[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Transportprijzen in de lift


mark

Recommended Posts

  • Forumlid

De transportprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 11,5 procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. De index van de transportprijs herstelde sterk van het lage niveau in het vorige kwartaal. Sinds de start van de metingen in 2008 is dit de op een na grootste stijging die gemeten werd. Toch ligt de prijsindex nog steeds lager dan in het tweede kwartaal van 2008. De stijging wordt mede veroorzaakt door seizoenseffecten.

Dennis Wereldsma, Managing consultant Logistics bij Capgemini Consulting en medeauteur van het rapport, is positief maar zet ook kanttekeningen: “Het ziet ernaar uit dat het optimisme terug is in de transportmarkt. Wel zien we dat er meer volatiliteit is in de transportprijzen, wat het resultaat kan zijn van frequentere prijsonderhandelingen en kortere contracttermijnen. Verladers houden niet langer vast aan lange termijn tarieven als zij niet zeker weten hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Zowel verladers als vervoerders zouden een compromis moeten vinden tussen stabiliteit en prijzen. Voor de continuïteit in de supply chain is het essentieel dat beide partners hier een balans in vinden.”

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt toe: “In het laatste kwartaal hebben we de op een na grootste stijging in transportprijzen waargenomen sinds 2008. Dit toont aan dat het prijsniveau stijgt en waarschijnlijk zal blijven stijgen, hoewel we nog steeds op een lager niveau zitten dan vijf jaar geleden. We waren verrast te zien dat het prijsniveau in mei hoger was dan het prijsniveau in juni. Dit is waarschijnlijk te verklaren door enkele korte weken, een aantal feestdagen vond dit jaar al vroeg plaats.”

De prijsindex steeg in het tweede kwartaal van 2013 met 11,5 procent (index 100.6) vergeleken met de prijsindex in het eerste kwartaal (index 90.2). In vergelijking met het indexniveau van het tweede kwartaal in 2012 (index 99.4), steeg de prijsindex met 1,2 procent. In het tweede kwartaal van 2013 is de dieselindex gezakt tot 103.8 (-1,8 procent). Vergeleken met de hoge index in het derde kwartaal van vorig jaar, zijn de prijzen nu substantieel verlaagd (daling van 5,9 procent.) De capaciteitsindex is in het tweede kwartaal van 2013 gezakt (-32,9 procent), momenteel staat het op exact hetzelfde niveau als een jaar geleden: index 78.2. De geringe capaciteit heeft ervoor gezorgd dat de index van de transportprijzen is gestegen, ondanks de daling van de benzineprijzen.

Bron: ttm.nl

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gast combidriver
Ja dat zeker...Dan kan er ook weer eens een fatsoenlijk loon betaald worden..:D

Zo jammer weer he, gun eerst de werkgevers een iets pffffff (sorry)

Verzonden met mijn ie-foon 4S via Tapapraat

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

Iets te vroeg gejuicht?

[h=1]Vrachtprijs naar dieptepunt ondanks toename bedrijvigheid[/h]22 augustus 2013 |266 keer bekeken

Het gaat nog steeds niet goed met de transport en logistiek sector. Ondanks een stijging van de bedrijvigheid en omzet, liggen de prijzen voor vervoer op het laagste punt sinds drie jaren. Hierdoor wordt er door veel transportondernemers nog steeds niet of nauwelijks winst gemaakt. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het tweede kwartaal van 2013. Volgens TLN directeur Peter Sierat blijft de financiële situatie in de sector alarmerend slecht en is het voor economische herstel van groot belang dat vervoerders niet met nieuwe kostenstijgingen worden opgezadeld.

TLN-vrachtprijs.jpg

Recente cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) geven aan dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2013 minder is gekrompen dan een dezelfde periode een jaar eerder. Ook in de transportsector zijn de volumes en omzetten in het tweede kwartaal gestegen, maar door de sterk achterblijvende vrachtprijzen is de financiële situatie in de sector transport en logistiek onverminderd slecht. De vrachtprijzen staan op het laagste niveau sinds drie jaren. Volgens TLN is er daarom ook geen reden om te juichen en blijft de situatie van veel ondernemers zorgwekkend. Bijna de helft van alle bedrijven sluit het tweede kwartaal af zonder winst te noteren.

Geen kostenverhoging

Voor veel ondernemers staat het water aan de lippen. Ruim de helft van alle bedrijven heeft daardoor geen geld om te investeren en zijn nauwelijks in staat om kostprijsverhogingen op te vangen. TLN doet een klemmend beroep op het Kabinet om in de nieuwe bezuinigingsronde van 6 miljard euro, af te zien van maatregelen die de kosten voor ondernemers verder doet oplopen. Het bedrijfsleven is de banenmotor van onze economie. Deze mag niet verder vastlopen.

Faillissementen

Meer faillissementen en starters, maar minder opheffingen. In het eerste halfjaar 2013 zijn volgens Graydon 121 transportbedrijven failliet verklaard tegen 102 in dezelfde periode van vorig jaar. Een stijging van 19 procent. Vergeleken met het landelijk gemiddelde (+15%) is dit aan de hoge kant. Er zit sinds 2011 een stijgende lijn in het aantal faillissementen in het goederenvervoer over de weg. Het aantal bedrijfsbeëindigingen neemt in deze periode af met 6 procent van 265 tot 248. Het aantal starters, waar uiteraard ook doorstarters tussen zitten, neemt met 20 procent toe van 569 tot 681.

Bekijk hier het conjunctuur bericht TLN 2_2013

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden