Spring naar bijdragen

Localton

Forumlid
  • Aantal bijdragen

    173
  • Geregistreerd

  • Gewonnen dagen

    6

Berichten geplaatst door Localton

  1. 2 uur geleden zei RobNiat:

    Dat is misschien wat vergezocht.

    Bij bandenmaat 205/55 16 is 20 cm vaak al 1,5 krukasomwenteling in de 1e versnelling.

    Praktijkgevalletje waarbij iemand zijn auto in een parkeervak had gezet vlak bij een flauwe, diepe regengoot. Auto was heel langzaam door de compressie heen in de regengoot gezakt.

    Door het terugdraaien trok de distributieriem aan de verkeerde kant en over de spanner en die was ontregeld.

    Had nog nooit iemand van gehoord, maar die man nu wel.

    • Like 1
  2. 9 uur geleden zei RobNiat:


    De pkw zet ik nooit op de handrem. Die staat altijd geparkeerd in de versnelling. 

    Als je je auto op een helling omhoog in de eerste versnelling zet en hij zakt zelfs maar een klein stukje achteruit door de compressie, draait de krukas tegen de normale draairichting in.

    Hierdoor kan zeker bij auto's met een hydraulische distributieriemspanner op oliedruk, de distributieriem slap komen te staan. Als je daarna je motor start, kan de distributie zomaar een paar tanden verspringen.

    • Like 1
  3. 2 uur geleden zei Eeweep:

    Dat is wel heel erg op alle slakken zout leggen. Als je er zo naar kijkt is geen enkel antwoord op deze vraag goed, de remcilinder van de schijfrem en de trommelrem liggen ook niet in het wiel, toch maken die onderdeel uit van resp. de schijfrem en de trommelrem. Maar het is ook wel een draak van een vraag, daar heeft iemand zich er makkelijk van afgemaakt. Zelf vind ik vragen over de lesstof maken een van de moeilijkste dingen om te doen, je wilt echt dat je vraag maar op één manier op te vatten is.

    Het is toch te triest voor woorden dat je alleen maar beroepsmatig chauffeur mag zijn, als je dit soort imbeciele vragen van een te-vroege-schoolverlater, nog enigszins corect kan beantwoorden.

     

    Redactioneel is er niks slakken met zout: als er in het gangbare chauffeursjargon een trommel-, schijf- of bedrijfsrem vastzit, bellen we de servicebus, voordat de boel in de hens gaat.

    Technici hebben de termen: gemonteerd, geplaatst, geïnstalleerd.

    Trouwens ook de noodrem of parkeerrem is in het wiel geplaatst (behalve bij oude Bedfords die een handrem op de cardanas hadden).

     

    Welk onderdeel van het remsysteem is in het wiel gemonteerd?

    {} Trommelrem

    {} Schijfrem

    {} Een trommelrem of een schijfrem

     

    En dan nog is het de vraag wat je met de kennis van deze vraag moet.

     

     

    • Like 6
  4. 5 uur geleden zei marcel69:

    Wat mij altijd opvalt bij een faillssement is dat alles geleased, gehuurd dan wel verpand is dmv. oa. factoring. Ik lees/bereken een omzet per personeelslid van 2 ton dan zijn de marges dus wel flinterdun lees je dondert al snel om.

    Ik denk twee redenen:

    Transportbedrijven worden vanwege het lage rendement in de sector, al jaren door banken gedwongen om te factoren, omdat ze dan een grotere zekerheid hebben. En omdat factoring voor banken gewoon meer oplevert (minder risico, normale rente + ca. 3% factoringopslag). Er zullen nog maar weinig transportbedrijven zijn die nog alleen een kaal zakelijk rekeningcourantkrediet hebben.

     

    Al sinds de jaren 90 moesten transportbedrijven hun vloot steeds sneller vervangen voordat de technische levensduur was bereikt (geluidseisen in Oostenrijk, milieu-eisen, gewijzigde eisen van klanten,  enz.). Een Euro 5 van augustus 2016 kan na 7 jaar lease direct door naar de schroothoop, omdat je leegloopt op bijvoorbeeld de maut.

  5. 5 uur geleden zei Mebo 07:

    Deze mensen staan ergens voor en voeren het ook uit , ondanks enkele huilende chauffeurtjes die niet op tijd thuis kunnen komen !!

    Nou de Eurotop-ambtenaren en politici konden vrijdag ongehinderd naar Zaventem om de vlucht naar huis te pakken, de route werd vrijgehouden. Als het echt helden waren hadden die boeren vrijdag de route Brussel-Zaventem hermetisch moeten afsluiten. En al dat Milieu en Natuur-volk zit vast ook gewoon 's avonds om 6 uur aan de biologische aardappelen met macrobiotische linzen en een stukkie geïmporteerd nepvlees.

    En kijk eens naar de rijen vrachtwagens in de verschillende filmpjes... je zal maar in Zeebrugge staan met je bakwagen zonder slaapcabine voor een dagritje.

    • Like 3
  6. 4 uur geleden zei shompie:

    Ik heb bij dit bedrijf met alle merken gereden maar dit is toch wel mijn favoriet.

     

    Een XG+ 480

     

    Ook denk ik dat een werkgever wel blij word van dit soort verbruikscijfers. En ja, ik weet dat er ook veel storingen in zitten.

     

    20231029_104256_copy_1512x2016.jpg.9426028439e405e6ab222220b2938b7e.jpg

    Je zit wel erg ver van het doelverbruik...😁 Het rij-advies wordt een "Bakker de Baksteen code95-training"

    • Thanks 1
  7. Of je het mooi vindt of niet, die Amerikanen snappen in ieder geval wel veel beter wat een chauffeur nodig heeft. In het ieder geval beter dan het Europese "weekendrust niet in de cabine". Je zou overigens wel een absolute Master/GOAT/Baas zijn als je dat span op de trein van de kanaaltunnel krijgt.

    • Like 1
  8. Als die vrachtwagen op naam staat van een vergunninghouder, moet je wel op de loonlijst staan. Daar wordt streng op gelet.

    Ik heb vorig jaar als vriendendienst met mijn kaart een trekker 10 km naar de garage gereden en bij de bedrijfscontrole was er een groot probleem. Het rapport is nog niet binnen maar de kentekenhouder moest rekenen op een boete van circa 3000 Euro.

     

  9. Tja, het meest effectieve gereedschap voor het repareren van onverklaarbare klachten bij maandagmorgenauto's is in veel gevallen een paar liter benzine en een doosje lucifers..

     

    Maar is er ook nog gekeken naar de pomp van de stuurbekrachtiging en de stuurkoppelregeling in het stuurhuis?

    Op een ander vlak hebben we net het stuurhuis van een landbouwtrekker vervangen, waar het stuur bij laag motortoerental als een malle heen-en-weer schokte door inwendige lekkage. Just an other two cents-suggestie.

  10. 2 uur geleden zei Eeweep:

    Alleen als de chauffeur zit te slapen. Zeker zolang als die technieken niet zijn uitontwikkeld blijf je de chauffeur nodig hebben en zijn al die extra sensoren en actuatoren alleen hulpmiddelen. Maar "zon recht in het gezicht" is nu typisch iets waar de sensoriek geen last van heeft.

    Een van de dingen die elektronica niet kan, is het inschatten van de verkeerssituatie!

    Voorbeeld: ik rijd in België op een natte weg met spoorvorming, vanaf de linker baan duikt een Belg op een meter of 15 voor me om naar de uitvoegstrook te gaan. Hij blijft even hangen om te kijken of ik niet rechts op de uitvoegstrook wordt ingehaald en schuift door naar de uitvoegstrook. Mijn auto duikt echt vol in de remmen. Ik wil iets naar links om de Belg met zekerheid te ontwijken, maar de reactie op de stuurbeweging was veel heftiger dan ik inschatte door de niet te stoppen volle remming en de spoorvorming. De Belg reed al lang op de uitvoegstrook voordat het remmen stopte, ik reed toen nog 30 a 40 km/h. Sindsdien staat bij mij de noodstop uit, want ik word er onzeker van.

     

    Door ieder probleem dat de elektronica oplost, ontstaan weer andere problemen. Het onderdeel dat bepalend is voor de verkeersveiligheid is wat de Engelsen noemen "the nut behind the wheel" (de moer (= de gek) achter het stuur). En het lijkt er op dat er steeds meer "gekken" achter het stuur komen, dat elektronica ook niet meer helpt.

     

    En bovendien moet ik eerlijk bekennen dat ik vroeger toch misschien wel defensiever reed met 300 pk en gammele trommelremmen, dan nu met 480 pk en schijfremmen met ABS.

    Het veiligst reed ik met TIP-trailers die zelfs met die handbediende kraan van het lastafhankelijke remventiel op max. niet wilde remmen 😉.

     

    • Like 2
    • Thanks 2
  11. 5 uur geleden zei Eeweep:

    Maar die schakelt dan ook telkens maar één keer, dat kun je geen trillen noemen. Meestal zitt die dicht.

    Als de krukas 1800 toeren (30 Hz) draait, dan is er per krukasomwenteling 3x een stoot van een arbeidsslag bij een 6-cilinder. Dat geeft een trilling van 90 Hz.

    Bijvoorbeeld door een slechte koppelingsplaat, kan er in een ander frequentiebereik een resonantietrilling optreden in die zware mop ijzer (bak, cardanas) die er min of meer in rubber opgehangen achter ligt.

    Dat bij een 5-asser met relatief weinig kilometers per jaar en veel manoeuvreren bij lage snelheid, de koppelingsplaat het zwaar heeft, lijkt mij niet onwaarschijnlijk. Zeker niet als al vermeld wordt dat het trillen soms ook bij optrekken optreedt.

    Volgens mij heeft die Scania altijd nog een koppelingspedaal; je zou als een grove diagnose eens kunnen kijken op een afdaling van een viaduct (zodat de snelheid constant blijft) de trilling blijft optreden als je de koppeling intrapt en het motortoerental zakt. Als het trillen stopt, dan weet je in ieder geval dat het dan niet in de niet-aangedreven assen/wielen zit.

     

     

     

  12. Voor de liefhebbers:

    http://www.hetnederlandschekentekenarchief.nl/hnka/index.php?PHPSESSID=504691c5a69addb46fda0426636a85a9&topic=2719.0

     

    Lijstje is niet compleet maar er zijn dus meerdere series van sitecode 1 geweest met als 2e letter een N: UN, SN, enz.

     

    Op 9-8-2022 om 22:49 zei andremast:

    Mijn vader had nog een echte 

     

    Respect voor deze man. Ik word nog weleens gevraagd om "draaiorgelman" met het grote stuur te spelen op een 10-bak two-speed oldtimer Bedford en een toeristisch ritje gaat nog wel, maar vroegah reden de mannen met dit spul de schijf vol, draaiden hem om en gingen op de achterkant verder.

  13. En hoe is hij opkrikt tijdens het wisselen? Is de stugheid van alle silentblocs in de draagarmen gecontroleerd? Is hij uitgelijnd (casterhoek en toespoor), want hij staat achter nu iets hoger?

    Bij ons is ooit een Mercedes op een heel fijne manier afgesleept met een lepel, waarbij de stabilisatorstang geraakt is. Die auto ging alle kanten op, in bochten stuiterde het stuur bijna uit je handen. Uitgelijnd en alles en nog een probleem. Totdat er twee Benzen naast elkaar op de brug stonden en er een hele flauwe knik in de stabilisatorstang gezien werd, maar toen waren we alweer 2 sets raar gesleten stuurasbanden verder.

    • Like 1
    • Thanks 1
  14. Prinsenbeek, 1972, 60 auto's knallen in de dichte mist op elkaar, er breekt brand uit en 13 mensen overlijden.

     

    Ergens in de nabije toekomst. 60 elektrische personenauto's en vrachtwagens botsen op elkaar en vliegen in brand.

    Beelden van brandweermensen die zwaar getraumatiseerd zijn, omdat het blussen onvoldoende effect had. Vervolgens kamervragen waarom er niet genoeg dompelbakken waren. En waarom er al helemaal geen dompelbakken voor vrachtwagens zijn. En of het ethisch verantwoord is om wrakken met de slachtoffers er nog in, in een dompelbak te plaatsen.

     

    Ik ben zeker niet tegen elektrische voertuigen, maar het kinderlijke, blinde enthousiasme waarmee ze ons nu opgedrongen worden, vind ik wel storend, want er zijn toch een paar praktijkrisico's die volledig onderbelicht worden.

     

    Inventarisatie veiligheidsaspecten ZE-bussen (december 2021):

    - Bussen zijn dermate groot dat deze niet in een dompel- of salvagecontainer geplaatst
    kunnen worden (zie ook Paragraaf
    3.5) na het optreden van een brand. Op dit moment
    zijn er geen andere oplossingen beschikbaar anders dan het ter plaatse blussen van de
    brand of het gecontroleerd laten uitbranden van de bus.

    - Bij een groot accupakket met veel cellen, zoals vaker het geval is bij elektrische bus-
    sen, neemt de kans op een thermal runaway uit een enkele batterijcel toe door het
    groot aantal cellen. Daarmee nemen ook de potentiële gevolgen bij zon groot accu-
    pakket toe. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op een incident op celniveau. Het is
    hierbij belangrijk om de gevolgen voor de rest van het accupakket en de elektrische bus
    tot een minimum te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door de kans op het overslaan van
    thermal runaway tussen cellen te minimaliseren (CE Delft, 2020).

    Een Li-ion-cel bevat onder andere fluor. Fluor kan toxische verbindingen vormen zoals
    waterstoffluoride (HF). Deze gasemissies zijn nog niet goed bestudeerd en kunnen een
    risico vormen. Tot dusver hebben zich echter nog geen ongevallen met gasemissies
    voorgedaan, waaruit kan worden afgeleid dat het risico klein is. Bij een voertuigbrand
    komen altijd giftige gassen vrij, waardoor incidentbestrijders al anticiperen op giftige
    gassen met hun uitrusting. Toch is het een veiligheidsstrategie voor de cellen om gassen
    vrij te laten als de druk in de cel toeneemt om daarmee een mogelijke explosie van de

    cel te voorkomen. Belangrijk is om te voorkomen dat deze emissies vrijkomen in de
    ruimte waar de passagiers zich bevinden

     

    • Like 2
    • Thanks 5
  15. S'il vous plaît:

    Zoals vermeld in artikel R413-8 van de wegcode, zijn voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton onderworpen aan een aantal beperkingen met betrekking tot de maximumsnelheid waarmee ze mogen rijden, afhankelijk van het type weg. Hun maximale snelheid is dus beperkt tot: 90 km/u op snelwegen 80 km/u op voorrangswegen (90 km/u voor voertuigen met een gewicht van minder dan of gelijk aan 12 ton, en indien het vierbaanswegen zijn, gescheiden door een middenberm) 80 km/u op andere soorten wegen (60 km/u voor gelede voertuigen of voertuigen met een aanhangwagen en een gewicht van meer dan 12 ton) 50 km/u binnen de bebouwde kom

     

    Zelfklevende markering van snelheidslimieten voor vrachtwagens

    Voertuigen die onder deze specifieke snelheidslimieten vallen, moeten ook een sticker dragen met het opschrift 90/80 in de linkerbenedenhoek. Zelfklevende markering van snelheidslimieten voor vrachtwagens

    • Like 1
  16. 43 minuten geleden zei Ger-1957:

    jij kunt jou regels bedenken, ik bedenk die van mij Mustafa en Jurek bedenken hun regels en zo komen we samen nergens of het wordt een oerwoud van regels.

     

    Nou, ik denk dat Mustafa en Jurek het ondertussen ook wel zat zijn dat ze nergens kunnen slapen.

    En uit het feit dat een Roemeen de deur van een portacabin er bij een klant uitschopte omdat hij voor de zoveelste keer een paar uur op zijn documenten moest wachten (het is echt structureel bij die klant), denk ik dat we ook op dat vlak wel op 1 lijn zitten.

    En een oerwoud van regels? Uh..... Ik rijd in een vrachtwagen die sinds een paar jaar volhangt met waarschuwingsstickers en camera's, die piept als ik ook maar iets fouts dreig te doen, en vooral die plotseling remt terwijl ik dat niet wil.

    Enne, nee ik wil niet slapen in het nog warme, gendervriendelijke bed, waar een uur eerder nog een andere chauffeur op lag.

    • Like 8
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden