[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen
  • 0

Reorganisatie HON Etten Leur


maarten/andre

Vraag

Nadat kort geleden al de vrachtwagenchauffeurs op straat zijn gezet richt de directie nu haar pijlen op het personeel van het warehouse, van medewerkers heb ik vernomen dat er via uitzendbureaus steeds meer Oost Europeanen binnen worden gehaald.

Het is dus maar goed dat er een vakbond is en bijna iedereen lid is, want zoals je ziet, eendracht maakt wel degelijk macht.

[h=1]Werknemers HON wijzen nieuwe werktijden af[/h]

Werknemers verzetten zich tegen de eenzijdig opgelegde nieuwe werktijden. Door hen protest is de invoering opgeschort en gaan de FNV Bondgenoten bestuurders voor hen onderhandelen.

De werknemers van HON (Hakro Oostreberg Nijkerk B.V.)in het warehouse in Etten-Leur werden plots geconfronteerd met de mededeling dat hun werktijden ingrijpend gewijzigd werden. Werkten zij tot nu toe in een dagdienst of een tweeploegendienst , vanaf 1 oktober zijn de werktijden van 13.00 uur tot 22.00, 5 dagen per week, waarbij ze ook nog meer uren gaan werken.

In een druk bezochte kantinebijeenkomst lieten de medewerkers de bond weten daarmee niet akkoord te gaan en vroegen FNV Bondgenoten namens hen met de directie te overleggen om tot een fatsoenlijke oplossing te komen. Want iedere avond werken maakt niet alleen je sociale leven kapot, maar is ook niet te organiseren! Ook voelen zij zich respectloos behandeld terwijl zij zich al flexibel opstellen en zich hard inzetten voor het bedrijf.

Dat de ondernemingsraad moet instemmen met een wijziging van arbeidstijden, dat werknemers geraadpleegd moeten worden en volgens de cao dit rooster alleen met vakbonden kan worden afgesproken heeft de directie er niet van weerhouden dit eenzijdig te willen doorvoeren.

De strijdvaardige opstelling van de medewerkers heeft er toe geleid dat de invoering voorlopig wordt opgeschort en er snel overleg plaats vindt tussen directie , de ondernemingsraad en FNV Bondgenoten. De uitkomsten van het overleg zal FNV Bondgenoten voorleggen aan de medewerkers, die bijna zonder uitzondering vakbondslid zijn.

Bron: FNV Bondgenoten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

11 antwoorden op deze vraag

Recommended Posts

  • 0
na de reorganisatie nu dit, wat volgt???? sluiting.........:(

Sluiting zal wel meevallen, het bedrijf is enige tijd geleden overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Tech Data als aanvulling op hun bedrijfsactiviteiten

Omdat er steeds meer Polen worden binnengehaald lijkt het er meer op dat de directie het Nederlandse personeel wil dumpen.

.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Uit de berichten blijkt dat de werkgever kennelijk op een confrontatie uit is, afwachten wat de bond gaat doen.

Bij een van de voor ontslag geselecteerde chauffeurs heeft de rechter deze week het ontbindingsverzoek van de werkgever afgewezen.

Ook bij dit bedrijf lijkt er werk zat te zijn omdat er via uitzendbureaus dagelijks -steeds meer- Polen werken

We wachten de ontwikkelingen af.

-----------------------------------------------------------

Overleg over werktijden bij HON nog zonder resultaat

HON, distributeur van consumentenelektronica producten, wil de werktijden in het magazijn te Etten-Leur ingrijpend wijzigen. Er zijn een paar verschillende roosters voorgesteld, die met elkaar gemeen hebben dat werknemers vrijwel alle avonden moeten werken. Dat is voor de werknemers niet werkbaar. FNV Bondgenoten heeft op 18 november opnieuw overleg gehad met de werkgever om tot een oplossing te komen. Vooralsnog zonder resultaat.

FNV pleit voor onafhankelijk onderzoek

FNV Bondgenoten is, samen met een delegatie van de OR en werknemers, eerst het gesprek aangegaan met een werktijdenspecialist van de bond. In dit overleg hebben werknemers bepaalde problemen op de werkvloer benoemd. Zo vinden zij dat bepaalde werkstromen niet goed op elkaar zijn afgestemd. De werktijdenspecialist heeft daarop vastgesteld dat het heel verstandig zou zijn om objectief vast te stellen hoe de werkstromen nou precies lopen in het bedrijf. Een goede analyse kan leiden tot een aanpassing van de werkstromen. Daar zou dan een rooster bij gemaakt kunnen worden dat enerzijds tegemoet komt aan de wensen van HON, maar anderzijds ook voldoende rekening houdt met de privélevens van de werknemers. Wat FNV Bondgenoten betreft ontstaat er dan een win-winsituatie voor werkgever én werknemers. In twee werknemersbijeenkomsten hebben de werknemers zich achter deze inzet geschaard.

Overleg met HON

Op 18 november is FNV Bondgenoten het overleg met HON aangegaan. In een eerste reactie heeft HON negatief gereageerd op het voorstel om een onafhankelijke deskundige in te schakelen. HON meent zeker te weten dat een verschuiving naar werken op vrijwel alle avonden onontkoombaar is. Volgens HON heeft men alle werkstromen prima in kaart en voegt een onderzoek niets toe. Daarnaast had HON blijkbaar verwacht dat FNV Bondgenoten een eigen roostervoorstel op tafel zouden leggen. Daar heeft de bond echter bewust niet voor gekozen, juist omdat er eerst een goede analyse moet zijn. Bovendien lijkt HON niet bepaald open te staan voor alternatieve roosters waarin níet op alle avonden wordt gewerkt. HON komt nog met een definitieve reactie op het voorstel van de bond.

Teleurstellend resultaat

FNV Bondgenoten is teleurgesteld dat HON het voorstel niet ziet als een kans om er samen uit te komen. Mocht dit zo blijven, dan ontstaat er een lastige situatie. Het is dan de vraag welke vervolgstappen HON zal nemen om tot het gewenste rooster te komen. FNV Bondgenoten wacht deze reactie af, maar uiteraard houden we alvast rekening met verschillende scenario’s. Indien nodig worden er nieuwe werknemersbijeenkomsten belegd om met de werknemers de stand van zaken te bespreken.

Bronnen: FNV en meerdere interne bronnen uit het bedrijf

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Zal wel een kwestie worden wie de langste adem heeft.

In veel gevallen zullen al werknemers elders hun heil gaan zoeken via een andere werkgever, ten minste, zo is het verloop vaak in dit soort situaties.

ik noem het de DHL constructie

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
]Zal wel een kwestie worden wie de langste adem heeft.[/b]

In veel gevallen zullen al werknemers elders hun heil gaan zoeken via een andere werkgever' date=' ten minste, zo is het verloop vaak in dit soort situaties.

ik noem het de DHL constructie[/quote']

Daar lijkt het wel op uit te draaien.

De werknemers hebben een goede kans de langste adem te hebben zolang de eenheid in de groep blijft bestaan, dat kan anders worden als de groep uit elkaar gaat vallen.

Het is ook niet voor niets dat de werkgever de eensgezindheid van de groep probeert te ondermijnen door ten onrechte te stellen dat 2/3 deel van de werknemers geen enkel probleem heeft met de gewenste roosters, en de werkgever geprobeerd heeft de anderen uit de groep los te weken .

Bovenstaande kan je lezen in de originele brief van de bond aan de leden.

Gelukkig zijn de werknemers nog steeds eensgezind, al wordt de kloof tussen de werknemers op de vloer en het management wel steeds groter.

We wachten de ontwikkelingen maar af, al kan je volgens mij wel stellen dat zonder bond en bijbehorende eensgezinde leden de werkgever al lang de kachel aangemaakt zou hebben met de werknemers.

De originele ledenbrief

post-8184-1394790392,2298_thumb.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Afgelopen Donderdag heeft de directie van Hon het personeel in twee groepen medegedeeld dat zij besloten hebben om de werktijden bij het oude te laten, verder gaf de directeur aan dat hij nu inziet dat de door hem gewenste werktijden voor veel personeelsleden onaanvaardbaar zijn en dat een goede sfeer binnen het bedrijf hem meer waard zijn dan hoogoplopende conflicten met de vakbond, OR en het personeel.

Of dat deze uitspraken gemeend zijn of ingegeven zijn door de grote drukte met de feestdagen zal de tijd moeten leren maar voorlopig kan je wel zeggen dat door de grote eensgezindheid van het personeel en de inmenging van de vakbond het personeel een overwinning heeft behaald.

Bronnen: Het personeel warehouse Hon.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Na het aanvankelijke succes van de werknemers eind 2013 blijkt dat met de feestdagen de werkgever niet zat te wachten op hommeles.

 

Inmiddels hebben de vakbonden ingestemd met verlenging van het sociaal plan en worden de vaste medewerkers onder het mom van bedrijfseconomische redenen en ten faveure van Oost Europese uitzendkrachten alsnog MET GOEDKEURING VAN DE BONDEN op straat gezet.

 

Schande vakbonden!! 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
Gast Valkje

Het blijft mij verbazen dat de zin, wij vinden geen Nederlanders meer voor dit werk nog altijd gebruikt word.

Ik kwam regelmatig bij de HON en allemaal zagen ze bui al hangen.

Dus deze mensen deden hun werk graag....

 

Maak constructies onmogelijk dat bedrijven via vreemde toegestane regelgeving dit soort praktijken voort kunnen zetten en stop met roepen dat voor dit werk geen Nederlander meer te porren is.

Ik denk dat dit veel werkelozen zou schelen, wat inderdaad niet wegneemt dat voor bepaalde sectoren inderdaad geen werknemers te vinden zijn.

 

Maar ik kan ook goed begrijpen dat een werknemer die zo geschoffeerd word en in de kou blijft staan, weigert om voor een habbekrats ineens aardbeien moet gaan plukken, om te voorzien in zijn eigen levensonderhoud, omdat een uitkering dan te duur is...

bewerkt door Valkje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden