[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Trucker niet aansprakelijk voor opvolgen gevaarlijke instructie


Gast routier

Recommended Posts

AMSTERDAM - Een vrachtwagenchauffeur die zonder nadenken een instructie opvolgt en een ongeval veroorzaakt, is volgens de rechtbank in Den Bosch niet aansprakelijk voor de schade.

De zaak die voorkwam bij de rechter betrof een ongeval dat plaatsvond op een vuilstortdepot in Helmond. Een vrachtwagenchauffeur reed de puinberg op, waarna hij zijn vrachtwagen naar achteren heeft gereden richting de rand van de puinberg, met de bedoeling om daar puin te storten. De puinberg stortte in, de vrachtwagen viel naar beneden en raakte total loss.

De werkgever van de chauffeur stelde de depothouder aansprakelijk omdat de chauffeur had geluisterd naar de instructie van de beheerder van de stortplaats. Hij moest het puin niet bovenop de afvalberg storten, maar vanaf de rand van de afvalberg naar beneden. Het ongeval gebeurde toen omdat de rand van de afvalberg instabiel was als gevolg van afgravingen.

De depothouder was het niet eens met de aansprakelijkstelling. Hij vond dat het ongeval niet het gevolg van zijn instructie, maar van het te ver achteruit rijden door de chauffeur. Een onafhankelijke deskundige werd ingeschakeld: hij vond ook dat de schuld bij de chauffeur lag. Een bekwaam chauffeur moet zelf de risico's inschatten en daarnaar handelen.

De rechtbank had echter het laatste woord en zag het anders: de instructie was toch te gevaarlijk geweest. De chauffeur had het ongeval alleen kunnen voorkomen als hij opzettelijk de stortinstructie zou hebben genegeerd, met wellicht schadelijke gevolgen voor hemzelf en/of zijn werkgever.

De stortplaatshouder moest daarom een schadevergoeding betalen van € 42.781, die werd verminderd met 5% voor de eigen verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeur

Bron: NuZ

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Administrators

Gerechtigheid toch? Hoeveel van soortgelijke gevallen kom je niet tegen onderweg? Van die gefrustreerde mafkezen die niet lossen bij deur 2 maar alleen bij 3, bij de volgende keet op de bouw en ga zo maar door. De klant is koning (maar ik blijf keizer, dat weet íe nog niet).

Dergelijke lieden weten niet wat een vrachtauto wel en niet kan, en gaan tegen jou als vakman/vrouw lopen zeuren dat je niet kunt rijden en dat er de volgende keer maar een ander moet komen. Laat ze maar voelen!:cool:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden