[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Wijziging vervoer gevaarlijke stoffen over de weg 2013


Recommended Posts

  • Forumlid

Wijziging vervoer gevaarlijke stoffen over de weg 2013

Iedere twee jaar vinden er kleine veranderingen plaats in de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. Doel van de wetgever is om de transporten nog veiliger of duidelijker te maken. ;)

Op 1 januari 2013 zijn er weer talrijke veranderingen (groot en klein) in de uitvoeringsbepalingen van deze wet (ADR/RID/ADN®). Het gaat te ver om alle wijzigingen op te noemen. Ik benoem een aantal onderwerpen die van toepassing zijn op de meeste bedrijven die gevaarlijke stoffen over de weg (laten) vervoeren. Voor chauffeurs heb ik de punten extra zwart gemaakt.

De oorspronkelijke teksten zijn in het Engels, ik heb er een vrije vertaling op losgelaten.

  • Net zoals vorige malen wordt het toepassingsgebied en de definities met de laatste stand der techniek en maatschappij in overeenstemming gebracht. Bij verschillen tussen EN normen en het ADR, is het ADR leidend.
  • Er is nu een verplichting opgenomen dat medewerkers geïnstrueerd moeten worden in de wijzigingen van de wet. Dit moet geregistreerd worden in het dossier van de medewerker. De veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen moet hier op toezien en het is aanbevolen om dit op te nemen in het jaarverslag. (ADR 1.3).
  • Transportplanners die veel te maken hebben met zendingen in gelimiteerde hoeveelheden moeten er nu rekening mee houden dat boven een bepaalde hoeveelheid het tunnelregime ook van toepassing is op deze zendingen.
  • Het is nu duidelijker omschreven wanneer gebruikte medische apparatuur tijdens het vervoer nu wel of niet als gevaarlijk wordt beschouwd.
  • De regelgeving omtrent het vervoer van Lithium batterijen is opnieuw aangescherpt. Er zijn nu ook mogelijkheden om na toestemming beschadigde lithiumbatterijen te vervoeren.
  • De verpakkingsinstructie van spuitbussen is veranderd, deze hebben nu voortaan een eigen verpakkingsinstructie.
  • Indien bepaalde brandbare vloeistoffen (oa diesel en benzine) in machines worden vervoerd, zijn zij slechts onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van het ADR. Één van de voorwaarden is dat boven een bepaalde tankinhoud deze machines voortaan van gevaaretiketten moeten worden voorzien.
  • Elektrische voertuigen die alleen worden aangedreven door “ lithium-ion of lithium-metal batterijen” worden ingedeeld onder UN 3171 in plaats van UN 3166. Denk hierbij aan rolstoelen, golfkarretjes en elektrische fietsen.
  • De markering van grote vrachtauto,s die gevaarlijke stoffen in gelimiteerde hoeveelheden vervoeren is verduidelijkt.
  • Verpakkingen en voertuigen waarin een gas voor koeling of preserveren van de lading wordt gebruikt en dat kan leiden tot een verstikking moeten voortaan gemarkeerd worden.
  • Het is nu voorgeschreven hoe groot de UN MARKERING op verpakkingen moet zijn. Bedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren wordt aanbevolen om hun verpakkingen nu al te controleren. Deze moet voortaan 6 of 12 mm hoog zijn
  • Voor het eerst is er een verwijzing naar een EN norm voor het vastzetten van lading.
  • De tekst voor het aantal brandblussers aan boord van voertuigen is vertaald naar een handige afleesbare tabel
  • Voor bijna alle veranderingen geldt een overgangstermijn van 6 maanden.

Mocht u vragen hebben over dit artikel, neem dan gerust contact met mij op. Alle wijzigingen (in het engels) zijn te vinden op de site van de UNECE.http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/doc/2012/dgwp15/ECE-TRANS-WP15-213e.pdf. Let op er zijn ook al weer een paar correcties en aanvullingen op deze pdf.

Namens de Vereniging voor Veiligheidsadviseurs vervoer gevaarlijke stoffen

Edwin van de Ven

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden