[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

verkeersregels buitenland


dvunz

Recommended Posts

  • Forumlid

Frankrijk

Voorrang

Op rotondes die als volgt zijn aangekondigd :

frankrijk_voorrang_tcm88-21817.jpg

hebben de weggebruikers op de rotonde voorrang op diegenen die er zich willen op begeven. Inhalen

Op wegen met drie of meer rijstroken in de gevolgde richting mogen voertuigen van meer dan 3,5 T en voertuigcombinaties van meer dan 7m lang (b.v. auto + caravan) enkel gebruik maken van de twee rechts gelegen rijstroken.

Het inhalen van een tram is verboden wanneer deze stilstaat voor het in- of uitstappen van de reizigers.

Het inhalen van een tram die in beweging is moet langs rechts gebeuren; langs links is dit enkel toegelaten in éénrichtingsstraten en op voorwaarde dat de ruimte rechts onvoldoende is.

Bij het inhalen van een fietser moet een zijdelingse afstand gelaten worden van minstens 1 meter in de bebouwde kom en van minstens 1,50 meter buiten de bebouwde kom.

Kruisen

In de bergen evenals op wegen met een sterke helling, moet het dalende voertuig zo nodig stoppen om het klimmende voertuig door te laten; wanneer moet achteruit gereden worden om ruimte vrij te maken, dan geldt als regel dat enkelvoudige voertuigen moeten achteruit rijden wanneer de tegenligger een voertuigcombinatie is, en dat lichte voertuigen moeten achteruit rijden voor zwaardere tegenliggers.

Tussen voertuigen van dezelfde kategorie geldt dat het dalende voertuig achteruit moet rijden voor het klimmende, behalve wanneer duidelijk is dat dit maneuver gemakkelijker kan uitgevoerd worden door het klimmende voertuig, namelijk wanneer dit zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.

Afstand tussen de voertuigen

Wanneer twee voertuigen achter elkaar rijden moet de bestuurder van het tweede voertuig een voldoende veiligheidsafstand houden. Die stemt overeen met de afstand die dat voertuig aflegt in ten minste twee seconden. Voor voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 3,5 ton of van meer dan 7 meter lang, mag die veiligheidsafstand buiten de bebouwde kom nooit lager zijn dan 50 meter.

Snelheidsbeperkingen (personenauto's, kampeerauto's)

in de bebouwde kom : 50 km/u

buiten de bebouwde kom :

Bij normale weersomstandigheden Bij regen of andere neerslag Op autosnelwegen (in de linkerrijstrook geldt een minimumsnelheid van 80 km/u) 130 km/u 110 km/u Op autosnelweggedeelten die gelegen zijn in een druk bebouwde zone 110 km/u (*) 100 km/u Op wegen mt 2x2 rijstroken en middenberm 110 km/u 100 km/u Op de andere wegen 90 km/u 80 km/u

(*) 80 km/u op de ringweg (périphérique) van Parijs.

-Die snelheidsbeperkingen gelden ook voor personenwagens die een aanhangwagen of caravan trekken, voor zover het totaal gewicht van het geheel niet meer dan 3,5 T bedraagt; is het gewicht groter dan 3,5 ton of bedraagt het gewicht van de aanhangwagen of de caravan meer dan het gewicht van het trekkende voertuig, dan zijn lagere snelheidsbeperkingen van toepassing.

-Bij mist met een zichtbaarheid van minder dan 50 meter, geldt overal een snelheidsbeperking van 50 km/u, ook op autosnelwegen.

-Beginneling-bestuurder : gedurende twee jaar na de afgifte van het rijbewijs, is de bestuurder onderworpen aan volgende snelheidsbeperkingen : 110 km/u op de autosnelwegen, 100 km/u op de express-wegen en 80 km/u op de andere wegen.

-In Andorra is de snelheid beperkt tot 40 km/u in de bebouwde kom en tot 70 km/u overal elders.

Autostop

Autostop is verboden op de autosnelwegen, maar ook op wegen met 4 rijstroken en op wegen zonder voetpaden.

Signalisatie

Een rood knipperend licht betekent verbod door te rijden; dergelijk licht kan een overweg aanduiden, een uitrit van brandweerwagens, enz.

Wanneer een oranje pijl samen met een rood licht brandt betekent dit dat de bestuurder zijn weg mag volgen in de richting van de pijl, op voorwaarde voorrang te verlenen aan de voertuigen in de verkeersstroom waarin hij zich zelf wil begeven, evenals aan de voetgangers.

Een gele zigzaglijn op de rijbaan duidt een autobushalte aan.

Stilstaan en parkeren

Zoals bij ons duidt een gele onderbroken streep op een parkeerverbod, maar een gele doorlopende streep betekent dat zowel het stilstaan als het parkeren verboden zijn.

Blauwe markeringen op de rijbaan duiden aan dat de parkeertijd beperkt is.

In sommige steden is het verboden een voertuig langer te laten parkeren dan 7 opeenvolgende dagen (of minder, afhankelijk van de plaatselijke reglementering; in Parijs bijvoorbeeld is de parkeertijd beperkt tot maximum 24 uren na elkaar).

In Parijs bestaan twee "rode assen" waarop stilstaan en parkeren strikt verboden zijn.

In Parijs en in andere grote steden kan een foutief geparkeerd voertuig vastgezet worden met een wielklem, ook wanneer het om een buitenlands voertuig gaat. De automobilist moet zich dan wenden tot het plaatselijk politiekommissariaat en er een boete betalen om zijn voertuig vrij te krijgen.

Overnachten in een voertuig

Het is verboden te overnachten in een caravan die langsheen de weg geparkeerd staat. Het is wel toegelaten enkele uren te stoppen op de parkings van de autosnelwegen (opgelet nochtans: het autosnelwegenticket heeft een beperkte geldigheidsduur).

Maximum toegelaten alcoholgehalte

0,5 pro mille

(0,2 pro mille voor de bestuurder van een autobus of autocar)

GSM

In pompstations is het gebruik van een draagbare telefoon verboden.

Veiligheidsgordels en kinderzitjes

Kinderen van minder dan 10 jaar moeten vervoerd worden in een veiligheidssysteem (kinderzitje, verhogingskussen, …) dat aangepast is aan hun lengte en gewicht.

In Frankrijk is het vanaf 1 juli 2008 verplicht een reflecterend veiligheidshesje in de auto te hebben.

klein.png De bestuurder van de auto moet het hesje dragen als hij de auto verlaat in geval van pech of een ongeluk. In iedere auto moet ook een gevarendriehoek aanwezig

'Zwarte zaterdag' is een van de drukste dagen voor het vakantieverkeer in Frankrijk. De dag is berucht vanwege de vele ongelukken op de overvolle wegen.

klein.png De zaterdagen 26 juli, 2 en 9 augustus worden de drukste zaterdagen van de zomer in 2008 in Frankrijk. Miljoenen Fransen zijn dan samen met vele buitenlanders onderweg op de Franse (snel)wegen. Er worden dan honderden kilometers file op

bewerkt door midweek
bron: http://www.touring.be/nl/vrije-tijd/...land/index.asp
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden