[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Duitse A2 afgesloten na explosies en brand in vrachtwagens, twee vrachtwagenchauffeurs overleden


Pierre

Recommended Posts

  • Forumlid

Duitse A2 afgesloten na explosies en brand in vrachtwagens, twee vrachtwagenchauffeurs overleden

Explosies-Duitse-A2.jpg.284a944fa250a3c66c73a070a23b5f2f.jpg

 

MAGDEBURG - Na een zeer ernstig ongeval op de Duitse A2 dinsdagmiddag, waarbij meerdere vrachtwagens in brand vlogen en explodeerden, is de snelweg woensdagochtend nog steeds in beide richtingen afgesloten. Er zijn inmiddels twee lichamen geborgen. De politie gaat ervan uit dat het om twee vrachtwagenchauffeurs gaat.

 

De A2 blijft in beide richtingen tussen Theeßen en Burg-Ost gesloten. Op de plaats van het ongeval bestaat nog steeds explosiegevaar. "Er vindt momenteel een briefing door politie en brandweer plaats", meldt een woordvoerster van de politie van Magdeburg. De verdere bergingswerkzaamheden moeten worden besproken, daarna zal ook de schade aan de wegen moeten worden beoordeeld. De A2 wordt mogelijk richting Hannover pas zaterdag weer vrijgegeven, meldt de Duitse politie. De A2 richting Berlijn kan woensdagavond waarschijnlijk met twee rijstroken worden vrijgegeven, aldus de politie. 

 

Bij de ernstige kop-staartbotsing met explosies op de A2 in Saksen-Anhalt zijn tot nu toe de lichamen van twee mensen geborgen. Volgens de eerste bevindingen zijn de twee doden twee vrachtwagenchauffeurs. Het is onduidelijk of er nog meer doden zijn gevallen. “Zolang de berging van de voertuigen niet is afgerond, kunnen er meer slachtoffers worden gevonden”, aldus de politie van Maagdenburg.

 

Volgens de eerste onderzoeken is de chauffeur van een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen dinsdagmiddag op een file gereden voor de wegwerkzaamheden tussen de knooppunten Theeßen en Burg-Ost. Voor hem reden drie vrachtwagens tegen elkaar aan. Een vijfde vrachtwagen raakte de andere vrachtwagens. Deze was geladen met drukvaten gevuld met lachgas. Er brak brand uit en er vonden verschillende explosies plaats.

 

De hulpdiensten konden de lichamen dinsdag aanvankelijk niet bergen en moesten verdere maatregelen nemen omdat de kans op meer explosies groot was. Chauffeurs moesten na het ernstige ongeval worden geëvacueerd of zichzelf in veiligheid brengen omdat ze gevaar liepen door rondvliegend materiaal.

Volgens de politie raakte een andere vrachtwagenchauffeur lichtgewond.

 

De vrachtwagen met gevaarlijke stoffen was geladen met formalhyde. Formaldehyde wordt vooral gebruikt om producten te conserveren. Daarnaast wordt formaldehyde gebruikt als lijm, bijvoorbeeld voor meubels, interieurbouw en prefabbouw, maar ook voor reinigingsmiddelen. Het wordt als kankerverwekkend beschouwd en kan met lucht explosieve mengsels vormen.

 

Als gevolg van de aanrijding ontstond er al snel brand. De vlammen verspreidden zich vanuit de vrachtwagen met de lachgasvaten naar de vrachtwagen met gevaarlijke stoffen. Er kwamen giftige stoffen vrij, waardoor een afsluiting in straal van 650 meter rond de plaats van het ongeval noodzakelijk was. Dit maakte het moeilijk voor reddingswerkers om hulp te verlenen.

 

Op de video van een ooggetuige is te zien dat er na het ongeval snel achter elkaar meerdere luide explosies plaatsvonden, en brand uitbrak. Rondvliegende delen verbrandden deels. Dikke rook steeg op. Automobilisten vluchtten van de plaats van het ongeval. Een ooggetuige zei: "De weg trilde. Het leek op een aardbeving. En we zeiden alleen maar: 'Ren naar achteren en breng jezelf in veiligheid. Laat de auto staan.'"

 

De politie raadt ten stelligste af om rond te rijden in de omgeving waar het ongeval heeft plaatsgevonden. In de ochtend vormden zich lange files op de omliggende federale wegen en districtswegen.

 

 

 

bron: transport-online

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
2 uur geleden zei minuteman:

Bizar. 

 

Een vrachtwagen met een brandbare vloeistof (3) Formaldehyde en een vrachtwagen met een drukvaten met een brandveroorzakende of brandbevorderende stof (5.1) Distikstofoxide (lachgas). Dat geeft een rommel als daar wat vuur bijkomt...

formaldehyde.png.58ca43860db3980a64306aacd4f8fada.png

lachgas.png.495a7edbcd5b4fcd5f0de330ec2035bf.png

 

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
16 uur geleden zei andremast:

A2 gaat morgen pas weer open geloof ik,weer zat gebeurt deze week onderweg😕

Gebeurt niet alleen onderweg , met dat lachgas.

Deze week een artikel in de krant dat steeds meer afvalverwerkers deze "bommen" vinden in het vuil dat ter verbranding aangeboden word:

 

Maat is vol: afvalverzamelaars gaan ‘levensgevaarlijke’ lachgascilinders terugsturen

Ontploffende lachgascilinders zorgen voor levensgevaarlijke situaties in vuilniswagens en afvalfabrieken. De afvalbranche trekt aan de noodrem. Inzamelaars en verwerkers zijn woedend op het kabinet. ,,De lachgaswet had nooit zo ingevoerd mogen worden. Het is een wonder dat er nog niemand gewond is geraakt - of erger.”

Sander van Mersbergen 01-09-23, 03:00 Laatste update: 01-09-23, 09:43

 

Vanwege de gevaarlijke ontploffingen maken de gemeentelijke inzamelbedrijven vandaag bekend dat gebruikers hun lachgascilinders voortaan mogen inleveren bij de milieustraat. Dat is opmerkelijk, want officieel mogen de milieustraten deze - illegale - producten niet aannemen. De branche kan echter niet anders, zegt Wendy de Wild, directeur van de NVRD, die de inzamelaars vertegenwoordigt. ,,We vragen het kabinet al acht maanden om een oplossing, maar er gebeurt niks. Als de cilinders in de milieustraat ingeleverd worden, is het in elk geval veilig.’’

Sinds 1 januari is recreatief gebruik van lachgas in Nederland verboden. Tot en met vorig jaar namen leveranciers gebruikte cilinders weer in, in een statiegeldsysteem vergelijkbaar met dat voor campinggas. ,,Daardoor kwamen er eigenlijk geen cilinders in het afval terecht’’, zegt Robbert Loos, directeur van de Vereniging Afvalbedrijven.

Sinds het verbod is het statiegeldsysteem verdwenen en zijn herbruikbare cilinders vervangen door wegwerpexemplaren, meestal van 2 kilo. ,,Daar kun je ongeveer 100 ballonnetjes van trekken’’, zegt De Wild. ,,Is de cilinder leeg, dan gooien gebruikers ze weer weg.’’

Ja, ik wil elke week het beste van BN DeStem (Premium) ontvangen via e-mail

Enorme ontploffingen

Als ze daarna in verbrandingscentrales terechtkomen, kan dat leiden tot ‘enorme ontploffingen’, zegt Loos. Het materieel loopt grote schade op. ,,Maar dat is niet het ergste. Die explosies zijn echt levensgevaarlijk. We hebben het niet over deodorantbussen, maar over cilinders van 2 kilo. Het is een wonder dat er nog niemand gewond is geraakt - of erger.’’

Voor de sector is de maat nu vol. Afvalverwerkers dreigen huishoudelijk afval met lachgaspatronen erin voortaan terug te sturen naar de gemeentes. Grote schuldige voor de ontstane situatie is volgens de afvalsector echter het rijk. Daarom bereidt de branche nu juridische stappen voor. De Wild: ,,Er is een wet ingevoerd zonder na te denken over de gevolgen. Kennelijk was de verwachting dat na 1 januari niemand meer lachgas zou gebruiken. Deze wet had nooit zo mogen worden ingevoerd. Wij kunnen dit probleem als gemeenten, inzamelaars en verwerkers niet aan.’’

Lege lachgasflessen langs de A12. © Instagram/politieteam De Copen

Het probleem met ontploffende lachgascilinders dreigt de afvalinzameling in Nederland compleet te ontwrichten. Verwerkers staan vanwege de risico’s en hoge kosten namelijk op het punt huishoudelijk afval te gaan weigeren. Eén verwerker begint daar zelfs maandag al mee.

Volgens bronnen is dat de AVR, dat verbrandingscentrales heeft in Rozenburg en Duiven en onder meer afval verwerkt uit Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Als er volgende week nog een lachgascilinder aangetroffen wordt in het huishoudelijke afval dat wordt aangeleverd, gaat de vuilnis linea recta terug naar de gemeente waar het afval vandaan komt.

De gevolgen daarvan kunnen enorm zijn, zegt Wendy de Wild, directeur van de NVRD, dat de inzamelaars vertegenwoordigt. ,,Dat betekent dat gemeenten met dat afval nergens heen kunnen. We hebben dit voorjaar, toen de afvalophalers staakten, gezien wat dat betekent.”

Natuurschade

De AVR verwijst voor een toelichting naar hun branchevereniging, Afvalbedrijven Nederland. Directeur Robbert Loos legt uit met welke problemen de verwerkers dagelijks geconfronteerd worden. De branche heeft uitgerekend dat er op jaarbasis zo’n 250.000 lachgascilinders in het zwerf- of restafval belanden. Dat leidt tot natuurschade, opruimkosten voor gemeenten, en dus ook tot risico’s voor de afvalsector.

Een in brand gevlogen vuilniswagen. Lachgascilinders komen soms tot ontploffing in vuilniswagens. © Fotopersburo Bert Jansen / Bert Jansen

Loos: ,,In de vuilniswagen kan zo’n buis in de kraakpers terechtkomen en ontploffen. Als dat niet gebeurt, komt de cilinder in de verbrandingsoven terecht. In zo’n cilinder zit nog een restje gas. Als die met hitte in aanraking komt, komt er enorme druk op te staan. Zo’n buis schiet veertig tot vijftig meter weg, met enorme snelheid. In de oven zit een vloer van dikke stalen balken, maar die gaan vaak dwars doormidden.”

Dat levert naast risico’s voor medewerkers ook grote financiële schade op voor de bedrijven. ,,De ovens moeten soms dagen worden stilgelegd”, zegt Loos. ,,Het afval moet eruit, de boel moet worden gerepareerd. Tot nu toe is er bij onze leden ongeveer 30 miljoen euro schade.”

Procedure tegen de staat

Omdat de rijksoverheid volgens de branche verzuimt om met goede maatregelen te komen, bereiden de inzamelaars en verwerkers nu een procedure tegen de staat voor. De Wild: ,,We zijn al sinds februari in gesprek, ook met politie en OM, zonder voldoende resultaat. Eind augustus is ons hulp beloofd, maar die is niet gekomen. We willen van het kabinet nu met spoed duidelijkheid om verdere schade te voorkomen. Ook willen we de al geleden schade en extra verwerkingskosten vergoed krijgen.”

Omdat het nu verboden is, durven mensen de cilinders nu niet naar de milieu­straat te brengen

Kiki Hagen, D66

Voorlopig wil de sector de problemen dus opvangen door milieustraten open te stellen voor de cilinders. ,,Maar de milieustraten kunnen deze hoeveelheden nooit kwijt”, stelt De Wild. Daarom moeten er volgens haar veel meer inzamelpunten komen, ook in stadscentra. ,,De hoeveelheid cilinders in de afvalstromen moet heel snel en heel drastisch afnemen.”

Tot slot doet de branche ook een appel aan gebruikers van lachgas. ,,Die moeten zich realiseren dat er risico’s aan kleven om de cilinders zomaar in het afval te gooien”, zegt Loos. Tegelijk heeft de sector niet de illusie dat gebruikers massaal naar de milieustraat stappen. De Wild: ,,Er moet dus zo snel mogelijk een duurzame oplossing voor het probleem komen. En dat is niet de verantwoordelijkheid van de afvalbedrijven, maar van de overheid.”

D66 grijpt de situatie aan voor Kamervragen aan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Heijnen van Milieu. ,,Omdat het verboden is, durven mensen de cilinders nu niet naar de milieustraat te brengen”, zegt Tweede Kamerlid Kiki Hagen. ,,Dat heeft grote gevolgen: de veiligheid van onze vuilnismensen en afvalverwerkers staat serieus op het spel.” Ook roept Hagen het kabinet beter na te denken over de wetten die het invoert.

 

Bron: https://www.bndestem.nl/binnenland/maat-is-vol-afvalverzamelaars-gaan-levensgevaarlijke-lachgascilinders-terugsturen~a95dde3a/

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden