[[Template core/global/global/includeMeta is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]] Spring naar bijdragen

OM in hoger beroep: Veroorzaken ernstig letsel door in slaap vallen achter stuur is misdrijf


Vledder

Recommended Posts

  • Forumlid

image.thumb.png.5049eeb465b73beee35f7e6380118512.png

 

ARNHEM - Waar ligt de grens van een zodanige schuld in het verkeer dat er niet meer sprake is van een overtreding, maar van een misdrijf. In dit geval zijn de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) het niet eens, waardoor het OM heeft besloten de zaak voor te leggen aan een hogere rechter, namelijk het gerechtshof in Arnhem.

 

 

Kort gezegd zegt de rechtbank zegt dat het in slaap vallen achter het stuur de verdachte niet zodanig kan worden aangerekend, dat er sprake is van onoplettend en onachtzaam rijgedrag. Volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), is dat onjuist. “Er is hier geen sprake van het plotseling onwel worden of het verlies van het bewustzijn als gevolg van een ziekte. Het tijdens het rijden door vermoeidheid in slaap vallen komt geheel voor rekening van de verdachte en werkt niet verontschuldigend.”

Daardoor is er volgens de AG geen sprake van een overtreding, maar van een misdrijf in de zin van de Nederlandse wegenverkeerswet. Hij eist daarom een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur. “Met de strafoplegging wordt in de richting van andere verkeersdeelnemers een waarschuwing gegeven dat verkeersdeelname voortdurend oplettendheid vereist. Een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. En ook uit kleine hoekjes komende ongelukken kunnen al snel leiden tot dood en ernstige letsels, met veel ellende voor de betrokkenen.”

Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

 

Het hele verhaal: Transport Online

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden