[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen
  • 0

Vertrek bij een 0-urencontract


Gast Marcel

Vraag

Heb even een vraag.

Een vriend van me die werkt bij een bedrijf op een 0-urencontract en geen kans op een vaste baan .

Nou kan hij zich verbeteren door bij een ander  bedrijf te beginnen met een 40 urencontract en voor uitzicht op een vaste baan .

Maar hij kan er al woensdag beginnen .

hoe zit het eigenlijk met het uitwerken ?

Kan hij zo vertrekken of moet hij ook een betalingsperiode uitwerken of zoals in zijn  contract staat 2 maanden ?

 

Grz -= Marcel =- 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Recommended Posts

  • 0
  • Forumlid

Klopt ! Hij kan zo weg... immers, de werkgever kan hem 'ten allen tijde' voor werk oproepen maar ook zonder notificatie gewoon thuis laten zitten.

Zo werkt een 'Nul-urencontract' nu eenmaal.

Rechten heb je niet en plichten alleen maar wanneer je ook daadwerkelijk toezegt te zullen verschijnen op 'verzoek'.  En dan nog is verplichting heel relatief.

Voor mij was de keuze in dit geval erg gemakkelijk.

Dat Nul-uren contract van deze werkgever kon hij wmbt. aan de Wc-rol ophangen.

Gáán !!!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Sorry krijg net van hem te horen dat hij in maart een contract getekend ivm zijn 0-urencontract en daar staat in dat hij een uitwerkperiode heeft van 2 maanden .

 

Grz -= Marcel=-

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Administrators

Een contract is een contract, er staat dus ook een uitwerkperiode tegenover, de werkgever moet tenslotte de tijd hebben om een ander te zoeken

Maar dat kan m.i. nooit een probleem zijn met zoveel chauffeurs in de ww.... :stom:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Opzeggen van het contract
Het is niet mogelijk om een nul-urencontract te beëindigen door de werknemer niet meer op te roepen. Als er een contract voor bepaalde tijd is afgesloten, dan eindigt het contract op die bepaalde einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever de overeenkomst zelf opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht.

 

Daar staat niets over de kant van de werknemer, dus hoe zit dat, ik heb de link 2 keer gelezen, want als volgens het arbeidsrecht een arbeider niet hoeft uit te werken dan kan het wel in het contract staan maar is het niet rechtsgeldig.

bewerkt door Doornekamp33
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Indien ik in deze situatie terecht zou komen, dan koos ik vrolijk voor die 40 uur ongeacht of mijn vorige werkgever met zijn nul-uren contract daar enorm veel moeite mee zou hebben.

Wat wil die werkgever met zijn nul-uren contract nu vorderen op jouw als persoon ?

Dat hij benadeeld word ?

Elke rechter in Nederland zou elke onzinnige claim van zo`n werkgever van de hand wijzen, daar het gaat om jouw toekomst.

 

Of dit netjes staat op iemands CV, dat is een andere kwestie, maar gezien de twijfel tussen een variabel inkomen of een structureel inkomen, dan kan de werkgever met een nul-uren contract absoluut niet eisen dat men 2 maanden moet uitwerken.

Indien deze werkgever dus de komende 2 maanden geen werk heeft, zou men dus niet voor zijn eigen toekomst mogen kiezen, maar 2 maanden thuis zitten om zijn hand op te houden, omdat dit contractueel verplicht is ?

 

Soms moet je gewoon je eigen plan trekken en eens alle regels aan je laars lappen en kiezen voor je eigen toekomst.

Niet altijd maar denken, maar dit zijn contractuele verplichtingen...

Kijk gewoon naar je eigen beurs, wat eruit moet en wat er zeker in terug moet komen..

Geloof me maar, mocht deze werkgever willen vorderen, geen 1 rechter die hierin mee gaat wegens contractbreuk..

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Nou ik heb zitten zoeken en zoeken en zoeken, maar een werknemer met een 0 uren contract is verplicht om te komen werken als de werkgever hem oproept, dus dat is 1.

2, als een werknemer gemiddeld 20 uur per maand heeft gewerkt de afgelopen 3 maanden is die gebonden aan een opzegtermijn, maar moet die ook een vast/tijdelijk contract krijgen voor die uren.

3. als ik het goed heb gelezen is er een termijn van 2 maanden afgesproken, dit kan alleen als er een contract is voor onbepaalde tijd, anders geldt er wat er in het contract staat of die voortijdig beëindigd kan worden.

 

 

Pfffffffffffffffffffffffffffffff, wat een oerwoud, als ik het goed heb heb ik het nu een beetje op een rijtje, maar er zijn zoveel regeltjes.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

... ff alle berichten overgeslagen (moest ff snel ...tot laterrrr)

HIJ kan en moet gewoon lekker bij die nieuwe werkgever gaan beginnen.
Mocht die anderen werkgever het nul-urencontract incl opzegtermijn van twee maanden moeilijk gaan doen ... dan zal iedere rechter dat van tafel schuiven.

No problem = gewoon lekker dat 40 uurs contract aannemen en beginnen.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Even voor alle onwetende, de wetgeving sluit namelijk voorwaarden die in een contract staan compleet uit, indien men zijn eigen leefsituatie daarmee kan verbeteren.

Voorbeeld:

 

Ik werk voor werkgever A en verdien 4000 per maand.

Werkgever B bied mij 6000 per maand, onder de voorwaarde, ik moet per direct beginnen.

 

Heb ik dus 2 opties, volgens contractvoorwaarden zeggen tegen werkgever B, ik werk netjes volgens mijn contract en kies dan pas voor die 2000 euro extra, zegt werkgever B, helaas dan geen baan, dus ten nadele van mijzelf.

Optie 2: ik kies voor werkgever B en weiger elke werkzaamheden nog te voldoen voor werkgever A, deze vraagt dan mijn ontslag aan voor werkweigering, maar in de tussentijd verdien ik wel 2000 extra per maand.

 

Laat werkgever A maar naar de rechter stappen, vooral met een nul-uren contract, weinig kans van slagen dat de rechter werkgever A in het gelijk stelt, daarnaast geld dit ook voor mensen met een 40 uren contract.

 

Men vergeet vlug dat indien een andere werkgever bereid is om meer te betalen dan de huidige werkgever waar je werkzaam voor bent, men dus in een machtspositie zit.

Dan wel kan men de huidige werkgever hierop attenderen en verzoeken dezelfde betaling te garanderen wat de aanbiedende partij jouw aanbied, indien deze hierin weigert, men het recht voorbehoud per direct alle werkzaamheden te beëindigen.

 

Men heeft argumenten te over om dit, indien een werkgever dus echt moeilijk zou doen, voor te leggen bij een rechter.

Vooral het argument waarom de ene werkgever wel in staat is het nieuwe loon te betalen en de oude werkgever niet.

 

Of dit netjes staat op je eigen CV, dat is een andere vraag, maar aangezien de meeste werkgevers het woord sociaal ook niet meer kennen, denk ik ook alleen in mijn  eigen straatje of voordeel.

Een werkgever wil je graag hebben of niet, is mijn motto..

Willen ze me gebruiken, prima, dan is er ook de prijs na...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Ik herken dit verhaal zit met hetzelfde ook ik werk met een 0 uren contract en kan per direct voor het uitzendbureau gaan rijden voor minimaal 40 uur in de week maar moest wel per direct beginnen.

 

Heb het gewoon aangekaart bij mijn huidige opdrachtgever en aangegeven dat ik op dit moment van die paar uur in de week mijn hypotheek niet kan betalen en ik kreeg absoluut alleen maar begrip voor de situatie.

Nu is het nog niet helemaal rond met het uitzendbureau maar zou het gewoon aankaarten denk maar dat er weinig werkgevers je echt tegen zullen werken

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Nou van dijk het is zo dat die werkgever van mijn vriend van alle kanten tegen werkt .

Hij zegt gewoon dat er een uitwerkperiode van 2 maanden in het contract staat en dat hij dat moet uitdienen dus met andere woorden wil hij hem geen kans geven om weg te gaan .

Want welke werkgever gaat 2 maanden wachten op iemand .

 

Die jongen is al het hele weekend bezig om een vervanger voor hem zelf te zoeken .

 

Grz -= Marcel =-

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Het o uren contract is een normale arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.

 

Staat in het contract voor bepaalde tijd dat het tussentijds opgezegd kan worden dan gelden voor de werkgever en de werknemer de regels bij opzegging.

Is het contract voor onbepaalde tijd dat moet het altijd opgezegd worden.

Dat wil zeggen dat het contact kan eindigen na toestemming van het UWV of via een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter.

Bij de UWV route gelden de wettelijke opzegtermijnen, via de kantonrechter is er geen opzegtermijn.

 

Is het nul uren contract voor bepaalde tijd zonder dat het tussentijds opgezegd kan worden dan eindigt het voor de werkgever en voor de werknemer van rechtswege op de afgesproken datum.

Eenzijdig het contract beëindigen kan dan zelfs betekenen dat je schade vergoeding aan de werkgever moet betalen.

 

Maar omdat in het contract een opzegtermijn staat zal de eerste situatie van toepassing zijn en moet je je dus houden aan de afgesproken opzegtermijn anders kan je werkgever zelfs een schadevergoeding vorderen.

Overigens is de wettelijke opzegtermijn voor de werknemer 1 maand tenzij je zelf iets anders afspreekt.

 

Dat is dus de officiële weg.

 

Maar omdat de werkgever ook wel weet dat hij niets heeft aan een ongemotiveerde werknemer kan je het beste door middel van een vaststellingsovereenkomst een ontbinding met wederzijds goedvinden overeenkomen waarbij het best mogelijk is dat je werkgever een kleine vergoeding van je wil hebben.

Maar wil de werkgever niet meewerken dan ben je gebonden aan de afgesproken opzegtermijn van 2 maanden.

 

Met zomaar wegblijven neem je dus een risico dat de werkgever naar de rechter stapt voor de schade die hij loopt omdat je de opzegtermijn niet bent nagekomen.

Vanwege de kosten en de rompslomp zal hij dit waarschijnlijk niet doen maar je weet maar nooit.

 

Wil je safe zijn dan moet je dus schriftelijk opzeggen en de afgesproken opzegtermijn in acht nemen of een vaststellingsovereenkomst opstellen met wederzijds goedvinden, dat kan altijd bij elk soort contract.

 

Overigens is de werkgever met het o uren contract niet zo vrij als het lijkt omdat na 6 maanden het gemiddelde aantal uren van de laatste drie maanden de omvang van je contract wordt.

Bij CAO afspraak kan de regel van 6 maanden anders zijn.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Overigens is de werkgever met het o uren contract niet zo vrij als het lijkt omdat na 6 maanden het gemiddelde aantal uren van de laatste drie maanden de omvang van je contract wordt.

Bij CAO afspraak kan de regel van 6 maanden anders zijn.

Dus nou ik dat lees weet ik al dat hij bij mijn vriend ingebreke is gebleven .

Hij zit er nou bijna 3 jaar en heeft  dat nog nooit gehad want hij moest iedere keer als hij vrij had weer opnieuw ww aanvragen bij het uwv.

 

Grz -= Marcel =- 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Prima Angelique, maar wat als die werkgever claimt dat er noodgedwongen een rit is blijven liggen en hij een schadepost heeft van ....... euro, juridische heb je een probleem.

Waarom zo BANG?

Ik denk dat de rechter die opzegtermijn van twee maanden belachelijk zal vinden 

Daarbij is dit nul-urencontract  deze maand (maart 2014) verlengd ... en is deze  opzegtermijn mogelijk een nieuw item in dit contract?

De werkgever zal naar de rechter moeten stappen.  Advocaat nemen en is er van een mogelijk kale kip wel te plukken?

Als het dan al voor de rechter komt.   Wat zal die dan afwegen?   

0 uren contract   versus  contract voor 40 uur 

Nu opzeggen twee maanden van te voren ... (baan van 40 uur kun je dan wel op je buik schrijven  welke werkgever wacht er immers nu in deze economisch zware tijden op een nieuwe chauffeur terwijl hij het voor het uitkiezen heeft)

Nu opzeggen en werkgever treitert door je niet op te roepen (dat behoort wel degelijk tot de mogelijkheden zou kunnen ... zeg gerede twijfel)

Maar dat feit  0 uren   tov     40 gegarandeerde uren.

Nogmaals ik denk dat deze persoon  gewoon lekker bij zijn nieuwe werkgever moet beginnen.

40 uur contract met kans op een vaste betrekking!

Ik denk niet dat zijn ex-werkgever het risico zou willen lopen zo'n rechtszaak te verliezen ...

 

bewerkt door AngeliqueBS
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Nou van dijk het is zo dat die werkgever van mijn vriend van alle kanten tegen werkt .

Hij zegt gewoon dat er een uitwerkperiode van 2 maanden in het contract staat en dat hij dat moet uitdienen dus met andere woorden wil hij hem geen kans geven om weg te gaan .

Want welke werkgever gaat 2 maanden wachten op iemand .

 

Die jongen is al het hele weekend bezig om een vervanger voor hem zelf te zoeken .

 

Grz -= Marcel =-

 

 

Als de werkgever met een vervanger akkoord gaat zou hij daarmee aangeven dat er dus geen arbeidsovereenkomst was, want het kenmerk van iedere arbeidsovereenkomst is juist dat je het werk PERSOONLIJK moet doen, je laten vervangen is dus niet mogelijk.

 

Er zou dan sprake zijn van een oproepcontract met voorovereenkomst

Je hoeft niet te gaan werken als je werkgever daarom vraagt en je krijgt alleen de uren betaald die je werkt. Als je beslist om te gaan werken, dan ontstaat er een tijdelijk contract. Bij de vierde oproep die je accepteert na drie van deze contracten, heb je recht op een vaste arbeidsovereenkomst (behalve als in de cao bepaald is dat er meer tijdelijke contracten gesloten mogen worden). Er moet dan wel minder dan drie maanden tussen de verschillende oproepen zitten.

 

Zou de werkgever dus een vervanger accepteren dan heb je daarmee het bewijs dat je een ,,contract,, met voorovereenkomst had, en ben je dan 4 keer opgeroepen dan heb je dus nu een vast contract.

De omvang van dat contract is dan gelijk aan het gemiddelde aantal uren van de laatste drie maanden (art 7.610 B)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

TIP     Laat die man maandag even langs het UWV gaan / maak daar tijd voor.
Daar kun je iemand te spreken krijgen die   verstand heeft van ONTSLAGZAKEN.
Laat je niet afpoederen door de  portier / balie medewerkers  bij het UWV.
Dit is SPOED  want  hij kan immers woensdag al beginnen toch.

Heeft hij op dit moment (gedeeltelijk) WW???


+  neem natuurlijk je contracten mee.
het nieuwe als ook het contract daarvoor.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Dus nou ik dat lees weet ik al dat hij bij mijn vriend ingebreke is gebleven .

Hij zit er nou bijna 3 jaar en heeft dat nog nooit gehad want hij moest iedere keer als hij vrij had weer opnieuw ww aanvragen bij het uwv.

Grz -= Marcel =-

ik werk ook veel met 0 uren contracten maar de werkgever heeft geen verplichting en ik ook niet.

En ik kan niet met een link komen ger maar volgens mij als jij een nul uren contract heb en in de ww zit ben je volgens mij "verplicht" om die 40 uren contract te nemen om uit de ww te komen

Verstuurd van mijn GT-S5690 met Tapatalk

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

ik werk ook veel met 0 uren contracten maar de werkgever heeft geen verplichting en ik ook niet.

En ik kan niet met een link komen ger maar volgens mij als jij een nul uren contract heb en in de ww zit ben je volgens mij "verplicht" om die 40 uren contract te nemen om uit de ww te komen

Verstuurd van mijn GT-S5690 met Tapatalk

 

Dan is er ook geen arbeidsovereenkomst omdat er geen gezagsverhouding is.

 

Je hebt dan een oproepcontract met voorovereenkomst.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Gewoon niet gaan. Jij bepaalt of je gaat werken met een 0-urencontract.

Als de man belt met de mededeling dat je een ritje moet gaan doen vertel je gewoon dat je niet kan. D'r is niemand die jou verplicht te komen opdraven als hij belt. Je bent geen hoer.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Nou AngeliqueBS die vriend van mij heeft geen gedeeltelijk ww want wat is het feit hij heeft hij zit in de pendel dienst en maakt iedere dag 14 uur en is contineu aan het rijden .

de hele week en als hij eens vrij wil hebben moet hij daar zelf voor een vervanger zorgen.

hoort normaal zijn werkgever maanden niet en ziet hem ook niet .

de wagen van hem staat bij de opdrachtgever gestationeerd en moet met de prive auto er naar toe rijden en weer terug krijgt er geen vergoeding voor .

Zijn werkgever zegt gewoon dat is net zover als naar de zaak dus moest hij maar voor lief nemen .

 

Grz -= Marcel =-

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0

Waarom zo BANG?

Ik denk dat de rechter die opzegtermijn van twee maanden belachelijk zal vinden 

Daarbij is dit nul-urencontract  deze maand (maart 2014) verlengd ... en is deze  opzegtermijn mogelijk een nieuw item in dit contract?

 

Je kan maar beter wel voorzichtig zijn, dat jij 2 maanden kennelijk belachelijk vind wil niet zeggen dat een rechter het met je eens zal zijn, die kijkt alleen naar de afspraken in het contract, en dat zijn dus 2 maanden.

De werkgever zal naar de rechter moeten stappen.  Advocaat nemen en is er van een mogelijk kale kip wel te plukken?

Als het dan al voor de rechter komt.   Wat zal die dan afwegen?   

0 uren contract   versus  contract voor 40 uur 

Nu opzeggen twee maanden van te voren ... (baan van 40 uur kun je dan wel op je buik schrijven  welke werkgever wacht er immers nu in deze economisch zware tijden op een nieuwe chauffeur terwijl hij het voor het uitkiezen heeft)

Nu opzeggen en werkgever treitert door je niet op te roepen (dat behoort wel degelijk tot de mogelijkheden zou kunnen ... zeg gerede twijfel)

Maar dat feit  0 uren   tov     40 gegarandeerde uren.

 

Je kan wel eerder vertrekken, maar als de werkgever het op de spits drijft zal je hem schadeloos moeten stellen voor die 2 maanden.

Nogmaals ik denk dat deze persoon  gewoon lekker bij zijn nieuwe werkgever moet beginnen.

40 uur contract met kans op een vaste betrekking!

 

Kan je doen, maar hou rekening met de eventuele consequenties.

Ik denk niet dat zijn ex-werkgever het risico zou willen lopen zo'n rechtszaak te verliezen .

 

Maar wil jij het risico lopen dat je verliest?.

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden