[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Rijbewijs verlengen in België


Gast Ernst

Recommended Posts

Hallo allemaal,

Ik woon sinds bijna 7 jaar in Vlaanderen en kan tot januari a.s. met m'n Nederlandse rijbewijs (A t/m E) rondrijden. Maar dan moet ik medisch gekeurd worden voor de verlenging/omzetting in een Belgisch rijbewijs.

Ik hoor de meest uiteenlopende verhalen over die "medische schifting"...

  • het stelt niets voor
  • het is vrééééselijk streng
  • je moet een cardiogram laten maken door je huisarts (zou die een cardiograaf hebben?)
  • je moet eerst naar de oogarts
  • het is tegenwoordig voor 5 jaar en niet meer voor 3 jaar (ben 50+)
  • je moet naar een speciale instantie (equivalent van Nederlandse ARBO-dienst. Ik kan die niet vinden op het web.

Is er hier iemand die weet hoe het ècht zit? Bij voorkeur uit eigen, recente ervaring...

Alvast bedankt voor alle reacties!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Het is jaren geleden, maar je moet naar een oogarts voor de keuring van je visie, deze mensen doen dit zeer grondig met allerlei aparatuur, je moet dan naar een huisarts die een EEG doet en je daarvan een afdruk meegeeft.

Je moet vervolgens naar een keuringsbureau waar je in een fles moet P-----n om te kijken naar je suiker gehalte, je kunt het beste navraag doen op het gemeentehuis waar zij alle addressen hebben.

succes

dirk

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Als je gezond bent duurt de gehele procedure een aantal weken. Als je een gebrek hebt, bijvoorbeeld diabetes, dan kan de procedure veel langer duren, tot wel enkele maanden, en kan er aanvullend onderzoek plaatsvinden.

De kosten zijn ook wel fors, in Nederland circa €180,-.

Over een paar jaar word de geldigheidsduur van het rijbewijs verkort naar 5 jaar.

Een kerel genaamdt Blitz schrijft hoe het bij hem in zijn werk ging: http://www.autoweek.nl/forum/read.php?1,3644337 "Al sinds mijn 19-de ben ik in het bezit van het zogenaamde groot rijbewijs. De categoriën B, C, D en E. E is daarbij voor alle categoriën geldig.

In oktober dit jaar verloopt mijn rijbewijs en verlenging is dus noodzakelijk. Sinds 2005 is de verlengingsprocedure veranderd, dit heeft te maken met de europese eenwording. Grootste verschil is een verplichte medische keuring.

Op dit moment heb ik geen groot rijbewijs nodig voor mijn werk of anderszins, maar ik wil de geldigheid van het 'grote' wel blijven behouden. Dus ik de procedure maar in werking gezet.

Het eerste wat je moet hebben is een Eigen Verklaring. Dit document kun je bij de gemeente ophalen. Nou is ophalen een ruim begrip, het kost standaard € 19,75. Aardig bedrag voor een formulier, dus ik verwachtte er heel wat van. Wat een teleurstelling toen het slechts bleek te gaan om een aan beide zijden bedrukt A4-tje. Oplichterij dus.

Bijverschijnsel was dat er op sommige dagen bij de gemeente (Zwolle in dit geval) alleen mensen geholpen worden die een afspraak hebben. Ik was er dus op een verkeerde dag en had geen afspraak gemaakt. Maar Blitz laat zich zomaar niet kisten! Op naar de plaatselijke CBR vestiging in Zwolle, daar kon ik het papier ook meenemen na achterlating (of is het nou aderlating?) van bijna € 20,-.

Goed, de Eigen Verklaring had ik dus, nu nog een afspraak maken voor de medische keuring. Die keuring mag niet door je eigen huisarts gedaan worden, maar moet bij een arbo-arts gebeuren.

Enkele dagen later was de keuring en deze ging als volgt:

's Morgens eerst in een potje piesen om te onderzoeken of je misschien suikerziekte hebt. Dan een ogentest, steeds kleiner wordende symbolen oplezen van een bord aan de wand. Eerst met beide ogen, dan afwisselend met één oog afgedekt.

Oh ja, de bloeddruk werd ook nog gemeten. Dat was alles, geen verder lichamelijk onderzoek. Ik had me die morgen speciaal opgefrist onder de douche, omdat ik erop rekende uit de kleren te moeten. Niets van dat al. Al had ik twee houten poten en een armprothese gehad, ze waren er niet achter gekomen!

Ook werd er geen soort van psychologisch onderzoek gedaan om te kijken of ik geen verknipte psychoot was met plannen z'n vrachtwagen in volle vaart een druk bevolkt festivalterrein op te sturen. Niets!

Als de totale keuring een kwartiertje duurde was het al lang. Met incasseren weten ze bij zo'n arbodienst wel raad trouwens; € 77,- kon Blitz aftikken!

De door mij en de arbo-arts ingevulde Eigen Verklaring opgestuurd naar het CBR. Ik rekende op enkele weken vóór ik wat zou terughoren. Wat schetst mijn verbazing toen er al na een paar dagen een brief van het CBR op Blitz z'n deurmat lag. Uiteraard met de mededeling dat ik zonder problemen een groot & zwaar voertuig mag besturen en met de brief in de hand bij de gemeente m'n rijbewijs kon laten verlengen. Ik een dag uitgezocht dat ik zonder afspraak bij de gemeente Zwolle terecht kon en een nieuw rijbewijs aangevraagd. Over 5 werkdagen kan ik 'm ophalen. Kosten? Schrik niet: € 58,-! Voor een roze creditcard!

Oh ja, ik vergat de pasfoto's nog. € 10,- voor 6 stuks. Ook die foto's moeten tegenwoordig aan allerlei idiote eisen voldoen. Toen ze klaar waren legde de fotograaf er een soort van mal overheen om te zien of beide ogen exact op een horizontale lijn lagen en of het kiekje aan nog idiotere eisen voldeed. Bij de gemeente Zwolle deden ze dat nog eens dunnetjes over.

Dure grappenmakerij dat groot rijbewijs verlengen. In totaal zo'n € 165,-! Pure zakkenrollerij door bureacratische instanties."

medische keuring rijbewijs C, CE, D, en DE.pdf

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Klopt. Maar de belgische procedure is vrijwel identiek aan de nederlandse. De gehanteerde terminologie verschilt, de geldigheidsduur van de kleine rijbewijzen is onbepaald, dus voor het leven; de grote rijbewijzen zijn beperkt geldig 5 jaar, maar maximaal 3 jaar geldig voor mensen ouder dan 50 jaar.

Als je buiten Nederland maar binnen de EU woonachtig bent moet je een rijbewijs vernieuwen in de plaats waar je woonachtig bent. Voor Belgie is wel vereist dat je staat ingeschreven in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister, en in het bezit bent van een geldig belgische identiteitskaart of vreemdelingidentiteitskaart.

Laat het rijbewijs niet verlopen! Belgie erkent het verlopen rijbewijs niet als rijvaardigheidsbewijs. Het gevolg is dat je opnieuw examens moet afleggen. Als het rijbewijs verlopen is kan je in Nederland bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer een "echtheidsverklaring" aanvragen en indienen bij Belgie, maar dit geeft geen garantie op afgifte van een nieuw rijbewijs door Belgie.

De medische keuring doe je bij een plaatselijke gespecialiseerde huisarts of medisch centrum wanneer je als burger woonachtig bent of als zelfstandige werkzaam bent, of; als je in dienst bent van een bedrijf bij de arboarts (in belgie arbeidsgeneesheer genaamd), of; wanneer je werkloos bent en woont in Vlaanderen bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleidingen (VDAB). Het medisch attest koop je van te voren op het gemeentehuis.

De keuring bestaat uit 2 delen: een oogtest en een aanvullende keuring. Pas wanneer jouw situatie daarvoor aanwijzingen geeft, zal er een diepgaander onderzoek ingesteld worden, zonodig via doorverwijzing naar een specialist. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je diabetes hebt, hartklachten, leveraandoeningen, epilepsie, etc..

Voor mensen van 50 jaar en ouder zijn de rijbewijzen voor de categorieën C, E bij C, D, en E bij D maximaal 3 jaar geldig, of korter wanneer de gezondheid hiervoor aanleiding geeft.

Als je de chauffeursdiploma´s in je bezit hebt: deze blijven geldig tot 2015.

Europese en buitenlandse nationale rijbewijzen.pdf

minimumnormen en attesten inzake de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen v.pdf

AANVRAAG_AUTOBESTUURDES.DOC

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik ken iemand met een europees rijbewijs afgegeven in Belgie die onbeperkt geldig is(ja echt waar, staat op zijn rijbewijs dus kan hij rijden tot hij 100 of ouder is), deze was afgegeven in Belgie in 1986, persoon in questie is niet meer woonachtig in B, hij is Europees dus mag er gewoon overal mee rondkachelen, nu komt mijn vraag: moet deze persoon nu een keuring doen in het land waar hij ingeschreven staat als verblijfplaats, of in Belgie?

ik denk dat er wel meer personen/chauffeurs zijn die met deze vraag zitten?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
ik ken iemand met een europees rijbewijs afgegeven in Belgie die onbeperkt geldig is(ja echt waar, staat op zijn rijbewijs dus kan hij rijden tot hij 100 of ouder is), deze was afgegeven in Belgie in 1986, persoon in questie is niet meer woonachtig in B, hij is Europees dus mag er gewoon overal mee rondkachelen, nu komt mijn vraag: moet deze persoon nu een keuring doen in het land waar hij ingeschreven staat als verblijfplaats, of in Belgie?

ik denk dat er wel meer personen/chauffeurs zijn die met deze vraag zitten?

misschien mis ik iets. maar volgens mij hoeft deze persoon niet gekeurd te worden omdat zijn rijbewijs onbeperkt geldig is.:confused::confused:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Tenzij er sprake is van een opgelegde beperking door een arts, zijn de rijbewijzen A3, A, B, E bij B, en G zijn onbeperkt geldig. De rijbewijzen C, E bij C, D, en E bij D zijn maximaal 3 jaar geldig voor 50plussers, en 5 jaar voor mensen tot 50 jaar.

Op www.wegcode.be staat alle informatie over de belgische verkeerswetgeving. De nieuwste regels over ladingzekering, het veiligheidshesje, inhaalverbod voor vrachtwagens, hoogte van boete's, etc..., kan je hier lezen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

misschien mis ik iets. maar volgens mij hoeft deze persoon niet gekeurd te worden omdat zijn rijbewijs onbeperkt geldig is.:confused::confused:

als deze persoon weer met een vrachtauto zou willen rijden dan zal hij inderdaad weer gekeurd moeten worden, dus vandaar die vraag, waar hij dat moet doen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...
  • Forumlid

als Belg wil ik wel even uit de doeken doen hoe het bij ons zit met die keuring

jaarlijks hebben wij op het werk een medische keuring

dat gebeurd in zo n medische truck die ter plaatse komt

wanneer je 50+ bent kijkt de dokter wanneer je rijbewijs verloopt

en dan doen ze verschillende oogtesten

van die dokter krijg je dan een formulier waarmee je naar het gemeentehuis moet gaan, samen met twee recente pasfoto"s en 12 euro

en een twee dagen later mag je teruggaan om je nieuwe rijbewijs af te halen

zo simpel is het !

indien je alles zelf moet doen gaat het als volgt...

je gaat naar een oogarts en zegt dat het een vernieuwing van je rijbewijs betreft

die doet dan de nodige testen en krijg je van hem het betreffende formulier

de rest blijft hetzelfde als hierboven

aangezien je al in het bezit bent van een geldig rijbewijs moet je alleen een oogtest ondergaan om aan het bewuste formulier te komen

that s it !

suc6 !

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden