[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Weer nieuwe boerenprotesten


lientje

Recommended Posts

  • Forumlid
23 minuten geleden zei Ger-1957:

image.thumb.png.708255e127bab2f1829d1f7bf296934a.png

 

Huis van de bank, hele gezin heeft werkweken van 70 uur en nauwelijks vrije dagen..

 

© Uriel Montúfar

Huis afbetaald, hele gezin werkt als ze zin hebben. .....en zo kun je het ook bekijken.

 

 

Ik spreek vaak met een oudere boer die graag wil stoppen en het bedrijf wil overdragen aan zijn zoon.

De vader kan er redelijk van leven bij de huidige melkprijs, maar zoon begint met een grote overnameschuld (de ''agrarische waarde') en bij dezelfde omzet, verdient hij nagenoeg niks. De vader wil zijn bedrijf wel verkopen, want het is zijn pensioen en dan kan hij zijn resterende bankschuld aflossen, maar de zoon kan het niet overnemen, want de schuld is dan te hoog bij de huidige landbouwprijzen. Hogere prijzen zouden dit dilemma kunnen oplossen. En als de directeur van een supermarktketen dan ook nog voor weinig een boerenbedrijf hier in de buurt koopt, dat voor een vermogen verbouwt, zodat vrouwlief en kindjes bij huis kunnen paardrijden, dan snap ik de frustratie wel.

  • Like 7
  • Thanks 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Wil ook niet als een bok op een haverkist fungeren en hoef ook niet het laatste woord te hebben .

 

Maar lees nog wel wat misvattingen , wij boeren leveren een bruto product af , waar later de tarra en evt. kosten gewoon vanaf getrokken worden , wat ook nog eens moeilijk controleerbaar is , we krijgen netto product uitbetaald , de zogenaamde kosten die grutters graag benoemen zijn zwaar overtrokken , hebben ze een vracht uien nodig , dan wordt er een vracht aangevoerd , ze hebben echt geen panden vol voor langdurige opslag , de opslag is bij de telers en die hebben een plicht om ze goed te houden , zakt de prijs in en de boer heeft ze beter verkocht , dan volgt onherroepelijk afkeur , en wordt de partij uiteindelijk veel goedkoper verkocht , andersom zijn er maar weinig telers die er van profiteren , meeste is al veel eerder verkocht .

De kosten van verpakken ,wassen en controleren zijn echt niet zo hoog en we weten allemaal dat de grutters heel goed zijn om de kosten weg te zetten bij de leveranciers , ik heb het nog niet mee gemaakt dat ik gelost ben en dat ik het plastic niet hoefde mee terug te nemen , en als je pech had kon je zelf overstapelen als iets hun niet aanstaat.

 

In de supermarkt contract staat vaak een ding , wel leveringsplicht maar geen afnameplicht , dit houdt in dat de super 0,0 risico loopt ,en dropt daar mee gelijk het risico bij de leveranciers , je denkt een contract te hebben en in 1 flits is het weg.

 

Dan de indirecte kosten van de grutters en winkel bedrijven , verlichting , verwarming , bunra stemra pand kosten ect , zitten ook in de prijs berekent , tja klopt , dan kom je dus terug op het eerder genoemde , ieder berekend zijn kosten door , heeft ieder begrip voor , maar voor boeren gaat dit dus niet op , wij kunnen NIETS door berekenen , wij krijgen de directe kosten haast al niet terug , laat staan de indirecte kosten , ook wij hebben die , denk aan onderhoud van gebouwen , machines , keuringen , controles , milieu eisen , overheid eisen , wij hebben geen uurloon , vervanging van machines etc, wat allemaal van onze , in mijn geval gewassen moet gaan komen , en als je oogst door de grilligheid van een ketenpartner te niet wordt gedaan , dan schrijf je echt geen zwarte cijfers meer .

 

Wat ook een dingetje is , wat niet in ons voordeel werkt , zijn de CBS cijfers , nog ver voor de oogst berekend het CBS de opbrengst prognoses aan de hand van de door ons verplichte areaal opgaves , die opbrengst prognoses zijn altijd te hoog en de industrie weet exact ruim op tijd wat er op de markt komt ,als ze weten er komt genoeg , gaan die partijen allemaal achterover hangen en de prijs keldert , kopen snel in op een punt waarbij de prijs haast niet lager kan en mocht de opbrengst tegen vallen zijn ze allang in gedekt en blijft de prijs laag is het ook goed en slaan de pakhuizen vol met patat en is er een jaar daarop weer geen vraag dus weer geen prijs erop , is er een slechte oogst dan wordt het gewoon een extra verdien model , mooi verhaal naar buiten brengen en begrip vragen ivm slechte oogst terwijl ze al ruim voor die tijd ingekocht hadden , patat bij cafetaria wordt een kg prijs bij opgegooid terwijl er lang geen kg in zit in een bakje .

De handel verdiend altijd.

 

Dan de grote panden , heb ook een oud groot pand , een rondje onderhoud , schilder / timmerman , schat het gauw in voor min 80 000 euro rekening houdend op eens in de 4 a 5 jaar , heb een asbest dak erop liggen , ooit gepromoot door de overheid , moet er nu af feitelijk , kost mij min 200 000 , moet mijn gewassen opbrengen , naast de rest van indirecte kosten die ik heb , aftrekbaar van de belasting , klopt deels , maar je moet wel een goede winst er voor hebben , elk jaar weer .

Het mooi pand wat Ger laat zien , ja hoeveel financiering zit erop? lijkt op een kippenfarm , is bekend daar leverranciers/afnemers in mee financieren, wanneer is het gebouwd ? in de crisis kon je bouwen tegen kostprijs , bouwbedrijven waren blij bij elke opdracht , dat bij zulke grote projecten zelfs woonhuizen tegen  zeer lage prijzen werden gebouwd, boeren die uit gekocht zijn bij oa schiphol leven ook in welvaart , die kunnen zoiets , maar is niet reprentarief voor elke boer .

 

Uit onderzoek blijkt dat de meeste inkomens op boerenbedrijven niet meer uit de landbouw komen , denk aan de vrouw die een baan heeft , camping , deels buiten het bedrijf werken en sávonds het bedrijf er nog even bij doen , en dit wordt steeds meer , maar , dit is niet voor ieder weg gelegd en is ook geen goede weg lijkt me , een boer moet gewoon een inkomen kunnen behalen met zijn of haar bedrijf , ik zelf hoef echt geen nieuwe Mercedes te rijden , met mijn 16 jaar oude auto kom ik ook overal , denk zelf dat er maar weinig boeren een luxe huishouding hebben , bedrijf moet draaiend gehouden worden.

 

En wat Localton zegt klopt helemaal, bedrijven zijn niet meer over te nemen , en ik denk dat dat ook de reden is dat de jongeren zo fel zijn , de ouderen zingen hun tijd wel uit , de regelgeving bezorgt mij persoonlijk voor dat ik wel eens langs de sterren vlieg , lol is er af , bij veel bedrijven zijn de opa's en oma's nog eigenaar terwijl kleinzoon boert , puur om financiele redenen , en bij elke overdracht trapt de belastingdienst de deur in voor hun aandeel , en die is niet gering .

 

Zal ongetwijfeld nog een hoop vergeten zijn.

 

  • Like 6
  • Thanks 2
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
5 uur geleden zei Ger-1957:

Je doet wel heel erg laatdunkend over chauffeurs door ze cynisch bedoeld natuurlijk kwaliteitschauffeurs te noemen, ook misgun je ze schijnbaar een loonsverhoging.

Heeft dat misschien iets te maken met het gegeven dat jij met pensioen bent en een ander niet meer gunt dat hij meer gaat verdienen omdat jij ook niets meer krijgt ;)

zal het antwoord maar vast voorspellen? nee natuurlijk niet  

Was cynisch bedoelt ja,en ik had er eigenlijk een smiley :D bij moeten zetten,Sorry.

Blijkbaar zijn je tenen weer erg gegroeid sinds je terug bent,sorry dat ik erop gaan staan ben.

 

In een ander topic vraag je je af waarom er niet meer in topics ,zoals de CAO vraagstukken,gereageerd word;

Welnu misschien ligt aan de tegen reacties, zoals bovenstaande van jou ,die je krijgt als je een andere mening ,als de jouwe, er op na houdt.

 

Ik,als pensionado,krijg inderdaad niks meer erbij,al 12 jaar niet meer.

Maar wat geeft jou het idee dat ik het een werkende niet gun om wat meer te gaan verdienen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
10 uur geleden zei Teddybeer:

En hun contractaardappelen blijven eerst bij de boeren in de schuur, en komend voorjaar vinden ze wel een reden tot afkeuren, wegens kwaliteitsproblemen.......

 

zo gaat het al vele jaren, het is de praktijk.
 

Als de aardappel opbrengsten laag zijn, dan is de prij voor vrije aardappels ergens tussen 20 en 30 cent per kilo. Dat betekend dat er dus voor 6 cent aan aardappels in een bakje frites zit. Maar aangezien slechts een klein deel van de inkoop bestaat uit vrije aardappels zit er voor maximaal 1 cent aan aardappels in, welke duur ingekocht zijn op de vrije markt. Immers, de contractprijs van 17 cent blijft gewoon gelijk. Daarom sluiten ze die contracten af.

 

De boeren sluiten die contracten af omdat een financier dat van ze eist. Niet welke prijzen of saldo vragen ze, alleen dat een (groot) deel van de afzet is afgedekt door contracten.

 

Schandalig dat dit kennelijk zo moet werken.

 

Wat ik wel denk, al lezende (ook het verhaal van Suggs) lijkt het mij dat als de vrije markt aardappels maar een beperkt deel van de afzet betreft, dat dit toch rap leeg gekocht moet zijn? (natuurlijk, dit jaar is er bijzonder weinig vraag, dus dan is de vrije markt voorraad misschien wat langer beschikbaar voordat er aan de contractaardappelen begonnen kan worden).

 

Vaak pronken de verwerkers toch ook met hun 'direct van de boer naar de fabriek' kwaliteitsgaranties / ketenaanak / vaste telers etc.  Nou, dat klopt dan dus niet meer als er op de vrije markt ingekocht wordt en die friet in de zak gaat.

 

Wordt tijd voor een media campagne om dat soort bedrog aan de kaak te stellen. ;)

 

 

Verders mag de bankmedewerker wel een contra expertise van de kwaliteitsmeting betalen, lijkt mij. Zodat afkeuring van de partij betwist kan worden. De bank heeft toch ook geen belang bij zo'n vuil spelletje met afgekeurde partijen?

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Over aardappelen....

 

Citaat

"Ik ben al een tijdje boos", vertelt Astrid Francis verhit, maar bevlogen. "De schuren liggen vol met kwalitatief goede aardappels, maar de boeren krijgen momenteel 1 cent per kilo en de aardappels gaan weg als veevoer in plaats van frietaardappels."

Francis is zelf aardappelteler en levert Beemster Valery-aardappels bij DEEN. Van haar buurman hoorde zij dat haar aardappels daar niet meer in de schappen liggen door een leveringsprobleem. "Mijn bloed begon te koken. Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenworpafstand van de winkel."


lees het hele verhaal op: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/267250/boze-boerin-stort-zesduizend-kilo-aardappels-bij-hoofdkantoor-deen

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
2 uur geleden zei europeaan:

Dat moest er nog bij komen ook als dat niet zo was.

Je weet hopelijk toch ook hoe dit tot stand komt?( niet omdat ik"gematst "word door de belastingdienst hoor)

Zeker wel.

 

1 uur geleden zei RobNiat:


Jaloers?

Nee, maak er zelf ook gebruik van.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
41 minuten geleden zei ELZEN106:

Zeker wel.

 

Nee, maak er zelf ook gebruik van.

Van "gebruik maken van"is natuurlijk geen sprake.

In de Nederlandse wetgeving is afgesproken dat iedereen gedurende 50 jaar,vanaf zijn 15,de tot zijn 65,ste jaar( nu is dat 66 en een maand of wat) in Nederland verblijft,en indien hij belasting betaald, premie AOW betaald over zijn verdienste in de eerste en tweede salarisschaal.

En omdat je,wanneer je gepensioneerd word het recht verkrijgt op AOW uitkering krijgt ,hoef je verder geen premie AOW meer te betalen(de laatste jaren was dat 17,9 %)

Dus als je nog verdere inkomsten hebt( zoals ik),betaal je daar wél belasting over,maar géén premie AOW,dus hou je netto 17,9 % meer over.

 

Dus : geen "gebruik maken van "maar : "een logisch gevolg van"

 

( wist je overigens dat je dit"voordeel"niet kunt weigeren,je kunt dus niet aangeven :laat maar ik heb geld genoeg.

Zelfs onze oud koningin,prinses Beatrix,krijgt netjes iedere maand haar AOW,dat ze dat overmaakt naar goede doelen is een andere discussie)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden