Spring naar bijdragen

Da Raymzter

Forumlid
 • Aantal bijdragen

  367
 • Geregistreerd

 • Gewonnen dagen

  1

Alles door Da Raymzter geplaatst

 1. Ik zie ze vooral nog in middelzware toepassingen als brandweerwagens en huisvuil/gemeentediensten. Verder is nagenoeg alles een geautomatiseerde bak en nog een enkele handbak. De meest gebruikte automaat in die toepassingen is de Allison 3200/3600 serie met 5 of 6 gangen.
 2. De I-shift is een gerobotiseerde handbak met droge plaat koppeling, net als de Powershift van Mercedes-Benz, de Tipmatic van MAN, de Opticruise van Scania en de Traxon bak van ZF die door DAF en IVECO gebruikt worden. De volautomaten (oa Allison bakken) versnellingsbakken hebben volgens mij niet van die fancy namen. Enige uitzondering die ik ken is de Powertronic bij de Volvo FMX
 3. mooi voorraadje Ricard denk ik zo....
 4. Ronduit schitterende auto Dokus. Veel plezier ermee en ik deel jouw redenatie achter de aankoop. 👍
 5. Daar heeft het in mijn geval niet veel mee te maken. Ik rij nu eenmaal niet tot nauwelijks. Ik heb daarom slechts beperkte ervaringen om te delen. Ik lees wel graag wat er hier voorbij komt.
 6. Ben serieus benieuwd hiernaar, dus ik hoop van wel.
 7. Correct. Verlader is verantwoordelijk voor laden en het voldoen aan de regels mbt gewicht en ladingzekering. Om dat heel strikt te hebben, mag/moet een chauffeur enkel de lading nog zekeren. Zo is de verantwoordelijkheid van de transporteur beperkt tot het van a naar b brengen van de lading.
 8. Voor de beheersbaarheid van het voertuig absoluut Ja. De ideale gewichtsverdeling is moeilijker algemeen te benoemen. Je wil in principe de trekas en de stuuras op de trekker maximaal belast hebben. Maar als dat betekent dat je lading dan helemaal voorin de trailer moet zitten, komt diezelfde trailer je op glad voorbijzetten door gebrek aan asdruk. Het voordeel van de scandinavische combinaties is dat de trailerassen achteraan staan en daarmee altijd serieus gewicht dragen, en de trekkers met minimaal 3 assen er sowieso 1 kunnen liften. Hiermee kunnen ze de asbelastingen verdelen bij deelladingen of gladde omstandigheden. Dat kun je met een 4x2 trekker en standaard 3-assige oplegger niet. Dan hebben we de schotelpositie voor het gemak nog maar even buiten beschouwing gelaten.
 9. Wat er aangetoond wordt is redelijk logisch. Als je hele lage wrijving hebt, glad wegdek dus, kun je op de stuuras maar een hele kleine stuurkracht opwekken (wrijving*asgewicht). Hoe groter de afstand van die stuuras tot het draaipunt van de trekker, hoe groter het opgewekte sturend moment die hem de hoek omduwt. Bij stroef wegdek is dat verschil niet merkbaar omdat de opgewekte stuurkracht dusdanig groot is (hoge wrijving), dat beide makkelijk het benodigde sturend moment opgewekt krijgen.
 10. Klopt. Staat ook zo in het artikel vermeld: Den lengste trekkvognen hadde akselavstand 3,9 + 1,37/2 med konvensjonell boggi. Totallengde var 17,4 meter. Den korte trekkvognen hadde akselavstand 2,78 + 1,32/2 med fast pusher. Totallengde var 16,5 meter Voertuig 1 zweedse trekker 3900mm wielbasis tot trekas en 1370mm naar as 3 (totale wielbasis 5270mm), star. Voertuig 2 euro combinatie met pusher (voorloper) met 2780mm wielbasis tot voorloopas en 1320 naar trekas (totale wielbasis 4100mm).
 11. Dat is niet waar Murphy. De nieuwe FH, lange wielbasis is een starre sleper, de oude FH is een voorloper. Bij de lange trekker staat de schotel precies boven de trekas, bij de voorloper er voor.
 12. Da Raymzter

  Wist je dat ?

  Om de bekeuring te betalen bedoel je?
 13. Telt nooit geloof in Rutte gehad hebben ook als kwijtgeraakt?
 14. Da Raymzter

  Voorruit foto's

  Ligt wel mooi aan de kant......
 15. De beweging bij achteruit is niet gelijk als bij vooruit. Om exacte gedrag te kennen zul je het type sturing (actief: hydraulisch of mechanisch of passief: wrijvingsgestuurd) moeten weten van de oplegger. Ik ken het programma trailerwin, wat je vooruit een exacte bestreken baan geeft als jij de stuurhoeken, koppelschotelpositie en wielbasis van trekker en oplegger invoert. Misschien heb je daar ook wat aan. Verder wordt, zoals Steenhaasook al aangeeft, het stuursysteem per oplegger bepaald/aangepast. Je kunt hier dus geen algemene aanname doen over stuurgedrag.
 16. Gokje: adblue niveau laag/leeg.
 17. Da Raymzter

  Wist je dat ?

  Dit is niet verwonderlijk. Er is geen keuringseis, dus altijd goed!
 18. Da Raymzter

  Wist je dat ?

  Weet je zeker dat je de boete voor inhalen tijdens inhaalverbod voor vrachtverkeer hier niet verward met de boete voor niet voldoen aan de regels van de onthefging LZV?
 19. Kleinigheidje hou je toch. Wel goed voor jouw gemiddeld verbruik 😁
 20. Da Raymzter

  Wist je dat ?

  Gecondoleerd Matthieu
 21. Vind dat altijd wel vermakelijk om te zien.....😁
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Forum voorwaarden