[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

De Nazaten van P.B. Kok staan nog steeds in de spotlights


EJD

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • Forumlid

En vandaag in de telegraaf:

 

Cocaïnetransport

Peter Roy K. waande zich onaantastbaar: ’Maling aan alles en iedereen’

author avatar

Door JOHN VAN DEN HEUVEL

Updated 7 min geleden51 min geleden in BINNENLAND

EEMNES - Een belangrijke schakel bij cocaïnesmokkel is het vervoer. De recherche speurt daarom al jaren naar rotte appels binnen de transportsector. Het onderzoek naar transporteur Peter Roy K., afgelopen maand veroordeeld tot 12 jaar, geldt in politiekringen als een schoolvoorbeeld van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld.

 

Peter Roy K. met zijn 9-jarige zoon op schoot in de Ferrari die met gemak 325 kilometer per uur aantikt.

Ⓒ AKCARSPOTTING

Kiekjes schieten van snelle bolides is zeker in ’t Gooi een populaire hobby van zogenoemde carspotters. De fotograaf die in juni 2020 op de A1 een felgele Ferrari 488 Spider voor zijn telelens kreeg, wist even niet waar hij het had. Het racemonster dat met gemak 325 kilometer per uur aantikt, werd bestuurd door een jochie van amper negen jaar. De schoot van een grijnzende vaderlief, die kennelijk het gas bediende, fungeerde als verhoogd zitkussen voor de coureur in de dop.

„Een levensgevaarlijke actie”, becommentarieerde de verkeerspolitie de foto’s achteraf. Voor een rechercheteam was de Ferrari-eigenaar bepaald geen onbekende. Een groep speurneuzen van de Dienst Infrastructuur maakte op dat moment al een poos jacht op Peter Roy K. De transportondernemer uit Eemnes lag onder een vergrootglas vanwege sterke vermoedens dat hij zijn vrachtwagens inzette voor vervoer van cocaïne.

Onderzoek 26Parkcity

„De brutaliteit van de actie op de A1 is Peter K. ten voeten uit”, zegt Gert Wibbelink. Hij is als politiechef eindverantwoordelijk voor het onderzoek 26Parkcity, dat vorige maand leidde tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor Peter Roy K. „De man heeft maling aan alles en iedereen en waande zich lange tijd onaantastbaar. Ons onderzoek toont aan dat ook de zogeheten facilitators van drugsbendes vroeg of laat aan de beurt komen”, aldus commissaris Wibbelink.

Signalen dat K. zich met zijn Amersfoortse transportbedrijf bezighield met cokesmokkel waren er al jaren. Sterker, Peter K. was net veroordeeld tot zeven jaar toen de recherche van Dienst Infrastructuur hem opnieuw in het vizier kreeg. Het onderzoek verliep in eerste instantie moeizaam. K. was zich zeer bewust van politieaandacht. Hij ontdekte verborgen politiezenders onder zijn auto en wist zelfs in zijn kantoor verstopte camera’s van de recherche te achterhalen. Wibbelink: „Het was een kat-en-muisspel, waarbij toen nog niet altijd duidelijk was wie nou welke rol speelde. Waren wij nou de kat of de muis?”

Encrochat

De grote doorbraak kwam na het kraken van de server van Encrochat, een berichtendienst waar veel criminelen gebruik van maakten. „Toen hebben we wel een rondje rond de tafel gedanst”, blikt Wibbelink terug. De politie kreeg een schat aan bewijsmateriaal in handen. Plots werd duidelijk welke personen zich in het netwerk van K. bevonden en hoe ze met elkaar cocaïnetransporten organiseerden.

„K. had in onze ogen een leidende rol. Het geven van instructies ging niet altijd even zachtzinnig. Ondergeschikten hadden weinig keus en moesten de bevelen van de baas uitvoeren. Weigeren was geen optie. De dreiging van geweld lag altijd op de loer binnen deze criminele organisatie. We konden zelfs een deel van de communicatie live volgen”, aldus Wibbelink.

Rechtbankvonnis

In het rechtbankvonnis van vorige maand laat de rechter blijken vooral het geweld kwalijk te vinden: De mensen die voor verdachte werkten werden stevig onder de duim gehouden. Hij gebruikte niet alleen zelf geweld, maar zette anderen ook aan geweld te gebruiken. In opdracht van hem (en soms onder zijn toeziend oog) moesten mensen klappen krijgen, als ze zich niet aan zijn regels hielden. Een medeverdachte heeft zelfs onder dwang (na een fikse bedreiging) zijn tatoeage van het woord ’omerta’ (zwijgplicht binnen de maffia, red.) moeten laten verwijderen, nadat hij door verdachte uit de organisatie was gezet.”

In juli 2020 volgde een ’klapdag’. Arrestatieteams stormden de woningen binnen van acht verdachten, onder wie Peter K. Vrachtwagens en bolides, waaronder een Lamborghini, verdwenen in de takels van de politie.

Schilderij Van Gogh

Het onderzoek naar een van de bekende transportondernemers van Nederland kreeg nóg een bijzonder tintje, toen De Telegraaf onthulde dat kunstdetective Arthur Brand met een tussenpersoon onderhandelde over de teruggave van een zeer kostbaar schilderij van Van Gogh. Het doek Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar was op 29 maart 2020 op brutale wijze geroofd uit het Singer Museum in Laren. De schakel tussen de kunstrover en de autoriteiten was volgens de detective Peter Roy K. In de ogen van de politie wilde K. de Van Gogh mogelijk gebruiken bij eventuele onderhandelingen over een lagere straf. Volgens Wibbelink is het met het rechercheteam nooit tot rechtstreekse onderhandelingen gekomen en is het schilderij nog altijd spoorloos. De rechtbank oordeelde vorige maand meedogenloos over K., die naast de opgelegde twaalf jaar ook nog zeven jaar gevangenisstraf voor soortgelijke delicten uit een eerdere rechtszaak wacht.

Hoger beroep

„We kijken met enige trots terug op dit onderzoek”, zegt Wibbelink. „Ook ogenschijnlijk bonafide bedrijven die de onderwereld faciliteren ontsnappen niet aan onze aandacht. Dit onderzoek is ook een ruggensteun voor al die transporteurs die zich wel aan de regels houden.”

Advocaat Christian Flokstra, die Peter Roy K. bijstaat en namens zijn cliënt hoger beroep heeft aangetekend, zegt desgevraagd geen vragen over de zaak te beantwoorden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden