Spring naar bijdragen
hellbengel

code 95 controle op de vakbekwaamheid

Recommended Posts

Het is wel geen 'transportverhaal', maar wil jullie onderstaande info niet onthouden:

De buitenlandse politiediensten zijn begonnen met de controle op de vakbekwaamheid (Code 95) van chauffeurs (rijbewijs D).

Ondertekende kennisgeving overgangsregeling van ministerie I&M aan buitenlandse autoriteiten in vier talen beschikbaar.

De reden voor deze verscherping van controles is dat op 10 september jl. de eerste periode van verplichte nascholing van vijf jaar is geëindigd. Lidstaten van de EU hebben echter de mogelijkheid gehad om (eenmalig) deze periode te verlengen met twee jaar (overgangsregeling). Niet ieder land heeft hiervan gebruik gemaakt. Nederland doet dit wel, Italië bijvoorbeeld niet. Hierdoor zijn verschillen per lidstaat ontstaan, waardoor de kans vergroot is dat u bij controles voor onaangename verrassingen komt te staan. Om dit te voorkomen is er vanuit het Ministerie van I&M een kennisgeving beschikbaar gesteld in meerdere talen.

De kans bestaat dat buitenlandse controleurs onterecht boetes uit zullen delen vanwege het ontbreken van de nascholing (te controleren via Code 95 op het rijbewijs), omdat zij niet op de hoogte zijn van de uitzonderingen in landen als Nederland.

Ter vervanging van het document van de Europese Commissie uit 2012, met toelichting op de uitzonderingen, is een door het ministerie ondertekende kennisgeving aan buitenlandse autoriteiten beschikbaar gekomen. Deze kennisgeving is vooralsnog beschikbaar in het Nederlands, Frans, Italiaans en Spaans.

Indien u veel op het buitenland rijdt, is het advies deze bijlagen te printen en mee te nemen. Daarnaast is het verstandig om uw chauffeurs hierover uitgebreid te informeren. Daarbij is het van belang dat, indien een chauffeur tegen een bekeuring aanloopt, hij/zij erop let dat het recht op bezwaar behouden blijft.

Klik HIER ( http://www.sktb.nl/multimedia/documents/brief_ministerie_over_uitzonderingen_nl.pdf ) voor het document in het Nederlands.

Klik HIER ( http://www.sktb.nl/multimedia/documents/brief_ministerie_over_uitzonderingen_frans.pdf ) voor het document in het Frans.

Klik HIER ( http://www.sktb.nl/multimedia/documents/brief_ministerie_over_uitzonderingen_italiaans.pdf ) voor het document in het Italiaans.

Klik HIER ( http://www.sktb.nl/multimedia/documents/brief_ministerie_over_uitzonderingen_spaans.pdf ) voor het document in het Spaans.

bron fb site van Joop van Rooij

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Is er ook zo een document voor oudere chauffeurs die niet aan de code 95 verplichting hoeven te voldoen of is dit in andere landen hetzelfde als in NL ?

Groet Harrie

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast butlerbob
Voor rbw D is geen vrijstelling van de code 95.

Bij verlening of vernieuwing rijbewijs code 95 op je rijbewijs laten vermelden, mocht dienstdoende ambtenaar het niet snappen dan even dit laten zien, zie bijlage.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...