Spring naar bijdragen

Kerik

Forumlid
  • Aantal bijdragen

    76
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door Kerik geplaatst

  1. Tuurlijk Rob, of hij begrijpt het niet of hij wil het niet begrijpen. Mijn uitleg is helder en duidelijk en daar sluit ik deze discussie mee af.
  2. Denk dat ik het maar opgeef, je kan beter een kip leren pissen dan jou iets duidelijk maken. Als je die tekst nou een leest dan weet je precies wat arbeidstijd is en wat wel of niet betaald moet worden. Ik kom niet met vage dingen uit het verleden waarvan je niet eens meer weet waar en wanneer laat staan met een zaaknummer komt. Tot slot die tekst komt uit een brochure van TLN (werkgevers vertegenwoordiging)
  3. Wat is dienstijd? Dit staat op de site van TLN De zaak waarna jij verwijs ging om een werknemer die extreem lang over een handeling deed. In een uitzonderlijke situatie kan een rechter dan van de gebruikelijke richtlijn afwijken. Inmiddels is deze uitspraak al diverse keren achterhaald en hebben bedrijven zoals Wemmers en Wolter Koops dit dik verloren en binnenkort zullen er nog een aantal volgen.
  4. Ik denk dat jij het niet zo goed snapt "meneer" Ger, Alles staat heel duidelijk in de Cao, dat hele verhaal wat jij maximeren noemt gebeurt wel maar mag niet. Wemmers en ook Wolter Koops hebben tonnen achterstallig loon moeten betalen omdat zij maximeerden. Heb jij een naam van dat bedrijf of een zaaknummer van die rechtszaak? Wat jij nu probeer te verdedigen is dat je gewoon door een rood verkeerslicht mag rijden omdat iedereen dat doet, zo werk dat natuurlijk niet. Als je een contract met een medewerker afsluit en de CAO maakt daar deel van uit dan moet je je natuurlijk houden hetgeen je hebt afgesproken. Dus Ger kom met goede argumenten en onderbouw je bewering.
  5. Nou Ger doe een poging om mij uit te leggen wat maximeren is en waar dat dan in de CAO staat.
  6. Precies Pierre en daar gaat het om, als ik me aan de regels houd verwacht ik dat ook van mijn baas.
  7. Kijk precies dat zijn bedrijven die zich aan de regels houden, Bakker, St van den Brink, Knap, HSF en gelukkig nog vele anderen. Bedrijven zoals Wemmers, Brinkman, Vos, Wolter Koops zijn de dieven en die moet je aanpakken en dat gebeurt gelukkig ook.
  8. Je kan natuurlijk ook gewoon bij het onderwerp blijven zonder allerlei sub discussies te creëeren. Als je dicht bij het onderwerp blijft houd je het ook "leesbaar"
  9. Je kan noemen hoe je het wild, maar volgens mij moet Ger onderhandelaar worden bij het FNV
  10. Je zet er toch geen handtekening onder als je het er niet mee eens bent?
  11. Ziet er keurig uit en ik zou ook niet klagen over 20 minuten het is anders als ze je elke dag een uur wegstrepen.
  12. Bovendien kan een sollicitant een mooi verhaal ophangen maar dat heb je snel door, kom je er binnen zijn proeftijd achter exit !, in het andere geval krijgt hij een jaarcontract en daarna exit. Mijn ervaring al je goed met je mensen omgaat krijg je dat vanzelf terug als werkgever. Geven en nemen, zodra je gaat stelen van je werknemer wordt je door die zelfde werknemer teruggepakt. Bovendien krijg je een rot sfeer wil je dat moet je je niet aan de CAO houden.
  13. Als jij dat dom gelul vindt zegt dat iets over jou, stel jij werkt in een fabriek en in jou contract staat dat je 2000 euro verdient en je baas betaald 1800 omdat iedere baas dat doet neem je daar dan genoegen mee? nee natuurlijk niet. Waarom moet een chauffeur dat dan wel accepteren. In je arbeidscontract staat dat de CAO van toepassing is, daar kiest je werkgever toch voor. Als je je niet aan de CAO wilt houden moet je dat niet in het contract zetten. Daarnaast wordt iedere strepende of normerende werkgever gewoon teruggenaaid door hun eigen personeel en dat kost veel meer. Dus als jij werkgever bent gun ik je nog veel personeel en hoop ik dat je nog heel vaak genaaid wordt. Als je wilt normeren moet je dat aan de vakbond voorleggen, deze keurt de regeling goed en dan moet je dat deponeren. (Zie CAO). Er zijn werkgevers zat, ook grote, die keurig alles volgens CAO betalen. Als je kneuzen in dienst hebt die er een uur over doen om een oplegger aan te koppelen dan heb je de verkeerde aangenomen. Een CAO komt tot stand door de werkgevers TLN en de werknemers FNV, beide partijen worden geadviseerd door hun leden, zijn de partijen het eens dat wordt een CAO bindend verklaart. Jij zegt dan dat als partijen zich niet aan de afspraak houden dat CAO geneuzel is? Jammer dat er mensen zoals jou rondlopen die zich gewoon in de zak laten schijten zoals wij dat zeggen. Als je iets wilt veranderen dat moet je dat tijdens de volgende CAO onderhandeling doen.
  14. Als als je weet dat je 6 uur moet wachten en je weet dat vooraf dan neem je je pauze tijdens dat wachten. Je gedragen als een goed werknemer heet dat.
  15. Alle diensturen moeten worden uitbetaald minus de pauzestaffel. Maakt niet uit of je 1 uur laad of 5 uur dienstijd is betalen. Heel gemakkelijk dus.
  16. Als je denkt dat je een chauffeur kan naaien kan je er op rekenen dat je dubbel teruggedraaid wordt. Daarom werkt dat normeren niet en gaat het ook nooit werken.
  17. Moraal van het verhaal, uiteindelijk kost het de baas meer dan het opleverd..
  18. Als je het FNV een mailtje stuurt en die vraag stelt dan zal je horen dat daar nog nooit toestemming voor is gegeven. Er is ook nog nooit zo'n regeling bij het secretariaat in Zoetermeer aangemeld. (Moet binnen 2 weken na goedkeuring). Ik denk dat ik de reden ook wel weet, als je een normeringsregeling bedenkt moet dat voor beide partijen acceptabel zijn. Als je bijvoorbeeld 2 uur krijgt om iets te laden dan moet je daar altijd 2 uur voor betaald krijgen ook als je binnen 10 minuten klaar bent. Maar dar wil een werkgever niet. Hij wil wel minder betalen als het bv 3 uur duurt en dan maar 2 te betalen maar niet meer als het bv maart 10 minuten duurt. Kennelijk is er dus nog nooit een bedrijf in staat geweest een dergelijke regeling goed gekeurd te krijgen. Dus voordat je oordeelt eerst je huiswerk doen.
  19. Dan moet je dat eerst in de CAO veranderen. Pas dan kan je die regel toepassen.
  20. Volgens mij begrijp jij het ook niet, het gaat er niet om of iets moet kunnen het gaat er om wat je met elkaar afspreekt. In de CAO zijn afspraken gemaakt en daar staat dat normeren alleen onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Bedenk een normeringsvoorstel en vraag het FNV deze goed te keuren. (Ik weet het antwoord al.) Het is hetzelfde dat je makkelijk door een rood licht kan rijden maar het mag niet! Zo ook met normeren het kan wel maar mag niet. Een werkgever heeft een aantal plichten, één daarvan is loon betalen voor verrichte arbeid. Als hij vindt dat je er te lang mee bezig bent dan moet hij iets anders verzinnen dan er een maximum tijd aan te verbinden. Loon is onvervreemdbaar m.a.w de baas mag jou niet in de portomonee pakken als iets langer duurt dan hij gepland heeft.
  21. Doe het rustig aan, probeer vooraf een denkbeeldige lijn te bepalen bijvoorbeeld met behulp van stelcon platen. Corrigeer rustig en dan veel oefenen dan komt het best goed.
  22. Hele discussie over normeren, voorstanders, tegenstanders soms begrip soms onbegrip. Als je werkt moet je dat betaald krijgen. Loon is onvervreemdbaar dat vooropgesteld. Het moet normaal zijn dat als werknemers hun werk goed doen dat netjes betaald krijgen. Niet meer en niet minder. Zo krijg je gemotiveerd personeel en dat verdient zichzelf terug. Steel je van je werknemers wordt je gewoon teruggepakt als je een kwartier afpakt pakken ze een half uur terug. Reken er niet op dat je mensen ook maar één streep harder lopen. Als je met nootjes betaald krijg je aapjes aan het werk. Bedankt voor jullie inbreng en stel voor deze discussie te sluiten.
  23. Dat heeft er niets mee te maken, je eerst laten bestelen en als beloning 1 trede hoger dat is logisch. Niet dus
  24. Dan moet het wel volgens de regels, en volgens CAO afspraken mag het niet.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden