moet een zijdelingse ruimte van minstens 1,50 meter vrij gelaten worden.

Op een overweg is elk inhalen verboden, evenals het rechtsomkeer maken; bovendien is het ook verboden een voertuig met meer dan twee wielen in te halen op minder dan 80 meter vóór de overweg, evenals onmiddellijk er na.

Kruisen

Wanneer op een bergweg twee voertuigen elkaar niet kunnen kruisen, moeten ze beide stoppen; achteruit rijden is dan verplicht voor degene die dit manoeuver het gemakkelijkst kan uitvoeren (afhankelijk van het type voertuig en van de situatie).

Geluidshoorn

Het gebruik van de geluidshoorn is verboden in Wenen en in de nabijheid van ziekenhuizen.

Snelheidsbeperkingen

binnen de bebouwde kom : 50km/u (te Graz geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u, behalve wanneer anders is aangeduid).

buiten de bebouwde kom :

Op autosnelwegen (minimum snelheid 60km/u) Op andere wegen Personenwagens en kampeerauto's tot 3,5T 130 km/u (1) 100 km/u Personenwagens die een aanhangwagen of caravan trekken van max. 750 kg 100 km/u 100 km/u Personenwagens met aanhangwagen of caravan van meer dan 750 kg :

  • Indien het gewicht van de aanhangwagen niet meer bedraagt dan dat van het trekkend voertuig, en het maximaal gewicht van beide samen niet meer dan 3,5T bedraagt:

100 km/u 80 km/u

  • Anders:

70 km/u 60 km/u Kampeerauto's van meer dan 3,5T 80 km/u 70 km/u (2)

(1) 110 km/u ‘s nachts tussen 22 u en 5 u op de volgende autosnelwegen: A10 (Tauern), A13 (Brenner), A14 (Rheintal).

(2) 60 km/u op de meeste wegen in Tirol.

Wanneer een voertuig een ander sleept mag het niet meer dan 40 km/u rijden; voertuigen die een toelating hebben om in een woonerf te rijden ("Wohnstrasse") mogen er niet sneller dan 5km/u rijden.

Autostop

Autostop is verboden op de autosnelwegen, maar ook op wegen met 2 x 2 rijstroken. In Oberösterreich, in Steiermark , in Vorarlberg en in Burgenland is het liften verboden voor personen van minder dan 16 jaar.

Signalisatie

Een groen knipperlicht betekent dat het rode licht zal verschijnen; voertuigen die er dichtbij zijn mogen doorrijden; de andere moeten zich klaar maken om te stoppen.

Een oranje knipperlicht dat samen met een rood licht brandt betekent dat het groene licht zal verschijnen.

oostenrijk_signalisatie_tcm88-21771.jpgOmleiding

.

Openbare verlichting werkt niet gedurende de hele nacht

Weg zonder voorrang

.

Voorrangsweg

.

Doodlopende weg

Stilstaan en parkeren

Stilstaan is toegelaten voor inrijen evenals op rijstroken voor bussen en trams, op voorwaarde dat de chauffeur aan het stuur blijft om de doorgang vrij te maken wanneer dit nodig is.

Op plaatsen waar het parkeren verboden is door een verkeersbord, mogen voertuigen stilstaan gedurende 10 minuten of voor het laden van het voertuig.

Een zigzaglijn betekent dat het parkeren verboden is.

In de meeste Oostenrijkse steden is het parkeren betalend (parkeermeters, vooraf gekochte parkeerbiljetten, ...).

Blauwe lijnen en verkeersborden duiden een blauwe zone aan waar de parkeertijd beperkt is (de parkeerschijf kan gratis bekomen worden in de tabakswinkeltjes).

Een niet-aangekoppelde caravan mag niet geparkeerd blijven staan op een openbare parking.

Overnachten in een voertuig

Om de bestuurder de mogelijkheid te geven uit te rusten na een lang traject, wordt doorgaans toegelaten één enkele nacht door te brengen in een kampeerauto die correct geparkeerd staat op de openbare weg of op een autosnelwegparking (maar het is wel verboden tafels, stoelen, enz. rond het voertuig uit te stallen).

De reglementering inzake parkeren en overnachten in een kampeerauto of in een caravan verschilt nochtans erg van het ene "Land" tot het andere: algemeen gesproken is de reglementering vrij restrictief, meer nog in beschermde plaatsen of landschappen en in de onmiddellijke nabijheid van de meren. Behalve op plaatsen waar een signalisatie het parkeren en/of het verblijf uitdrukkelijk toelaat of verbiedt, is het aan te raden ter plaatse informatie in te winnen.

Lichten

Vanaf 1 januari 2008 is het niet meer verplicht om overdag met de lichten aan te rijden.

Het gebruik van mistlichten is enkel toegelaten ingeval van regen, van sneeuw of mist wanneer de zichtbaarheid minder is dan 50 m.

Maximum toegelaten alcoholgehalte

0,5 pro mille

Veiligheidsgordels en kinderzitjes

Een kind van minder dan 14 jaar en kleiner dan 1,50 meter moet, vooraan zowel als achteraan, geplaatst worden in een speciaal kinderzitje ofwel beveiligd worden door middel van een gordel die aangepast is aan zijn gestalte.

Een kind van minder dan 14 jaar maar groter dan 1,50 meter moet de gewone veiligheidsgordel dragen, maar omgekeerd moet iemand van meer dan 14 jaar die kleiner is dan 1,50 meter gebruik maken van een gordel die aan zijn gestalte is aangepast.

Gevaarsdriehoek

Bij immobilisatie van een voertuig op een weg buiten de bebouwde kom (pech, ongeval, noodweer, plaats met slechte zichtbaarheid), moet de gevaarsdriehoek geplaatst worden op een voldoende afstand achter het voertuig.

Veiligheidsvestje

De bestuurder van een voertuig met 2 of meer assen moet in het bezit zijn van een reflecterend veiligheidsvestje. Hij moet het aandoen wanneer hij buiten de bebouwde kom uit zijn voertuig moet stappen op een autosnelweg of een express-weg, b.v. bij pech of ongeval, of om de gevaarsdriehoek te plaatsen.. Het vestje moet geel, oranje of rood fluorescerend zijn en overeenstemmen met de Europese norm EN471

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden