Spring naar bijdragen
DELACC1

Rijbewijs verloren/gestolen

Recommended Posts

Wat moet ik doen als ik mijn rijbewijs kwijt ben of als dit gestolen is?

Bent u uw rijbewijs kwijt (verloren of gestolen), dan doet u aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op. In dit proces-verbaal zijn de omstandigheden beschreven waaronder u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt.

Nieuw rijbewijs aanvragen

Met het proces-verbaal, een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraagt u bij de gemeente (stadsdeelkantoor) een nieuw rijbewijs aan. De eisen aan de pasfoto zijn gelijk aan die van een paspoortfoto. Op icon-external.pngwww.paspoortinformatie.nl vindt u meer informatie over de eisen.

Nieuw rijbewijs met zelfde geldigheidsduur

De gemeente behandelt uw aanvraag. Als alles akkoord is, krijgt u een nieuw rijbewijs met dezelfde geldigheidsduur (verloopdatum) als het gestolen rijbewijs. Houdt u rekening met een wachttijd van 5 werkdagen. Via een spoedprocedure krijgt u sneller uw rijbewijs. Voor informatie over deze procedure, de benodigde documenten en de kosten kunt u terecht bij uw gemeente.

Proeven noodzaak proces-verbaal

In de gemeenten in de politieregio's Amsterdam Amstelland en Zuid Holland Zuid, Gelderland Midden en de gemeente Rotterdam hoeft u tijdelijk geen aangifte te doen van vermissing of diefstal van uw rijbewijs. Bij deze gemeenten kunt u meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit is een proef. Na een evaluatie van de proef wordt besloten of dit landelijk wordt ingevoerd.

Woonachtig in EU/EER-land of Zwitserland

Woont u in een land van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, dan moet u in het land waar u woont een (nationaal) nieuw rijbewijs aanvragen.

Woonachtig buiten de EU/EER of Zwitserland

Staat u niet ingeschreven in Nederland en woont u buiten de EU/EER of Zwitserland, dan kunt u voor een nieuw Nederlands rijbewijs terecht bij de RDW. U moet dan het formulier 'Verklaring vermissing Nederlands rijbewijs' ingevuld en ondertekend bij uw aanvraag voor een nieuw rijbewijs voegen.

De verklaring van vermissing en het aanvraagformulier voor een nieuw rijbewijs kunt u downloaden van de website van de RDW.

Rijbewijs kwijt of gestolen in het buitenland

Als u uw rijbewijs in het buitenland kwijt raakt of deze wordt daar gestolen, doet u aangifte bij de plaatselijke politie. De politie in het land waar u verblijft maakt dan een proces-verbaal op. Het is verstandig om bij de plaatselijke politie na te vragen of u zonder rijbewijs, maar wel met de aangifte in het buitenland mag rijden.

Bij terugkomst in Nederland doet u ook aangifte bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs, moet u namelijk het Nederlandse proces-verbaal overleggen.

Rijbewijs terug gevonden

Vindt u het rijbewijs na de aangifte van vermissing terug, dan moet u dit rijbewijs inleveren bij de gemeente. Dit is nodig omdat het rijbewijs als vermist staat geregistreerd en deze registratie niet kan worden teruggedraaid.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...