Spring naar bijdragen

PA3VIN

Forumlid
 • Aantal bijdragen

  4
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

3 Neutral

Over PA3VIN

 • Rang
  Newbie
 1. PA3VIN

  27 MHz repeaters

  In Nederland is er een repeater netwerk op 27 MHz in aanbouw. Dit loopt via WRLP (Cbrepeater.nl). Dit hele gebeuren drijft op inzet van vrijwilligers die dit doen in hun vrije tijd . Zij zijn op zoek naar hoge opstelpunten van 45 meter of hoger, vrijwillige repeater beheerders en sponsors. Voor werken op de repeater: Hiervoor heb je een bak nodig met een shift. De repeater luistert op kan 18 (27.175 MHz) en zendt het gelijk uit op kanaal 11 (27.085 MHz). Die shift zorgt voor snelle omschakeling. Als je ontvangt staat je bak op kanaal 11, druk je de mic in schakelt je bak naar kan 18. Indien je mic weer los laat hoor je piep. Dat is voor anderen een herkenning dat je klaar bent met het praten. Die repeater kunnen je bereik behoorlijk vergroten met ca 80 km of meer. Dit is wel afhankelijk van de hoogte opstelpunten van de repeaters. Hier achter zit een netwerk van computers ed om dit allemaal landelijk mogelijk te gaan maken. In diverse regio's zijn ze al actief, waaronder, den haag, Rotterdam, Kerkrade, zie verder https://cbrepeater.nl/repeater-locaties/ Die zijn voor iedereen vrij toegankelijk voor gebruik, maar ze kunnen op dit moment moeilijk uitbreiden ivm ontbrekende hoge opstelpunten, repeater beheerders en sponsoring. Vracht vervoerend Nederland kan bij deze ontwikkeling ook voordelen hebben omdát je al ver te voren van anderen informatie kan krijgen over recente ongevallen of project gebonden informatie. Dus zij zouden blij zijn met sponsoring, mensen die vrijwillig repeater willen beheren of hoge opstelpunten.
 2. PA3VIN

  Gebruik 27mc in Nederland

  De reden dat anderen meer vermogen hebben heeft ook te maken met de EU voorschriften en het doorvoeren in NL. Sinds 2006 is er een norm doorgevoerd EN 300 433 2 in de EU. Die norm is in alle buurlanden doorgevoerd behalve in NL niet. Het zit wel in de pijplijn dat het doorgevoerd gaat worden maar hier is Agentschap Telecom heel traag mee. De norm houdt in 4 Watt FM , 4 Watt AM en 12 Watt SSB (USB of LSB) PEP. De nieuwere bakken worden al verkocht, maar vraag bij aanschaf dit na. Vraag om een bak met een shift of split. Zie stukje repeaters.
 3. PA3VIN

  Cb zender afstellen.

  Bij storingen of slecht functioneren kan het zijn dat: De antenne slecht massa maakt met het chassis. Dat is bij veel antennes het geval. De antenne afgebroken door diverse oorzaken. De antenne is dan te kort geworden voor gebruik op 27 MHz. Voor controleren van massa kan je dit doen met een multimeter. Voor controleren van de antenne, kan dit met een swr meter. Als je een antenne opnieuw gaat afstellen dan is het van belang dat je dat buiten op een open plek doet waar geen objecten staan. Zorg dat je antenne goed gemonteerd zit en goed massa contact maakt. Het gebruik van een matcher of automatische antenne tuner kan, maar kost wel iets van je uitzendvermogen. Beter is je antenne goed af te stellen. Klinkt misschien raar maar het midden van de band is kanaal 19. Dat is makkelijk uit te rekenen. (Kan 1) 26.965 MHz plus (kan 40) 27.405 MHz gedeeld door 2 is (kan 19) 27.185 MHz. Het swr verloop naar 2 kanten is dan hetzelfde met het beste resultaat voor het zendgedeelte. Je bereik zal ook toenemen. Als je een antenne koopt is het beste dat die zolang mogelijk is. 1/4 golf is 2,75 meter lang. Dat zal niet voor iedereen kunnen ivm hoogte van de truck en onderdoorrijhoogten. Ook hebben bepaalde merken trucks hun eigen 27 MHz antennes. Informeer goed in de ronde en lees gebruikservaring van anderen.
 4. PA3VIN

  De CB Lijst

  34 vrijbloed
×
×
 • Nieuwe aanmaken...