[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen
  • 0

Kan mijn werkgever mij verplichten tot overwerk?


Fietspomp

Vraag

  • Forumlid

Ik werk bij de barge als contain chauffeur, contract van 40 uur en krijg overuren betaald. Ben ik verplicht elke dag tot overwerk?? Ik wil namelijk 40 uur werken. Het komt vaak voor dat ik al 9-11 uur heb gewerkt kom bij terminal aan en krijg weer een opdracht terwijl ik al 9 uur gehad heb? Kan ik overwerk weigeren?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Recommended Posts

  • 0
  • Forumlid

Maar de vraag is, kan ik overwerk weigeren zonder gevolgen aangezien ik een contract heb van 40 uur en regelmatig 11-14 uur maak? Ik weet bij andere bedrijven wat betreft operators werk, vroegen ze wel eens of ik kon overwerken en ik kon het gewoon weigeren... Maar hier , je komt aan bij terminal en hebt al 12 uur gewerkt en krijgt nog een opdracht... Ik moet toch ook het recht hebben om te weigeren of geen werk meer te willen aannemen? En die opmerkingen wat betreft andere baan zoeken slaat nergens op, ik heb een vaste contract en dat heeft veel voordelen en ik heb een contract van 40 uur.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

^^ Jij moet gewoon met je werkgever aan tafel gaan zitten en je wensen of ongenoegen kenbaar maken.

In het slechtste geval zegt hij dat er geen mogelijkheden zijn om minder lange dagen te maken. In dat geval kijk je uit voor iets anders. Ze zijn er heus wel, de baantjes voor 40 uurtjes per week. En je komt nog eens ergens... :D  

 

Screenshot_20230420_154046_Facebook.jpg.1bb1bb486d00437dd9d506efc9276986.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
Op 20-4-2023 om 20:03 zei Fietspomp:

Maar de vraag is, kan ik overwerk weigeren zonder gevolgen aangezien ik een contract heb van 40 uur en regelmatig 11-14 uur maak?

 

Denk dat je dan toch juridische hulp moet inschakelen, wil je het echt zeker weten.

 

Je kan wel beginnen om je ongenoegen kenbaar te maken, als je dat al niet deed. Zo iets van, als je wederom een opdracht krijgt na 11 diensturen: nou planner, ik dacht eigenlijk dat het zo wel genoeg is voor vandaag, morgen weer een dag, toch?

 

Helaas voor jou,  in de wet is niks geregeld omtrent overwerk.

 

Citaat

Ben ik tot overwerk verplicht of mag ik overwerk weigeren?

De wet regelt niets over overwerk. Kijk daarom of in uw contract of cao afspraken staan over overwerk. Meestal is af en toe overwerken verplicht. U kunt het overwerk dan niet weigeren. Natuurlijk moet uw werkgever zich wel houden aan de regels over werktijden en pauzes.

Staat er niets over overwerk in uw contract of cao? Dan moet u af en toe overwerken als dit redelijk is. De werkgever moet hierbij rekening houden met uw persoonlijke situatie.

 

Citaat

Wat kan ik doen als ik vaak moet overwerken?

Een werkgever mag u niet standaard tot overwerk verplichten. Wilt u niet zo vaak overwerken? Geef dit bij uw werkgever aan.

 

Werkt u gemiddeld meer dan in uw contract is afgesproken? Werkt u bijvoorbeeld standaard 32 uur, terwijl er 24 uur in uw contract staat? Dan kunt u uw werkgever vragen om het aanpassen van uw contract.

 

Heeft u een min-maxcontract? Of werkt u volgens een vast aantal uren per jaar? Dan kunt u vaak niet vragen om het gemiddeld aantal gewerkte uren. Wel kunt u meer zekerheid vragen over uw werkrooster. 

 

Bron: https://www.juridischloket.nl/werk-en-inkomen/arbeidsvoorwaarden/overuren-uitbetalen/#ben-ik-tot-overwerk-verplicht-of-mag-ik-overwerk-weigeren

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden