Spring naar bijdragen

Drugsgebruik in het verkeer


Recommended Posts

  • Forumlid

Vanaf gisteren kan de politie speekseltest gebruiken om vast te stellen of een bestuurder iets gebruikt heeft. Hieronder even een lijstje met hoe lang het met bepaalde soorten drug duurt, voordat je weer mag rijden:

 

'Er zijn vanaf vandaag dan ook officiële richtlijnen over met hoeveel drugs in je lichaam je wettelijk in overtreding bent. Zo mag je bijvoorbeeld maximaal 50 microgram amfetamine per liter bloed in je lichaam hebben en 3 microgram cannabis.

Gewicht en stofwisseling

Duidelijk is: rijden met drugs op is hartstikke verboden. Maar ja, hoe weet je hoeveel drugs er nog in je bloed zit na een festival, en of je dus wel of niet in de auto mag stappen? Het Trimbos-Instituut heeft geprobeerd dit te berekenen, maar benadrukt wel dat het heel moeilijk is om precies te zeggen.

"Wat het lastig maakt is dat het per persoon verschilt", vertelt Eva Ehrlich van het Trimbos-Instituut. "Het heeft met veel dingen te maken, bijvoorbeeld met hoe zwaar iemand is en hoe iemands stofwisseling werkt. Het is daarom onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer je weer kan rijden. Daar moet eerst meer onderzoek gedaan naar worden."

Belangrijk om te weten is dat dit een schatting is: je kan er absoluut niet op vertrouwen dat het voor jou ook zo lang duurt. Globaal kan je het volgende zeggen over hoe snel drugs in je lichaam worden afgebroken:

 

1) Mdma

Een pilletje is gemiddeld 100 mg. Als je dat slikt, heb je zo'n 200 microgram mdma per liter bloed in je lichaam, vier keer meer dan als bestuurder is toegestaan dus.

Het verschilt per persoon, maar het duurt zeker 16 uur voordat je bloedspiegel weer onder de maximale waarde zit. In extreme gevallen kan het zelfs 40 uur duren.

Als je twee pilletjes neemt met een pauze van 4 uur, dan duurt het nog veel langer. Het kan dan 19 tot 58 uur duren voordat je weer onder het maximale niveau zit en in de auto kan stappen. En let op, er zijn ook veel zwaardere pillen dan 100 mg. Dan duurt het allemaal dus nog langer.

 

2) Speed

Het ligt eraan hoe puur de speed is, maar met 70 tot 140 mg van deze stof, die ook wel amfetamine wordt genoemd, heb je 50 tot 100 microgram per liter in je bloed. Dat is twee keer zoveel als is toegestaan.

Je lichaam doet veel langer over het afbreken van speed dan mdma. Het kan daardoor ook tussen de 10 en 20 uur duren voordat je weer onder het maximale niveau zit. Als je het injecteert of slikt, kan het nóg veel langer duren voordat je weer de auto in mag stappen.

Als je meerdere snuifjes neemt, moet je helemaal oppassen. Het kan dan 26 uur - en in extreme gevallen zelfs tot 37 uur - duren voordat je weer mag rijden.

 

3) Hash en cannabis

Als je blowt, piekt het level pijlsnel naar 100 microgram per liter bloed. Het maximum is 3 microgram, dus autorijden direct na het blowen is ook een absolute no go.

Het gehalte daalt daarna wel weer snel; de meeste mensen kunnen na ongeveer 3 tot 4 uur rijden. Máár: mensen die vaak blowen, moeten echt uitkijken. Doordat THC oplost in het weefsel met een hoog vetgehalte, kan ook zonder gebruik de dagen erna nog THC worden afgegeven aan het bloed. Een chronische blower kan zelfs enkele dagen nog positief uit de speekseltest komen.

 

4) Cocaïne

Wie cocaïne spuit, rookt, slikt of snuift, kan na ongeveer 4 uur waarschijnlijk weer autorijden. Dat komt doordat cocaïne snel weer wordt afgebroken. Het enige gevaar van cocaïne is wel dat je na inname nog langere tijd rond de maximale bloedwaardes blijft schommelen. Er is dus kans dat je dan nog niet geschikt bent om auto te rijden en toch nog positief test.

Ook als je vaker achter elkaar cocaïne snuift en/of veel gebruikt, wordt deze drug minder snel afgebroken. Dat komt doordat de afgifte door het neusslijmvlies vertraagd wordt. Wie zwaar gebruikt, kan dus beter nog een stuk langer wachten met autorijden.

 

5) Ghb

Een gemiddeld iemand die een buisje neemt, heeft na inname zes keer meer ghb in het bloed dan toegestaan. Na ongeveer 8 uur is dit gedaald tot de norm.

Belangrijk om te weten is dat als je een tweede dosis neemt, dit een veel hogere piekconcentratie bereikt en het langer duurt voordat dit uit je bloed verdwijnt. Je moet veel langer wachten voordat je weer de auto in mag, maar hoeveel is nog niet bekend.

Als je verslaafd bent aan ghb en je dus om de paar uur wat moet innemen, komt je norm dus continu boven de toegestane dosis. Je mag dan nooit autorijden.'

 

Bron:

http://nos.nl/op3/artikel/2180870-zo-lang-mag-je-niet-autorijden-na-drugsgebruik.html

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • Forumlid

Ik denk.... dat je altijd en altijd iedere slappe stakker en stumper die gepakt wordt met alcoholische en alle andere drugsstoffen in zijn of haar lijf en achter het stuur, per direct zijn of haar rijbewijs door de shredder moet halen en vijf jaar lang moet verbieden nog een rijbewijs opnieuw te halen.

Daarna nog maar weer es proberen dan... ben je tenslotte ook weer 5 jaar ouder .. en verstandiger misschien.... 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden