[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen
  • 0

Hoe zit het met de veiligheid met achteruit rijden


Gewoon een moeder

Vraag

  • Forumlid

Ik hoop dat een chauffeur mij hier op kan antwoorden : 2 weken terug fietste ik samen met mijn dochter van 10 naar school. We fietsen achter elkaar, zij voorop, zo dat ik haar goed in het oog kan houden. We kwamen langs de buitenkant van het winkelcentrum, er loopt een fietspad er langs. Aan de buitenkant van het winkelcentrum stond haaks op het fietspad op het voetgangersgebied ( die is breed daar, een soort pleintje) , een vrachtwagen geparkeerd van de Intertoys, precies met de achterkant nog net op de stoeprand. We konden zo ook niet zien of er iemand inzat en hij stond gewoon stil. Ineens begon de vrachtwagen achteruit te rijden en juist toen mijn dochter er achter reed, ze reed ook nog eens pal langs de stoeprand omdat ik haar altijd zeg goed aan de kant te blijven! Op het nippertje stopte de vrachtwagen. Ik was me helemaal dood geschrokken en stond te trillen als een rietje.

 

Ik ben naar de chauffeur toegegaan, hij deed het raampje open  en ik vertelde hem wat er net gebeurd was.  Hij vertelde me dat hij mijn dochter op het op het laatste moment zag en toen remde. Ik vroeg hem hoe hij dat kon zien en hij vertelde dat hij dat met een camera kon zien. Ik had het beter gevonden als de chauffeur de vrachtwagen verder naar voren had gereden zodat je aan ziet komen dat hij achteruit aan het rijden is, dus eerst nog een stukje achteruit rijdt op het voetgangersgebied, en niet dat hij meteen als hij achteruit rijdt al meteen op het fietspad zit met zijn achterkant. Sinds die tijd heb ik angst om mijn dochter alleen in het verkeer te laten, even alleen naar de bieb bijvoorbeeld en ben heel erg bang voor vrachtwagens geworden. Nu mijn vraag: Hebben alle vrachtwagens zo'n camerasysteem en kijken chauffeurs echt altijd goed op het scherm bij het achteruit rijden?  Ik hoop dat jullie mij een beetje gerust kunnen stellen. Ik waarschuw mijn kinderen trouwens altijd om achter een vrachtwagen te blijven, ook op een fietspad met doorgetrokken streep er nooit naast gaan rijden enzovoort, dode hoek, et cetera. Wat kan ik mijn kinderen nog meer meegeven met betrekking tot veiligheid? Ik zou het een goed idee vinden als vrachtwagenchauffeurs met hun vrachtwagen voorlichting geven op basisscholen om kinderen te waarschuwen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Recommended Posts

  • 0
  • Forumlid
51 minuten geleden zei steenhaas1:

 

Dus met een pieper zou je minder schade moeten rijden, want geparkeerde auto's en paaltjes gaan opzij als ze een piep horen??:confused:

Volgens de verzekering dan...

 

Je snapt het heus wel.....lijkt me (kan beter zeggen: ik hoop het)

We hebben het over fietsen en voetgangers die achter je wagen langs gaan/lopen/fietsen toch ?

En niet over overstekende paaltjes.........

 

bewerkt door scania1965
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
9 uur geleden zei scania1965:

 

Yep.....ik had een aantal jaren de stekker van het piepje losgetrokken

Moest vaak snachts bij schouwburgen zijn en dan kon je op toneel horen wanneer ik aandockte haha

 

Bij APK werd ik regelmatig op de vingers getikt dat ik de stekkers vast moest laten zitten voor de apk

Als de pieper erop zit....moet hij werken.

Oplossing was: de hele peiper verwijderen...wat er niet is hoeft ook niet te werken

 

Als je de pieper bewust uitzet (stekkers los,schakkelaar omzetten etc) en je maakt schade...........dan ben JIJ volgens de verzekering ALTIJD nalatig en dus kun je dokken

 

Dan rij of reed jij waarschijnlijk voor Pieter Smit? 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Om weer even on topic te gaan:

TS vroeg oa:

“Ik zou het een goed idee vinden als vrachtwagenchauffeurs met hun vrachtwagen voorlichting geven opbasisscholen om kinderen te waarschuwen.”

Dit gebeurt al veel. U zou eens bij school van Uw kind en of transportbedrijf bij U in de gemeente dit bespreekbaar kunnen maken. Genoeg bedrijven die hier wel aan mee willen werken. 
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
53 minuten geleden zei roadtrain:

Om weer even on topic te gaan:

TS vroeg oa:

“Ik zou het een goed idee vinden als vrachtwagenchauffeurs met hun vrachtwagen voorlichting geven opbasisscholen om kinderen te waarschuwen.”

Dit gebeurt al veel. U zou eens bij school van Uw kind en of transportbedrijf bij U in de gemeente dit bespreekbaar kunnen maken. Genoeg bedrijven die hier wel aan mee willen werken. 

 

Oa mijn werkgever doet dit ook. Ik ben er ook voorstander van. Ook parkeer ik het liefst eerst achteruit, je hebt dan nog beeld van de actuele situatie. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
Op 25-6-2018 om 20:00 zei ouwe:



Weet niet hoe het nu is, maar een paar jaar gelden wilde Frits van Eerd van Jumbo dat absoluut niet hebben zoeen piepsignaal met achteruit rijden.

Dat werden de mensen wakker s,morgens om 7.00 van dat kut piep signaal.
Hiero 150 meter bij me vandaan komt elke morgen de sligro met een bakwagentje achteruit gepiept, om bij een bejaardenhuis te leveren en ik kan die Frits daar wel gelijk in geven dat het een irritant piepje is.

Ik heb er geen last van, maar als ik daar woonde had ik zijn piepje allang gesaboteerd:D

Frits heeft gelukkig niet bespaard op camera's, die zitten er wel op en dat is echt een zegen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

En los van de tips die mensen hier al gaven, heb ik er, als winkeldistributiechauffeur ook nog wel een: geef de vrachtwagen eens tijd en ruimte . In uw geval zou ik dus wat ruimer om de vrachtwagen heen gaan. En mocht een vrachtwagen aan het manouvreren zijn is het altijd fijn als men even wacht. Tijd is nog altijd minder waard dan een mensenleven, al denken velen daar anders over.

 

En leer uw dochter inderdaad dat ze moet zorgen dat ze de chauffeur ziet, dan is de kans groot dat hij haar ook ziet.

 

Ik heb even gegoogled en ik vond er nog wat over:

https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/blijf-uit-de-dode-hoek

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
19 minuten geleden zei Schorpioen:

er is toch een simpele "ongeschreven regel". Zie je in de spiegel de chauffeur , dan ziet de chauffeur jou ook

Deels waar.

 

dan KAN de chauffeur jou misschien zien.

 

Maar jij kan de chauffeur wel zien via zijn spiegel, maar de chauffeur heeft meer (spiegels) om in de gaten te houden. 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
19 minuten geleden zei jean:

ging in dit geval niet op dus

 

Klopt, maar ik vroeg dan ook wat ik mijn kinderen nog meer mee kan geven om de risico's met vrachtwagens te verkleinen. Het is dus echt niet alleen het blinde hoek verhaal en oogcontact met de chauffeur zoeken. Ik vind dat er echt meer aandacht voor moet zijn. Het stukje van een voorgaande link heeft mij wel duidelijk gemaakt dat het echt belangrijk is om met name kinderen goed te waarschuwen, er stonden feit in waar ik zelf niet eens zo erg bij stil stond. Zoals de andere weghelft nodig hebben om een bocht te kunnen nemen. Het valt me trouwens op dat bij ons in het winkelcentrum waar we langs komen juist ontzettend veel vrachtwagens naar de winkels gaan op het moment dat er kinderen rond 8.15 uur naar school fietsen. Het zou mooi zijn als dat een kwartiertje later zou kunnen als alle schoolkinderen al op school zijn.

Hoe zit dat eigenlijk met jullie? Zijn jullie wel eens bang om iemand aan te rijden en proberen jullie ook in jullie routetijden schoolgaande kinderen te vermijden? Zijn jullie extra voorzichtig als jullie kinderen zien rijden? Kinderen zijn onvoorspelbaar in het verkeer. Ik heb zelf bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat een kind van mij ineens zonder eerst te kijken als een gek naar het midden van de weg ging omdat er een wesp bij haar kwam. Uiteraard uitgelegd dat je altijd moet kijken of er niemand achter je rijdt en je beter door een wesp gestoken kan worden dan onder een auto te komen, maar ik bedoel maar....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid
4 uur geleden zei Gewoon een moeder:

Het valt me trouwens op dat bij ons in het winkelcentrum waar we langs komen juist ontzettend veel vrachtwagens naar de winkels gaan op het moment dat er kinderen rond 8.15 uur naar school fietsen. Het zou mooi zijn als dat een kwartiertje later zou kunnen als alle schoolkinderen al op school zijn.

Hoe zit dat eigenlijk met jullie? Zijn jullie wel eens bang om iemand aan te rijden

Wat betreft de aanlevering rond schooltijd dat is omdat de winkels de voorraad net voor openingstijd binnen willen hebben zodat die zelfde ouders na het naar school brengen van de kinderen alle boodschappen kunnen doen.....

niet alles kan bij nacht en ontij worden geleverd want dan lopen diezelfde ouders weer over geluidsoverlast te klagen.....

( vat dit niet te persoonlijk op... zo is het niet bedoeld maar wel de realiteit.....)

 

voor wat betreft de “ angst”: 

wij hopen dit gewoon nooit mee te hoeven maken.....

ook chauffeurs zijn vaak ouders van kinderen en net mensen....

je gaat smorgens van huis om savonds zonder wat voor brokken dan ook weer thuis te komen.....

 

het grote gevaar in deze is dat kinderen geen gevaar zien......

  • Like 7
  • Thanks 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
Gast Valkje

U kunt altijd eens in overleg met de school en een rijschoolhouder die vrachtwagenchauffeurs opleid een voorlichtingsdag te regelen.

Zo`n dag is zeer informatief, dan komt er een vrachtwagen naar de school toe en ervaart de jeugd in praktijk wat wij zien als chauffeur om ons heen.

De school kan zich naar ik meen zichzelf hiervoor aanmelden via Veilig Verkeer Nederland, indien er geen rijschoolhouder in de buurt mocht zitten.

 

https://veilig-op-weg.nl/

 

Er zullen wel kosten aan verbonden zitten, maar wat mag veiligheid kosten ?

Dus helaas zullen sommige scholen die kosten niet kunnen of willen opbrengen.

 

 

bewerkt door Valkje
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • Forumlid

Dagelijkse kost, daar ik werk in de horecadistributie doe ik de hele dag niet anders dan krappe straatjes achteruit in, het liefst natuurlijk vooruit. 
Wij hebben helaas geen camera's achter op de auto dus ik kijk meestal voor het instappen nogmaals achter de auto of er geen mensen staan, geparkeerd hebben of er iets veranderd is aan de situatie en daarna probeer ik de achterkant zoveel mogelijk in de gaten te houden, verdwijnt er iemand achter de auto en komt hij/zij niet tevoorschijn dan wacht ik. Helaas hebben weinig mensen geduld en gebeurd het regelmatig dat er nog een auto/fietser/voetganger achterlangs schiet als je al achteruit rijdt, genoeg schrik momenten en irritatie. Het piepen laat ik altijd aanstaan, dan kan je ook niet vergeten hem weer aan te zetten. Als het om kinderen in het verkeer gaat neem ik nog minder risico en die krijgen van mij altijd voorrang. 

Laatst moest ik bij een evenement lossen en bleven de mensen gewoon brutaal achter de auto langs lopen en staan praten terwijl ik langzaam achteruit reed. Sommigen gingen zelfs, terwijl ik nog achteruit aan het rijden was, tegen de auto aanleunen... ?? uiteindelijk maar uitgestapt en ze weggestuurd, want ik ga geen risico nemen maar het verbaasde me dat deze mensen dat zelf niet inzagen. Ook toen ik weg wilde rijden gingen ze tussen de auto en een muur instaan, die ruimte bedroeg een centimeter of 30... uiteraard rijd ik dan niet weg.

Mensen begrijpen helaas vaak weinig van wat wij allemaal zien en vooral wat niet, ik ben wel voorstander om een camera achterop (zeker op een bakwagen) verplicht te stellen, zeker als je veel in de stad moet zijn. Deze chauffeur zag uw dochter gelukkig maar een chauffeur zonder camera had dit niet gezien. Er vanuit gaande dat elke chauffeur zijn raam een stukje/helemaal open heeft bij het achteruitrijden helpt heel hard HO! roepen dan ook.

Het blijft natuurlijk mijn grootste nachtmerrie om een keer iemand onder de auto te hebben.

 

bewerkt door Davester
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Beantwoord deze vraag...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden