[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

Leeuw's belevenissen


Gast Leeuw

Recommended Posts

Beste allemaal,
 
Na veel onzin ook eens wat meer diepgang, maar ik zal er geen gewoonte van maken, beloofd! :D  
Zoals ook bij anderen was ook mijn vader chauffeur (nu gepensioneerd) en als het maar enigszins kon ging ik natuurlijk mee. Mijn eerste kilometers in een vrachtwagen zullen in de 23 van Nijdam zijn geweest, waar mijn vader medio jaren ’70 mee reed, meestal voor NTS:
 
001czuq6.jpg[/size]
 
Heel lang heeft mijn vader voor Bettman in Hengelo gereden, de plaats waar mijn ouders vandaan komen. Uit de tijd van de MAN’s (ca 1978) kan ik me helaas niets meer herinneren, de reclame op de zeilen was wel typisch voor die tijd. Heel wat anders dan de MAN’s waarmee ik nu rijd! :ok: 
 
00342ur0.jpg
 
004aluxe.jpg
 
Zo jong was ik blijkbaar al MAN-fan... ;) 
 
0054hu8c.jpg
 
Van de Daf’s kan ik me wel veel herinneren:
Met deze combi’s werd wel eens aluminium van Rotterdam naar Hamburg gereden, naast de bekende stapels broodjes ook wel eens 6 tons blokken. Vier blokken moesten er mee, twee op de motorwagen was teveel, dus moesten er maar drie in de aanhanger. 18 ton op een tweeassige aanhanger was wel een beetje veel van het goede, klapbanden waren in de zomer geen zeldzaamheid...

0078xuxs.jpg

008qzuoj.jpg

De meuk van het werk was stukgoed, maar ook volle vrachten waar altijd nog wel een beetje stukgoed bijgeladen kon worden. Dat was heel gewoon, evenals het over- en bijladen op zaterdag “aan de zaak”. Daarbij waren mijn broertje (meestal) en ik (atijd) van de partij. Niet dat we écht nuttig waren, maar het klimmen en klauteren in de auto’s en het slepen met steek- en handwagens was fantastisch!

009xiu9k.jpg
 

Rotterdam – Hamburg was de meest gereden route en er zijn -geloof ik- ook maar weinig plekken in die havens van beide steden waar ik nog nooit geweest ben. De Freihafen in Hamburg was bijzonder, je ging daar door de douane en hekken heen, best wel spannend. Ook de Speicherstadt in Hamburg vond ik interessant, waar zakken koffie- of cacaobonen omhoog werden getakeld en door een luik in de gevel in het pakhuis verdwenen. Waar zie je dat tegenwoordig nog?
 
Aan onderstaande Daf, de BL-85-YJ kan ik me nog heel goed herinneren. Met deze trekker heb ik mijn eerste meters gereden. Stukje vooruit of achteruit, achteraf gezien stelt het niets voor maar toen was het he-le-maal geweldig!

010snu9n.jpg

Aan een rit naar de rand van de Harz herinner ik me nog goed, losadres was in Bornem bij een groot bedrijf wat ketels bouwt en repareert. Hier moesten walzen gelost worden, dus het dak openmaken. Daar kon ik niet veel bij betekenen maar er reed net een treintje het station binnen dus ging ik daar maar even kijken. Het rangeerlocje had een paar onderstellen van ketelwagens bij zich maar had nu eerst een gedwongen pauze, omdat het seinhuis pas later weer bezet zou zijn...
 
De machinist nodigde me uit op het locje en ik mocht er zelfs zelf mee rijden! Stuk achteruit (tot de seinen) en een stuk vooruit (voor de overweg stoppen): geweldig!
Na een tijdje kwam mijn vader ook maar eens kijken wat dat heen-en-weer te betekenen had en waar ik was gebleven. Op de achtergrond is trouwens de trailer te zien met het zeil een stuk naar voren geschoven.

 

0114nu45.jpg

Zo'n locje heb ik nu natuurlijk ook in model en van Lion-Toys is er ooit een model van een Bettman Daf 2800 uitgebracht, waarvan ik er gelukkig ook één heb!

 

Groetjes, Bart
 

bewerkt door Leeuw
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 4 weeks later...

Vanmorgen iets na vijfen vertrokken en al na zeven kilometer, ik reed net de A35 op,zag ik rode en witte lampen tegelijk in de verte. Iemand was van mening dat achteruitslingeren, midden op de weg, daar best kan. Paar knippertjes gedaan en toen mijnheer maar even flink in het zonnetje gezet. Het kwartje viel en de witte lampjes gingen uit. Ik rolde er rechts voorbij, de afrit Rijssen nemend en zag dat het een witte Actros uit het Oostblok was. Grrrr, gevaarlijke idioot!!!!

Een kwartiertje later,op de radio de verkeersberichten: A35, (hmm, niet interessant, ik ga de andere kant uit) Borne afrit gestremd wegens een ongeval. Verdomme, het zal toch niet?... Had ik toch politie moeten bellen? Een vervelend gevoel en ik blijf eraan denken...

Nog een kwartiertje verder op, het is inmiddels kwart voor zes en ik rijd bij Deventer-Oost. In de spiegel zie ik een witte Actros me langzaam inhalen, met slechts een brandende mistlamp... Hee, ken ik die auto niet..?!

Terwijl hij me passeert kijk ik in zijn cabine en zie een grauwige man over het stuur hangen, met de armen op het stuur leunend. Een meelijwekkende aanblik.

Als hij me voorbij is herken ik de Belgische trailer van daarnet bij Wierden. Ja, hij was daar aan het stunt(el)en.

Ik weet niet of ik hem zielig moet vinden of nog boos ben en geef een knippertje dat hij weer naar rechts kan. Hij bedankt nog even met rechts-links-rechts.

Ik moet glimlachen, hij bedoelde het vast niet zo verkeerd...

bewerkt door Leeuw
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...

Zoals in het draadje van Roland aangekondigd, hier een verhaal uit mijn begintijd.

 

Het zal ergens eind 1992 geweest zijn, dat ik 's ochtends in Apeldoorn een vracht vervuilde grond mocht laden. Het was ergens aan het kanaal, bij de busgarage van de VAD. Toen ik er aankwam werd er al een auto van v.d. Esschert aan het laden, een combi met puinbakken erop. Toen hij geladen was vroeg de al wat oudere graafmachinist aan me, hoeveel ik mee wilde nemen? Ik had namelijk hogere bakken op de auto http://abload.de/img/001lqoxr.jpg  die veel voor het inzamelen van glas werden gebruikt. Nu had ik geen idee hoe zwaar die vervuilde grond was, dus zei ik "Doe maar ongeveer net zoveel als bij hem".

 

Het had 's nachts gevroren dus ik ging lekker in mijn warme cabine zitten, terwijl hij van rechts laadde. Op enige moment vond ik het wel lang duren en ging eens kijken. D'r lag me een berg in de container op de truck en de banden leken wel plat! :eek: 
STOP! De machinist keek eens uit zijn graafmachine wat er aan de hand was en zei toen heel droog: "Jij wilde toch ook de bakken vol, net als hij daarnet..."  Ja maar.... Deze bakken zijn makkelijk een keer zo hoog als die puinbakken!  O ja, da's waar ook, nu zag hij het...

Op de aanhanger (ik had een tweeasser mee) wel veel minder hoor, zei ik en hij knikte bevestigend. Ik ging weer in mijn cabine zitten, misschien een beetje dom achteraf en toen ik eens keek, leek de aanhanger wel verlaagd te zijn, mooie platte banden... :mad:

 

Om een kort verhaal lang te maken: nu had ik hem er wel een paar scheppen uit laten halen maar toen ben ik maar gaan rijden. Bij Apeldoorn Oost de A 50 op en in de boog naar de A1 werd me al duidelijk, dat de lading flink zwaar was... Met een schommelende auto die niet echt vooruit te branden was, ging de reis naar Noord-Holland. Van de verder reis weet ik net veel meer, alleen dat het losadres ergens links van een provinciale weg was, door een dijkdoorsteek en bij Medemblik. Het zal de grondbank bij Opperdoes wel geweest zijn, dat is de enige plek die ik heb kunnen vinden die overeenkomt met wat ik me ervan herinner.

 

Daar aangekomen eerst met de truck op de weegschaal (max 60 ton) terwijl de portier me opzwaaide. OK, dan maar helemaal en toen deed de weegschaal ------ :p   Dus maar weer een paar meter achteruit, truck en aanhanger apart gewogen en gaan rekenen: totaal 76,2 ton - leeggewicht van 20,2 ton = 56 ton lading. Het was weer een belevenis maar tegelijk voor mij de eerste en laatste keer met zoveel gewicht op maar vijf assen! :ja:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 6 months later...

"Laat niet, als dank voor 't aangenaam verpoozen, den eigenaar van 't bosch de schillen en de doozen."  Zeker de iets ouderen onder ons kennen deze spreuk, die ik weer van mijn veel te vroeg overleden moeder heb geleerd.

 

Na Google geraadpleegd te hebben, blijkt dit rijmpje van een ANWB affiche te stammen uit 1926 maar is ook vandaag de dag zeker nog van toepassing. Ook jullie zien de troep in de bermen en vooral op klaverbladen lijkt de linkerberm wel een grote vuilnisbak. Mooi moment om even snel je koffiebekers en andere troep te dumpen, als niemand het ziet? :zegtniets:

 

Gisteren mocht ik een rondje Almelo - Etten-Leur - Tilburg - Heteren - Almelo doen en na het lossen in Etten-Leur, op weg naar Tilburg had ik er al 5 uur werktijd op zitten, dus maar eens kijken naar een geschikte plek om drie kwartiertjes te maken. Op het industrieterrein in Tilburg geldt namelijk een parkeerverbod.

De eerste parkeerplaats langs de A58 was vol, dat wil zeggen: De aanwezige voertuigen stonden tactisch geparkeerd. Je kent het wel, met veel tussenruimte maar voor een truck met trailer weer te weinig...

 

Volgende parkeerplaats dan maar: Raakeind. De pomp voorbijgereden en ook hier stond het vrij vol, wat natuurlijk om 13 uur niet vreemd is. Na een keer gemopperd te hebben over een Pool die zijn truck met oplegger middenop twee vakken neergesmeten had, was het allerlaatste vak nog vrij. Op het vak ervoor stond een zwarte Actros van ITTL, tegen de rijrichting in geparkeerd en aan de voorste rand van het vak...

Het hield niet veel over, maar de stoeprand links bleef keurig heel evenals de rechterspiegels van de Actros :cool:

 

Zo, nu stond ik dus tussen meerdere ITTL trekkers in en wat een rommel hier... Raampje open, nee het stinkt hier gelukkig niet. Op een plek waar het wel stinkt, blijf ik liever niet staan...

Zonder lang na te denken maar het volgende plaatje gemaakt:

 

ittlglo1e.jpg

 

Behalve de hoop rondom de vuilnisbak, vallen een kapot spatbord en wc(?) papier in de berm op...

Na me een paar onvriendelijke blikken (wat moet je hier op onze camping?) toegeworpen te hebben, werd er bij de Actros verderop eten voorbereid op de tank. Er werd iets geschild of gepeld, de resten werden in ieder geval achterom op straat gegooid...  Op enig moment liep één van de mannen naar de vuilnisbak toe, om van een meter of twee iets op de hoop rondom de bak te gooien... :rolleyes:

 

Ik heb er maar één woord voor: Jammer...

bewerkt door Leeuw
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nou, niet om het één of ander maar als een auto van Vos Deventer op jullie standplaats komt pauzeren worden jullie ook niet blij...

 

Simon Loos heeft zijn naam daarintegen wel weer mee.....Loos hier maar :D  :D

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid

"Laat niet, als dank voor 't aangenaam verpoozen, den eigenaar van 't bosch de schillen en de doozen."  Zeker de iets ouderen onder ons kennen deze spreuk, die ik weer van mijn veel te vroeg overleden moeder heb geleerd.

 

Na Google geraadpleegd te hebben, blijkt dit rijmpje van een ANWB affiche te stammen uit 1926 maar is ook vandaag de dag zeker nog van toepassing. Ook jullie zien de troep in de bermen en vooral op klaverbladen lijkt de linkerberm wel een grote vuilnisbak. Mooi moment om even snel je koffiebekers en andere troep te dumpen, als niemand het ziet? :zegtniets:

 

Gisteren mocht ik een rondje Almelo - Etten-Leur - Tilburg - Heteren - Almelo doen en na het lossen in Etten-Leur, op weg naar Tilburg had ik er al 5 uur werktijd op zitten, dus maar eens kijken naar een geschikte plek om drie kwartiertjes te maken. Op het industrieterrein in Tilburg geldt namelijk een parkeerverbod.

De eerste parkeerplaats langs de A58 was vol, dat wil zeggen: De aanwezige voertuigen stonden tactisch geparkeerd. Je kent het wel, met veel tussenruimte maar voor een truck met trailer weer te weinig...

 

Volgende parkeerplaats dan maar: Raakeind. De pomp voorbijgereden en ook hier stond het vrij vol, wat natuurlijk om 13 uur niet vreemd is. Na een keer gemopperd te hebben over een Pool die zijn truck met oplegger middenop twee vakken neergesmeten had, was het allerlaatste vak nog vrij. Op het vak ervoor stond een zwarte Actros van ITTL, tegen de rijrichting in geparkeerd en aan de voorste rand van het vak...

Het hield niet veel over, maar de stoeprand links bleef keurig heel evenals de rechterspiegels van de Actros :cool:

 

Zo, nu stond ik dus tussen meerdere ITTL trekkers in en wat een rommel hier... Raampje open, nee het stinkt hier gelukkig niet. Op een plek waar het wel stinkt, blijf ik liever niet staan...

Zonder lang na te denken maar het volgende plaatje gemaakt:

 

ittlglo1e.jpg

 

Behalve de hoop rondom de vuilnisbak, vallen een kapot spatbord en wc(?) papier in de berm op...

Na me een paar onvriendelijke blikken (wat moet je hier op onze camping?) toegeworpen te hebben, werd er bij de Actros verderop eten voorbereid op de tank. Er werd iets geschild of gepeld, de resten werden in ieder geval achterom op straat gegooid...  Op enig moment liep één van de mannen naar de vuilnisbak toe, om van een meter of twee iets op de hoop rondom de bak te gooien... :rolleyes:

 

Ik heb er maar één woord voor: Jammer...

die staan daar elk wkend stuk of 5 toch zeker tering zooi daar

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nou, niet om het één of ander maar als een auto van Vos Deventer op jullie standplaats komt pauzeren worden jullie ook niet blij...

 

Als dit hun standplaats is, mogen ze er wel eens gaan opruimen :p

 

ittl dat is toch van vos.???? deventer dacht ik zo of niet ??

 

Geloof het wel, hoewel ik niet weet wat de relatie of reden is: Vos heeft immers ook zelf auto's op buitenlandse kentekens rijden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Administrators

Simon Loos heeft zijn naam daarintegen wel weer mee.....Loos hier maar :D  :D

Als dat gezien en gemeld wordt heb je wel wat uit te leggen.

ittl dat is toch van vos.???? deventer dacht ik zo of niet ??

Klopt, mede gezien de afkomst van de auto's. 

Trekken idd voor Vos deventer

In eigen beheer  ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumlid
(..)

 

ittlglo1e.jpg

 

Behalve de hoop rondom de vuilnisbak, vallen een kapot spatbord en wc(?) papier in de berm op...

Na me een paar onvriendelijke blikken (wat moet je hier op onze camping?) toegeworpen te hebben, werd er bij de Actros verderop eten voorbereid op de tank. Er werd iets geschild of gepeld, de resten werden in ieder geval achterom op straat gegooid...  Op enig moment liep één van de mannen naar de vuilnisbak toe, om van een meter of twee iets op de hoop rondom de bak te gooien... :rolleyes:

 

Ik heb er maar één woord voor: Jammer...

 

 

Jammer van de rotzooi inderdaad..  én het tegengesteld geparkeerd staan aan de rijrichting zal wel een 'zon technische' reden hebben...

 

Aan de andere kant.. ik zie wel een niet zo heel grote prullenbak daar staan..   Misschien dat  RwS (als eigenaar van de parkeerplaats naar ik aanneem) eens moet investeren in zo'n grote ronde, ondergrondse, afvalcontainer. Kan veel meer in  én een grotere opening. Zoals  men ook  heeft  langs de A15 bij de Goudrenet Kesteren.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden