Spring naar bijdragen

regelgeving spanje


Recommended Posts

  • Forumlid

Spanje

Voorrang

Het verkeer op een rotonde heeft voorrang op de bestuurders die er zich willen op begeven.

Afstand tussen de voertuigen

Voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 10 m lang moeten een tussenafstand van minstens 50 m laten met hun voorligger, behalve:

  • binnen de bebouwde kom
  • op wegen waar het inhalen verboden is
  • op wegen met meerdere rijstroken in dezelfde richting
  • wanneer inhalen niet mogelijk is door het drukke verkeer

Snelheidsbeperkingen

binnen de bebouwde kom: 50 km/u

op autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen binnen de gebouwde kom is de snelheid beperkt tot 80 km/u (tenzij een andere snelheid is aangeduid)

buiten de bebouwde kom :

Personenwagens

Kampeerauto's of personenwagens met aanhangwagens tot 750kg

Personenwagens met aanhangwagen of caravan van meer dan 750kg

Op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen (minimumsnelheid 60 km/u)

120 km/u

90 km/u

80 km/u

Op wegen met meer dan een rijstrook in elke richting, op wegen met een bijkomende rijstrook voor de spoeddiensten, en op wegen met brede rijstroken

100 km/u

80 km/u

80 km/u

Op gewone wegen

90 km/u

70 km/u

70 km/u

Buiten de bebouwde kom mogen automobilisten en bestuurders van motorfietsen, om een trager rijdend voertuig in te halen op een weg met slechts één rijstrook in elke rijrichting, de maximum toegelaten snelheid met 20 km/u overschrijden.

Autostop

Autostop is verboden op autosnelwegen, maar ook op wegen met gescheiden rijbanen.

Signalisatie

Spanje_signalisatie_tcm88-21814.jpgKeren toegelaten op de aangeduide afstand

Aangeraden maximum snelheid

.

Verbod de geluidshoorn te gebruiken

Een rasterwerk van gele lijnen op een kruispunt betekent dat het verboden is het kruispunt op te rijden wanneer de uitgangsweg niet vrij is.

Stilstaan en parkeren

Een gele zigzaglijn op het wegdek betekent parkeerverbod.

Blauwe lijnen duiden een zone aan waar de parkeertijd beperkt is.

In éénrichtingsstraten moeten de voertuigen op onpare dagen geparkeerd worden aan de kant van de onpare huisnummers, en op pare dagen aan de kant van de pare huisnummers.

In de blauwe zones ("Zona Azul") is van 8 u tot 21 u de parkeertijd beperkt (maxima 1 u 30). De parkeerschijf kan bekomen worden in tabaks- en krantenwinkels.

In het centrum van sommige grote steden bestaat een "Zona O.R.A.", waar het parkeren toegelaten is voor een duur van 30, 60, of 90 minuten, op voorwaarde dat op de voorruit van het voertuig een ticket wordt aangebracht dat men kan kopen in tabaks- en krantenwinkels

In sommige gemeenten worden verkeerd geparkeerde wagens vastgezet met een wielklem.

Overnachten in een voertuig

Het is niet verboden de nacht door te brengen in een voertuig dat correct geparkeerd staat op de openbare weg of op de parking van een autosnelweg; maar het is in geen geval toegelaten het voertuig te laten staan op de berm van een weg of autosnelweg.

Lichten

Het gebruik van de lichten is verplicht in de tunnels.

Aan boord van het voertuig moet zich een volledige set reservelampjes bevinden en het nodige gerei om de lampen te vervangen. Die verplichting geldt ook voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven.

Maximum toegelaten alcoholgehalte

0,5 pro mille (0,3 pro mille voor de bestuurder van een voertuig van een openbare dienst, van een voertuig met meer dan 8 zitplaatsen voor passagiers, en van een voertuig dat gevaarlijke goederen vervoert, evenals voor chauffeurs met minder dan 2 jaar rij-ervaring).

Veiligheidsgordels en kinderzitjes

Een kind van minder dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m mag slechts vooraan plaats nemen indien gebruik wordt gemaakt van een gehomologeerd kinderzitje dat is aangepast aan zijn lengte en gewicht;

Achteraan moeten de kinderen van minder dan 3 jaar steeds vervoerd worden in een aangepast kinderzitje.

Kinderen van meer dan 3 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten vervoerd worden in een aangepast beveiligingssysteem indien dit voorhanden is.

Lading

Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord.

spanje_lading_tcm88-21815.jpg

Bij particuliere voertuigen mag de uitstek achteraan niet meer bedragen dan 10 % van de totale lengte van het voertuig (15 % in geval van ondeelbare voorwerpen).

Dit geldt eveneens voor personenauto's en kampeerauto's die in het buitenland zijn ingeschreven (meer bepaald ook voor wat betreft het vervoer van fietsen achteraan).

Gevaarsdriehoek

Ingevolge een beslissing van de Dirección General de Tràfico in Spanje is het voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven niet meer verplicht twee gevaarsdriehoeken aan boord te hebben. Eén enkele driehoek volstaat. Bij ongeval, pech of vallen van de lading, moet de driehoek geplaatst worden op een afstand van 50 m vóór het voertuig.

Reflecterende veiligheidskledij

Wanneer men buiten de bebouwde kom op de rijbaan moet stoppen en uitstappen (b.v. bij pech of ongeval, om de gevaarsdriehoek te plaatsen), dan is de men verplicht een gehomologeerd reflecterend veiligheidsvest (geel, rood of oranje - norm EN 471) te dragen om zich zichtbaar te maken voor de andere weggebruikers. De verplichting geldt zowel overdag als 's nachts. Ze is ook van toepassing op auto's die in het buitenland zijn ingeschreven. De Spaanse politie geeft geen boete voor het ontbreken van een veiligheidsvest in het voertuig, maar wel wanneer men zonder veiligheidsvest de rijbaan stapt.

Bril

Bestuurders die een bril dragen moeten altijd een reservebril bij zich hebben.

Plaat voor een wagen die een caravan trekt

Een voertuig dat een caravan trekt moet vooraan, in de buurt van de nummerplaat, uitgerust zijn met een vierkant blauw bordje met daarin een gele driehoek. Die verplichting geldt in principe ook voor een in het buitenland ingeschreven voertuig dat een aanhangwagen of caravan trekt, maar in de praktijk schijnt de Spaanse politie in dit verband zeer toegeeflijk te zijn.

Fietsers

Fietsers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom een veiligheidshelm te dragen, behalve op lange hellingen of nog bij zeer warm weer. 's Nachts moeten ze buiten de bebouwde kom ook reflecterende kledij dragen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden